Сънища за къща и дом

Сънища за къща и дом


„Дом, мил дом“. „Домът е там, където е сърцето“. „Няма друго място като дома“. „Моят дом е моята крепост“. Схванахте идеята. Нашите домове са нашите лични светове; те са единственото място, където можем да се държим без задръжки, съвсем спокойно, и да бъдем изцяло себе си. Нашите домове са също така продължение на нас самите. Те говорят много за нас, от мебелировката във всяка стая, до картините по стените. Влезте в дома на непознати и ще получите доста добра представа за това какви са тези хора и как живеят. Домовете, които сънуваме, също говорят много за нас, може би дори много повече от всеки друг символ. И независимо от това дали става въпрос за собствения ви или за непознат дом, той също е ваше отражение. Той казва всичко за вас и за това как живеете. Стилът на дома, състоянието му, ставащото вътре в него, дори стаите са свързани с вас и начина, по който се чувствате по отношение на себе си, както и това, което се случва в психиката ви, която вашето тяло подслонява. Сънуващото съзнание използва дома, за да разкрие вас самите и душевното ви състояние във формата на физическа структура, така че да разберете по-добре собствения си личностен, мисловен и дори телесен строеж. Гледайте на къщата в съня си като на истинско хелиографско копие на настоящото ви душевно състояние.

Занемарена къща

Безукорен, уютен, в добро състояние дом е винаги знак, че сте в мир със себе си, и че подсъзнанието ви е чисто от всякаква негативност или фрустрация, или поне по времето на съня. Когато обаче къщата е занемарена, сънуващият трябва внимателно да огледа всички физически и емоционални проблеми, които се нуждаят от поправка и подобрение.

Посланията на сънищата за занемарени къщи: Независимо дали става въпрос за физическото, емоционалното или психическото ви състояние, то подсъзнанието ви показва, че не сте се поддържали правилно. Време е да организирате и да насочите „майстора“ вътре във вас, защото имате много за поправяне.

Имение или замък

Мраморни коридори, възвисяващи се като на катедрала тавани, жилищни помещения за слугите… въздишка. Била съм горда собственичка на такива разкошни домове няколко пъти… след което съм се събуждала. О, да. Повечето от нас никога няма да имат подобно богатство в реалния свят. Но ако сте извадили достатъчно късмет да живеете в лоното на лукса в сънищата си, то тогава вероятно вътрешно сте далеч по-богати от онези, които в действителност притежават такъв охолен и достоен за завиждане дом.

Именията и замъците са чудесни, позитивни символи, тъй като отразяват силно позитивна представа за собственото ни Аз. Но ако имението или замъкът са тъмни, празни, студени, или ни изпълват с лошо предчувствие, това означава, че сте силно депресирани и изпълнени с негативизъм. Запомнете, че колкото по-голямо е това, което сънувате, с толкова по-голям проблем в реалния живот е свързано.

Посланията на сънищата за имения и замъци: Вътрешното ви Аз е замък със собствен стил, таланти и идеи. Независимо от това, че може да не живеете живота на богатите и известните, вътрешният ви живот определено е нещо, с което можете да се гордеете.

Каравана

Караваната е малък дом и не е особено здрава, тъй като не е изградена върху основи и е уязвима за капризите на времето. Тя е точно обратното на лукса и охолството. Сънят, че обитавате каравана – освен ако не живеете в такава – означава, че или чувствате необходимост от опростяване, или сте нестабилни повече от обикновено в зависимост от контекста на съня и състоянието на караваната, разбира се.

Няма начин една запусната каравана да представлява вас, дори и да се чувствате като такава. Но сънят на Кайла ни показва брутално честно представата й за собственото й Аз. Добрата новина е, че точно както караваната е често само временен дом, тя може да се премести от него.

Ако домът в съня ви е по-малък, отколкото този, в който живеете в действителност, запитайте се каква е причината да се чувствате унижени и по-малки в съзнанието и в тялото си, отколкото обикновено.

Посланието на сънищата за каравани: Мнението ви за вас самите не е много високо в момента. Каквото чувствате вътрешно, в края на краищата се проявява и навън. Независимо от ограниченията, с които трябва да се справяте, и които ви карат да се възприемате като маловажни, вие не сте. Макар да се чувствате свити в парка за каравани, вие сте имение в Бел Еър… може би са ви нужни само лек ремонт и малко подобрения!

Къща, обитавана от призраци

Да се посещават къщи с призраци по време на Хелоуин е забавно, но насън… не чак толкова. Независимо дали вярвате в призраци, или не, когато сънувате, че къщата ви е обитавана от такива, трябва да се запитате какви са вашите персонални призраци; какво от вашето минало продължава да ви преследва до ден днешен.

Посланието на сънищата за къщи с призраци: Проблеми от миналото, които смятате за мъртви и погребани, все още витаят в психиката ви. Трудно се живее с призраци, така че е време да ги приемете и да им обърнете внимание. Домът сам по себе си трябва да бъде мил, скъп дом, а не обиталище на призраци.

Преместване

В реалния живот товарим багажа си и се местим, когато някое друго място ни предлага по-добра работа, когато се нуждаем от по-голямо или по-добро жилище, или когато е необходимо да се стесним; в най-общи линии винаги, когато е необходимо разумно да се пригодим към промените в живота ни. Но когато се преместваме насън, става дума не за локация, а за промяна на душевното ни състояние.

Преместване обратно в дом, в който сте живели, като например къщата от детството ви, е друга тема, сънувана от много хора. Тези сънища не са за къщата, а за това кой сте и за представата ви за себе си, когато сте живели в тази къща. Сънят ви може би ви казва да се върнете към тази умствена нагласа (ако сте били по-щастливи и сте се харесвали повече, когато сте живели там), или да промените нагласата си (ако сте били нещастни и сте се чувствали лошо.)

Посланията на сънищата за преместване: „Подвижност“ е важната дума тук! Този сън ви казва, че съзнанието ви се променя или пък се променя начинът, по който вие възприемате себе си. Въпросът е дали се движите напред, или се връщате назад към стара мисловна нагласа или представа. Помнете, къщата в съня ви се отнася изцяло до вас, до това, което става в съзнанието ви и как се виждате. Сега, когато разбирате как различните видове къщи и състоянието им са свързани с вас и възприемането ви на самите себе си, нека направим една малка обиколка на домовете, които сънуваме, и да изследваме как различните части на къщата отразяват нашите различни страни.

Мансарда

Сънуващото съзнание гледа на себе си като на къща. Най-отгоре при повечето къщи се намира мансардата. Върхът на себе си, нашето по-висше Аз. Това е онази наша страна, която се стреми към по-високо ниво на осъзнаване, на духовност, на просперитет, на интелект и т.н. Онази наша страна, която се извисява. За сънуващото съзнание мансардата представлява тази част от вас. Тъй като в реалния живот там складираме нещата, които вече не ни трябват или не можем да използваме в момента, мансардата е мястото в психиката ви, където сте складирали идеи, таланти и надежди, които или сте занемарили, или сте оставили за по-добри времена… идеи, таланти, надежди, които ще ви помогнат да се издигнете и да живеете по-добър живот, след като ги изтупате от праха и се фокусирате върху тях.

Посланието на сънищата за мансарди: Има надежди, таланти и идеи, които са складирани от много време в психологическата ви мансарда. Издигнете се и се свържете с най-висшето си Аз, така че да можете да се извисите над мястото, на което се намирате сега.

Мазе

Както мансардата, мазето е другото място в дома, където складираме нещата, които вече не ни трябват или не можем да използваме в момента. Само че мазето е на дъното на къщата, обикновено под земята и трябва да слезете надолу, за да стигнете до него. Това е много важна подробност. За сънуващото съзнание мазето е мястото в психиката ви, където сте изблъскали спомените или нещата, с които не искате да се занимавате. Докато мансардата е пълна с идеи и надежди за вашето бъдеще, мазето насън съдържа спомени и наследства от миналото.

В сънищата ни мазето често е тъмно и плашещо място, в което бродят призрачни същества, цари безпорядък или дори се извършват дейности като във филм на ужасите, защото много от нас имат мрачни спомени или товар от миналото, които бихме искали по-скоро да забравим. Но сънуващото съзнание не забравя, то изправя пред нас тези пренебрегвани проблеми отвреме навреме, така че да видим състоянието, до което сме довели психологическото си мазе.

Посланията на сънищата за мазе: Време е да копнете по-надълбоко в психиката си. Мъчи ви нещо от миналото. Трябва да го извадите на повърхността, за да му дадете истинското внимание, което никога не е получавало. Оправянето на безпорядъка и негативността от миналото разчиства пътя за по-щастливо, по-обещаващо бъдеще.

Кухня

В реалния живот домът, вашата кухня е мястото, където си държите хранителните продукти, а също така мястото, където подготвяте, готвите и ядете храната. Но за сънуващото съзнание тя е онази част от вас, която планира, подготвя и твори идеи. В по-редки случаи кухнята може да представя онази част от вас, която е гладна за промяна или за нещо ново. Кухнята насън може дори да насочва към родителски, майчински умения. Така че когато сънят ви се развива в кухня, това показва ясно, че нещо се твори, нещо се „готви“. Състоянието на кухнята и онова, което се случва в нея е начинът, по който според вас се справяте с процеса на планиране или – ако сте майка – с грижите за децата си.

Посланието на сънищата за кухня: Сънуващото ви съзнание иска да се видите като готвач точно сега, защото сигурно има нещо, което планирате и замисляте. Състоянието на кухнята и онова, което се случва в нея, ще ви покаже доколко добре или зле се справяте с процеса. Време е да поканите вътрешната си Джулия Чайлд[2], така че каквото и да е планирано и подготвяно, то ще завърши с великолепен празник, който ще ви нахрани емоционално, интелектуално и/или финансово за доста време.

Спалня

Спалните са мястото в дома ни, където лягаме да си починем. Те са мястото, където проявяваме интимност и близост, и ако сте женени, това е мястото, където се намира брачното ложе. За сънуващото съзнание спалнята – и това, което се случва в нея – е отражение на това как виждате интимния си живот или брака си.

Когато сценарият на съня ви се разгръща в спалня, особено във вашата собствена спалня, сравнете състоянието на спалнята с брака си или с настоящата си интимна връзка. По всяка вероятност ще установите, че сънят ви показва по характерния си разказвателен начин, че са налице проблеми, които се нуждаят от разрешаване.

Посланията на сънища за спалня: Време е да погледнете внимателно на интимния си живот или на брака си. Всяко чувство за безизходност, за гняв или страх, изпитано насън, е свързано с тези същите емоции в брака ви или интимната ви връзка в реалния живот. Не забравяйте това, което д-р Уилям Мастърс казва: „Когато нещата в спалнята не вървят както трябва, те не вървят и в дневната“.

Баня

Ах, банята. Това е мястото на великото облекчение. Мястото, където можем да се освежим като измием мръсотията на деня и се освободим от онова, което нашето тяло е обработило и от което вече не се нуждае. Да, банята е мястото в дома, където можем да изпуснем едно облекчено „А-а-а-ах“. Насън банята също е място на облекчение, само че по-скоро на емоционално, отколкото на физическо.

Посланието на сънищата за баня: Какво или кой ви е разтревожил напоследък? Сънят ви казва, че ви е неудобно и неловко и изпитвате крайна нужда от облекчение. Време е да се облекчите и да измиете неприятностите от живота си.

В къщата има много други места, които са с важна символика в сънищата. Задният двор, например, е олицетворение на уединение и интимност, проблеми или мисли, които искате да запазите за себе си. От друга страна предният двор показва, че сънят е за нещо, което вече всички знаят за вас, или за „фасадата“, която си слагате за пред света. Един коридор може да внушава, че напоследък променяте мислите или мненията си, така както коридорът дава възможност за преминаване от една стая в друга. Намирането на стаи в дома ви, за които не сте знаели, че ги има, е начинът, по който сънуващото ви съзнание ви показва, че у вас има много повече, отколкото давате да се разбере, или използвате. Типът стая, която намирате и състоянието й ще ви насочат към това коя част от вас е необходимо да започнете да използвате.

За да разберете сънищата си за други части от дома, които може да сънувате и които не са разгледани в тази глава, отговорете си за какво се използва тази точно част. Как може да е свързана с вас? Как отразява сегашното ви състояние, а така също и как се справяте – или пък не се справяте – със ситуацията в момента?

Нашето съзнание може да бъде майстор художник или калпав предприемач в зависимост от настоящото състояние на нещата и емоционалната ни реакция на тях. Точно какго една къща е структура, построена и обзаведена, или пък купена в зависимост от личния ви стил и нужди, така и сънуващото съзнание строи и обзавежда „вътрешната“ ви къща в зависимост от психологическия ви стил, нужди… и настроения. И както е важно да поддържате реалния дом, в който живеете чист, в добро състояние и подреден, така трябва да държите себе си чисти от негативизъм, тялото си – поддържано, а живота си – свободен от нерешителност и колебливост. Все пак вие сте обиталището на вашата душа. Вие сте единственият, когото пускате да живее вътре.

Любопитен факт: Актрисата Гуинет Полтроу споделя, че сънувала непрекъснато, че е затворена във викторианска къща, която се носи по течението на река.


Ключ към тайните на съня – Лори Куин Лоуенбърг