Да се сприятелим с негативните си емоции

Да се сприятелим с негативните си емоции


Колкото по-дълбока е пропастта, в която падаме, толкова по-големи са шансовете да се научим да летим.

Владимир Туровски

Оказва се, че може да не унищожаваме и да не осмиваме негативните си емоции. Напротив, трябва да сме им признателни, че се грижат за нас или за другите хора, да им засвидетелстваме любовта и благодарността си. И да им помогнем от негативни да станат позитивни, като продължават да изпълняват добрите си намерения.

Това ще изисква малко усилия и известно въображение, но ако искате да се отървете от душевните си страдания, лесно ще намерите у себе си тези ресурси.

Този начин се нарича „Да се сприятелим с негативните си емоции“

Да визуализираме негативните си емоции

Опитайте се да си представите сякаш на някакъв вътрешен екран как изглеждат страхът ви, гневът, раздразнението, вината или друга някоя емоция, която с нищо не ви радва. Това трябва да е образ, който няма да ви вдъхновява. Например, можете да си представите страхът като човек с голяма глава на дълга-дълга шия. Шията му е много уязвима, защото той се страхува от всичко. Страхът ви може да изглежда като противна жаба или като тъмно заплашително петно, или като човек, който ви е неприятен.

Представете си, че всеки образ е нещо самостоятелно, което обитава аурата ви. Вие сте си го създали сами и в момента той си живее за сметака на някоя от вашите емоции. Чувства се добре и му е удобно, защото е свикнал да изпълнява някаква полезна за вас функция. И ако пожелаете да се отървете от него, той, естествено, ще има възражения – не стига че ви желае най-доброто, ами се опитвате да го унищожите.

Затова първо трябва да разберете точно каква полезна функция изпълнява дадена негативна емоция. Ако помислите малко, лесно ще откриете, че зад всяка негативна емоция се крие някакъв позитивен стремеж или намерение.

Например, страхът има искреното намерение да ви защити от някаква непосредствена опасност, т.е. той се грижи за вашата безопасност или за безопасността на вашите близки. Гневът обикновено е предизвикан от това, че някой грубо отхвърля прекрасните ви подбуди. Вие искате от него да постъпва добре, а той пречи на намерението ви и вие сте обзети от гняв, защото сте безсилни да промените каквото и да било. Раздразнението е също следствие от това, че някой нарушава разбираемите за вас и основателни правила на поведение. Искате човекът да се държи добре и правилно (позитивно намерение), а той се държи различно и след като не можете да промените това, в крайна сметка се появява раздразнението.

Чувството за вина възниква тогава, когато искрено желаете хората около вас да се чувстват прекрасно и се опитвате да създадете усло­вия за това. Но ако намерението ви не се реализира, т.е. случи се нещо нежелателно, започвате да обвинявате себе си за това. И т.н.

Да засвидетелстваме любов и благодарност

Откривайки позитивно намерение, стоящо зад негативната емоция, благодарете й мислено (на негативната си емоция) за позитивната нагласа и искреното желание всички да се чувстват добре. Засвидетелствайте й любовта и благодарността си за грижата и позитивните й намерения – тя толкова се старае всичко да е наред! Може дори да успеете да целунете образа на емоцията си (ако там има какво да се целува). Ще видите, че емоцията ви ще ви е благодарна за това внимание – преди това само сте я ругаели заради терзанията си без да се замислите, че всъщност те се появяват в резултат на най-добри намерения. Възможно е в началото да се дърпа и да възразява че видите ли, не й е до целувки сега, защото желаният резултат още не е постигнат.

Не преставайте да правите усилия и скоро ще се сприятелите.

Това е първият етап от работата – установяването на дружелюбен контакт с емоцията ви. Вие не я изживявате отново, не се задълбочавате да търсите причините за появата й, а просто я разглеждате от дистанция и общувате с нея – като равноправни партньори.

Съществувате вие и вашата емоция (страх, гняв, вина и т.н.), която ви желае всичко най-добро. Преди сте враждували или просто не сте се разбирали, а сега сте се сприятелили.

Напомняме ви, че трябва да работите само с една от емоциите си. Ако те са много (и различни), оставете удоволствието да общувате и с останалите – една по една, за следващия път.

Да открием към какво се стремим

След това идва ред на втория етап от работата, по време на който искате да помогнете на новия си приятел да премине на ново, по-високо ниво на развитие. Започвате да търсите заедно с нея (с емоцията) онова, което тя иска да постигне в резултат на действията си –  с други думи, вие трябва да разберете какъв е най-добрият пизитивен резултат, засягащ състоянието на душата ви, който може да бъде получен в резултат на тези усилия.

Като резултат се разглежда състоянието, което бихте могли да постигнете, ако позитивното намерение на вашата емоция бъде реализирано. Например, в резултат на постигането на пълна зашитеност (позитивното намерение на страха) вие бихте могли да преминете в състояние на спокойствие, комфорт или в състояние на пълна вътрешна сигурност.

Гневът ви, ако околните се държат правилно, би преминал във висшия си стадии – умиротвореност или благодушие.

Раздразнението ви, ако хората се държат добре и както трябва, би прераснало в спокойствие или също в умиротвореност.

Чувството ви за вина, ако всички бъдат напълно защитени и вие няма за какво да се тревожите, би прераснало в безгрижие, лекота или освободеност и т.н.

Да открием образа на позитивния резултат

Вие сами трябва да изберете в какво може да се превърне негативната ви емоция, ако позитивното й намерение бъде изпълнено. А след това можете да се опитате да си представите как изглежда това ново състояние. Естествено, това ще бъде съвсем различен образ – спокоен, силен, радостен, сигурен. Би могъл да бъде човек, някое приятно животинче, слънцето, поточе, море и т.н.

След това мислено трансформираме образа на негативната ви емоция в нов позитивен образ, при това не насила, а в пълно разбирателство с емоцията си. Например, под влияние на потока любов и благодарност от ваша страна страхът ви (огромната глава на тънка шия) се трансформира в сигурност (образ – огромен слон). Слонът няма от какво да се страхува, сигурен е в себе си и винаги е добродушен, той може да ви защити от всякакви неприятности. Гневът ви (образ на зло куче) се трансформира в благодушие (образ – разноцветни сапунени мехури). Раздразнението ви (образ – морски таралеж) се трансформира в спокойствие (образ – гранитно кълбо). Чувството ви за вина (образ – топка мръсен памук) се трансформира в безгрижие (образ – златист блестящ балон). И т.н.


Александър Свияш – „Как да живеем разумно“