Упражнение „Медитация на прошката“

Упражнение „Медитация на прошката“


Изберете си човека, по отношение на когото ще изличавате мислоформата на вашата обида (или каквато и да е друга негативна емоция) от него. Например, нека това да е мъжът ви.

Започнете мислено да повтаряте многократно последователсно формулата на прошката: “С любов и благодарност прощавам на мъжа ми и го приемам такъв, какъвто Бог го е създал (или такъв, какъвто е). Моля мъжът ми да ми прости за мислите и емоциите ми по отношение на него.“

Тази фраза трябва да бъде повтаряна дотогава, докато в гърдите ви се появи усещане за топлина, излизаща от областта на сърцето. Това усещане ще ви покаже, че напълно сте изличили мислоформата на обидата от този човек.

Времетраенето на мисленото повтаряне на формулата на прошката по отношение на един човек, с когото сте имали много напрегнати отношения в продължение на много години, може да възлиза общо на 3-5 часа. Тези часове се събират от епизодични медитации, правени по всяко време, когато ви е било възможно и траещи по 5-10 минути.

Ако сте имали по-малко конфликти, общото времетраене на медитацията може да възлиза на 30-50 минути.

Фразата се повтаря дотогава, докато в гърдите ви отново се появи усещане за топлина. Или ако затворите очи и видите образа на мъжа си. Ако процедурата по изличаването на негативната му мислоформа е приключила успешно, мъжът ви може да се обърне с лице към вас (на въображаем екран, естествено), да се усмихне и дори да ви помаха с ръка. Това показва, че емоционалното ви тяло е „пречистено“ от обидите и другите негативни емоции.

Външният израз на резултата от това упражнение ще ви даде възможност, ако продължавате да се срещате с него, да усетите дистанция и да престанете да реагирате остро на думите и постъпките му.

Но далеч не всички хора достигат до подобни образи или усещания, заова не трябва да се притеснявате, ако при вас това не е станало. Желаният краен резултат от работата с формулата на прошката трябва да бъде такава промяна на отношението ви към даден човек, че каквато и да било негова постъпка да не може да предизвика у вас негативно преживяване. Постъпките или думите му, които преди са предизвиквали у вас негативна реакция, не би трябвало изобщо да ви вълнуват вече и вие сте възвърнали възможността да постъпите така, както си искате.

Доста комфортно е състоянието на човек, който няма претенции към света. И светът не ви мисли нищо лошо.

Не бива да повтаряте механично фразите и да се разсейвате

Разгледаната техника е именно медитация и тя изисква човек напълно да се съсредоточи и да се задълбочи в процеса на многократното повтаряне на формулата на прошката. Абсолютно недопустимо е чисто механичното повтаряне на формулата, когато в едната половина на главата се повтаря фразата на прошката, а в другата спокойно си работи „словомешалката“, преценявайки събитията на миналия или предстоящия ден. Ефектът от такова механично повтаряне ще бъде нулев.

Не се препоръчва също и съчетаването на медитацията на прошката с някакви специални движения, мислени образи и т.н. Каквито и да било „добавки“ към медитацията ще наложат полагането на спе­циални усилия и в крайна сметка тя може да се превърне в чисто ме­ханично повтаряне на фрази с нулев резултат.

Медитацията изисква напълно да се съсредоточите и да се задълбочите в процеса на прошката!

За да се засили ефектът от медитацията, може да се опитате да си спомните образи от миналото, когато сте имали конфликти с човека, във връзка с когото осъществявате медитацията. Споменът ще повъзбуди малко емоциите ви и процесът на прошката може да се ускори.

Понякога в началото на медитацията се проявяват чисто физиологични явления като недостиг на въздух, спазми, сълзи, кашлица или главоболие. Тези симптоми показват, че сте напипали най-голямата си мислоформа и се опитвате да я изличите. Но на нея това не й харесва! Затова тя блокира работата ви, предизвиквайки неприятни усещания.

Не й се давайте! Напрегнете силите си поне за пет минути и по-нататък всичко ще е наред. Болезнените и другите неприятни усещания ще изчезнат, а ефектът от медитацията ще е огромен!

Веднага ще почувствате облекчение и светът ще се представи пред вас в нова светлина.

Медитирайте за всички хора, които познавате

За хората е характерно да се упрекват сами или да се чувстват обидени от себе си (защо съм толкова некадърен, грозен, срамежлив, глупав), или да изпитват дълбоко чувство на вина. Но да съдиш себе си означава да не приемаш реалността по същия начин, както и когато съдиш другите хора. Затова задължително трябва да простите и на себе си.

След това е желателно да се пречистите също така и от претенциите ви към Живота. Най-вероятно понякога сте се чувствали обидени от Живота заради това, че ви е отнел любимия човек например или някой роднина или защото нищо не ви е наред и т.н.

Фразата, с която можете да простите на Живота, ще има следния вид: „С любов и благодарност прощавам на Живота и го приемам такъв, какъвто е. Моля Живота да ми прости всички мои мисли и емоции по отношение на него. С любов и благодарност Животът ми прощава.“

Времетраенето на работата с формулата на прошката зависи от броя на обидите и претенциите, които сте натрупали до този момент от живота си. Медитацията, свързана с хора, с които сте имали много конфликтни отношения, ще ви отнеме общо няколко часа за повтаряне на формулата на прошката. За старите познати и роднини, за които сте си спомнили трудно, общото времетраене на повтарянето на формулата на прошката може да възлиза на 10-30 минути за всеки човек.

Направете си сметка колко време ще ви трябва, за да изпълните това упражнение. Например, за пълното „пречистване“ от всички обиди човек на възраст над 40 години ще трябва да работи върху себе си не по-малко от месец в продължение на един час на ден, когато разполага със свободно време. Общото времетраене на медитациите трябва да възлиза на не по-малко от 30 часа.

Ако формулата за прошката не помага

Има някои хора, за които разгледаната техника на прошката не е подходяща – те непрекъснато се разсейват, не могат да си припомнят конфликтните ситуации или просто не са способни да работят системно върху себе си. Как тези хора биха могли да пречистват своя „резервоар“ за негативни емоции?

Еднозначен отговор няма и трябва да се потърси подходящ за тях начин за пречистване. Те биха могли да се възползват от помощта на традиционните психолози или да се обърнат към специалисти по алтернативни методи от рода на холодинамиката, дианетиката и т.н. Доста ефективно може да се пречисти емоционалното тяло с помощта на методите за интензивно дишане от рода на холотропното ишане или ребефинга.


Александър Свияш – „Как да живеем разумно“