Медитация върху мандала

Медитация върху мандала


 На Изток има множество прекрасни рисунки, специално предназначени за медитация, които се наричат „мандала”.

Общото между тях е, че рисунката е построена около фокусна точка, разположена точно в центъра.

Както и при всички други техники, при медитацията цветната или черно-бяла мандала се използва, само за да имаме върху какво да съсредоточим вниманието си и така да постигнем вътрешен покой.

Никак не е трудно да си представим мандала.

Начертаваме няколко концентрични кръга върху голям лист хартия, като най-вътрешният представлява средната част на цвете. Кръговете лесно можем да очертаем с помощта на пергел. Фокусната точка е центърът на окръжността или вътрешната част на цветето. Има и друга възможност. Ако имате художествени наклонности, можете да направите оцветена с бои или моливи рисунка с форми и орнаменти, които излизат спираловидно от общ разположен в средата на листа център. Стига да има ясно определен център рисунката може успешно да се използва за медитация.

Меките розови или сини тонове са често срещани в рисунките мандала. (Понастоящем образци на мандала могат да се намерят и свалят в голямо количество и разнообразие от Интернет.)

МЕТОД:

1. Поставете вашата мандала на удобно разстояние от себе си, така че очите ви спокойно да се фокусират върху нея. Някои предпочитат да провеждат този вид медитация в слабо осветено помещение, за да не се отклоняват вниманието им от другите предмети и мебели в него.

2. Седнете удобно и с изправен гръб. Релаксирайте като дишате дълбоко в продължение на няколко секунди.

3. Концентрирайте се върху центъра на рисунката и се опитайте да не се разсейвате. Щом усетите, че вниманието ви се отклонява, върнете го отново към центъра на рисунката. Ако в главата ви се появят някакви мисли, пуснете ги да отминат по-скоро, без да им обръщате внимание.

4. Останете съсредоточени по този начин в продължение на 10–15 минути. При задълбочаване на концентрацията някои хора придобиват чувството, че помещението започва да „трепти” и очертанията му се размиват или че в него става по-светло. Това не бива да ви разсейва. Не се оглеждайте наоколо, просто останете фокусирани върху центъра на рисунката, като усетите дишането си.

Ще установите, че колкото по-дълго се съсредоточавате върху центъра на мандала, толкова по-голям покой ви обзема.

Време е да почувствате, че сте човек който просто съществува, а не човек, който непрекъснато прави нещо.

През по-голямата част от живота си ние се храним, караме кола, работим, готвим, подреждаме, гладим и т.н.

Този прост начин на медитация, който ви дава възможност да почувствате, че съществувате като човешко същество поне за десетина минути презарежда батериите ни с енергия, понижава кръвното налягане и значително намалява стреса.Leave a Reply

Your email address will not be published.