Почукайте и ще ви отворят

Почукайте и ще ви отворят


 „Искайте, и ще ви се даде; търсете, и ще намерите; хлопайте, и ще ви се отвори, защото всеки, който иска, получава; който търси, намира; и на тогова, който хлопа, ще се отвори.“ (Новия Завет, Евангелие от Матея)

Все пак, налага се човек да „поиска“

Техника на безопасността при общуване с егрегори

Методиката съдържа няколко специални правила на Техниката на безопасно общуване с егрегорите, които ще ви помогнат да избегнете грешките и да не бъдете подложени на въздействието на „възпитателните“ мерки на собствения ви „надзирател“.

Първо правило на техника на безопасността

То гласи:

Никога не използвайте връзката си с егрегорите за постигаш на недобронамерени цели!

Това означава, че можете да „поръчвате“ за другите хора само добри събития. Дори ако някои ваш неприятен познат е взел от вас пари назаем и изобщо няма намерение да ви ги връща – простете му и му пожелайте мислено да има толкова много пари, че връщането на сумата, която ви дължи, да му се стори същинска дреболия.

Ако някой ви е засегнал много и вие си мечтаете просто да пропадне в дън земя или на още по-далечно място, в никакъв случай не се опитвайте да „поръчвате“ събития, в които този човек се разболява, катастрофира, загива и т.н. Това ще означава, че имате идеализация на отношенията между хората и този човек я разрушава. Трябва да сте му благодарни за това, а не да му желаете злото. Това е неправилно.

Затова си представете ситуация, в която този толкова неприятен за вас човек получава повишение в работата и отива да работи на друго място. Или получава наследство и заминава за далечната Амазония или нещо друго, но само добронамерено. Дали този човек е достоен за подобно развитие на събитията не решавате вие. По този начин вие просто му давате енергийна милостиня, а как в действителност ще се развиват събитията и какво ще получи той, ще се реши според начи­на, по който ще се разберат егрегорите.

Ако „поръчвате“ неприятности на другите, самите вие ще ги по­учите, защото „ниските“ егрегори само чакат от вас подобни молби и с радост ще се заемат да ви помогнат за осъществяването на подоб­ни планове. И е напълно възможно тези планове да се реализират, ако, разбира се, жертвата ви не се ползва от покровителството на по-високи и мощни егрегори.

Но  във всеки случай вас ви очаква неминуема разплата за недоб­ро намерените ви замисли и деяния! Ниските егрегори се подхранват с енергиите на страха, страданията, нещастията и след като получат (или не получат) порция от вашата жертва, непременно ще се върнат при вас и ще се постараят да получат същата порция и от вас. Може да се разболеете, да катастрофирате, да ви ограбят или пребият, да загубите работата си, парите и др., само защото преди известно време сте пожелали злото на някой от вашите близки или познати. При това, колкото повече енергия или практически действия сте вложили за реализиране на злото, толкова по-мощен ще е ответният удар. Абсолютно непредсказуемо е откъде може да го очаква човек – всичко зависи от развоя на събитията във фините светове и мнението на собствения ви „надзирател“. Но подобна разплата е неминуема и едва ли си струва да забравяте за това. Вашият собствен „надзирател“ ще се старае да ви даде урок по духовно „възпитание“, за да разруши представата ви за това, че на този свят нещо се случва неправилно.

Второ правило на техниката на безопасност

Второто правило на Техниката за безопасност дава препоръки за поведението в конфликтни ситуации. Ние вече разгледахме конфликта от енергийна гледна точка, а тук ще приложим малко по-различен подход.

Ако сте подложени на нападение в каквато и да било форма, можете да си изберете която и да е от няколко различни тактики на поведението.

Най-стандартната реакция е да влезете в конфликт и да отговорите на онзи, който ви е засегнал, така, както заслужава. Но това се случва главно само във филмите – стил „екшън“, когато „обиденият“ супермен влиза в схватка с лошите и ги прави на пух и прах, независимо от броя, въоръжението им и т.н.

В живота, за съжаление, най-често се случва точно обратното. Когато човек напада някого, той се чувства сигурен в силите си и има подкрепата на ниските егрегори. Ако влизате в конфликт с него, трябва да сте убедени, че силите ви (включително и фините светове) не отстъпват на силите на нападателя. В противен случай загубата ви е неизбежна, а самото участие в конфликта ще ви отнеме маса сили и енергия.

Ако не сте сигурни в правотата си и в победата си, по-добре се постарайте да избегнете участието си в конфликта. Как да го направите? Има много начини, подробно описани в книгите на тема психология. Ние можем само накратко да изброим някои от тях – постарайте се „да не чувате“ нападателя или да изкарате всичко на шега, „да преглътнете“ мълчаливо обидата или да се престорите на глупак, който нищо не разбира. Можете да използвате хватка от борбата „айкидо“ и пропуснете нападението на агресора покрай себе си. За тази цел трябва да използвате неговия речник: „Казваш, че съм глупачка? Много грешиш. Всъщност, аз съм най-тъпия човек на света и се учудвам, че още не си го забелязал.“

Ако използвате който и да било от тези подходи, няма да „играете по свирката“ на ниския егрегор на агресивността и злото, който само чака да се разгорещите и да влезете в конфликт. Това е единственото, което го интересува! Радостно „хихикайки и потривайки ръце“, той ще ви напомпва поред – вас и онзи, който ви е засегнал, с еднакви дози енергия на злобата и агресията и ще обира „каймака“ от изригващите от вас отрицателни емоции.

Ако избегнете конфликта, вие съзнателно ще преградите канала, през който ниските енергии могат да ви залеят, и ще накарате не само ниските, но и високите егрегори да се отнасят с уважение към вас. Те ще могат да обърнат вниманието си към вас и да ви помогнат в живота, особено ако спазвате принципите на Методиката за създаване на събития.

Затова второто правило на Техниката за безопасно общуване с егрегорите може да бъде формулирано по следния начин:

Избягвайте караниците и конфликтите, за да не се лишите от покровителството на живота!

Вече знаете защо не бива да влизате в конфликти. За онези, които забравят много бързо, ще повторим: когато изпитвате негативни емоции (има ли скандал без тях?), вие привличате вниманието на ниските егрегори и те ще полагат всички усилия да си останете и в бъдеще техен „благодетел“, както и да имате повече причини за скандали. И да се занимавате с това увлекателно нещо, ако щете цял живот, за съжаление – кратък и не особено здравословен.

Промяна на житейските обстоятелства

Тук, практически на последния етап от усвояването на Методиката за създаване на събития, искаме да разгледаме още един характерен въпрос: възможно ли е с помощта на получените знания да се въздейства върху други хора? Или, изразено по друг начин, възможно ли е някой да „откъсне“ някого другиго от едни егрегори и да го „свърже“ с други егрегори?

Нуждата от такива ситуации възниква доста често. Мъжът ви непрекъснато пиянства и не се поддава на каквито и да било методи на въздействие – как да го откъсне човек от „лапите“ на ниския егрегор на алкохолизма? Човекът, когото обичате, не ви обръща внимание – как да му внуши човек, че не се е ориентирал правилно? Детето ви не иска да учи, а се интересува само от пари и развлечения – може ли някак да му внуши по някакъв начин общочовешки ценности?

Трябва да отбележим, че предлаганата методика работи много ефективно при създаването на събития, свързани с вас самите (повишаване на доходите, създаване на любовна връзка и др.).  И е значително по-слабо ефективна, когато някой човек трябва да бъде накаран да вземе решение, което би било изгодно за вас (или да се промени, за да съответства на вашите потребности). Но тъй като хората така или иначе ще се опитват да използват предлаганите подходи, за да повлияят на други хора, ще ви дадем няколко препоръки свързани с осъществяването на подобни цели.

Въздействайте на средата, която ви заобикаля

Препоръчваме ви да съобразявате действията си със следното правило:

Въздействайте не на самия човек, а на средата, която го заоби­каля!

Това означава, че ако искате да накарате някого да се откаже да пиянства, но той самият не иска (или може би иска, но не може), мо­жете да се опитате да създавате мислени модели как този човек вече е престанал да пие.

По този начин ще влезете в открита схватка с мощния егрегор на пиянството и ще се опитате да прекъснете връзката му с този човек. Ако имате изключително силна енергия, може и да успеете да го постигнете. Но хората с такава мощна енергия не са чак толкова много. За останалите битката с егрегора на пиянството очевидно няма да е успешна (още повече че вие явно осъждате пияницата, т.е. чрез него Животът ви дава урок, разрушавайки вашата идеализация на отношенията между хората или идеализацията на разумното поведение на хората).

Но тази причина даденото по-горе правило препоръчва в такива случаи да се действа по заобиколен начин. Опитайте се да си представите мислено различна ситуация, в която този пияница просто няма да може да пие. Може да е поради смяна на местожителството, гостуване на стабилни и не употребяващи алкохол роднини, продължително пътуване до отдалечени места (тук малко по-внимателно, за да не се окаже, че става дума за престой в затвора), поява на заострен интерес към някаква полезна дейност и т.н. Ако сте избрали някакъв подобен модел, пускайте в ход всичките си възможности, енергия и позитивна нагласа, за да го реализирате. Формулирайте си цел (но за себе си!) и я следвайте през всичките етапи на методиката.

Ако се затруднявате сами да измислите такъв вариант, поставете си за цел от рода на: „Играейки, аз намирам начин мъжът ми сам да не иска да пиянства“ и по-нататък работете само по тази цел като оставите мъжа си на мира. Вие сте позитивни, убедени сте в успеха и се интересувате само от намирането на идеи какво да „поръчате“ на Живота, та мъжът ви да престане да се напива. Много е възможно още докато разсъждавате на тази тема, ситуацията да се промени в благоприятна посока (тъй като сте престанали да му обръщате внимание и да го осъждате).

Това се отнася и за всичко останало. Много е трудно да внушите на някой друг човек да се влюби във вас, след като той дори не ви поглежда. Значително по-лесно е да си „поръчате“ ситуация, в която той ще е принуден да се срещне лице в лице с вас и да оцени всичките ви неизчерпаеми достойнства. А оттук нататък вече няма да има нужда да разчитате на егрегорите или на някакви магически ритуали, а ще трябва да направите усилия и да прелъстите сами вашия избраник. Да преодолеете идеализацията на собственото си несъвършенство, да повишите самооценката си, да си изберете модел на поведение – онази Идеална жена, която очевидно ще се хареса на избраника ви, и смело напред!


Александър Свияш – КАК ДА ЖИВЕЕМ РАЗУМНО