Сънища за животни

Сънища за животни


Кучета, котки, змии, хищни котки, вълци, коне, мечки, птици, буболечки и паяци

Понякога сънищата ни са менажерия от най-екзотични и причудливи животни. Животните, които сънуващото съзнание ни представя, символизират първичните ни инстинкти и поведения, начина, по който естествено реагираме или отговаряме на ситуациите, без да се замислим.

Като хора често пъти сме склонни да мислим доста, преди да действаме. Претегляме всички „за“ и „против“, обсъждаме с другите, за да чуем мнението им, проучваме, разсъждаваме и едва след това пристъпваме към действие… добре де, повечето пъти. Животните действат предимно по инстинкт. Разбира се, има някакво ниско равнище на мисловна дейност, но през повечето време животните просто правят това, което правят. И всяко животно има свое специфично поведение, с което е известно: кучетата са верни, котките са независими, слоновете никога не забравят. Ние също използваме метафори, свързани с поведението на животните в речта си: ям като прасе; сестра ми е същинско котенце; инатлив си като муле. Характеристиките, които приписваме на животните, често се появяват в сънищата ни във формата на това животно, за да ни покажат как действията и поведението на някого директно ни въздействат. Като разбираме собственото си поведение по този начин, или поведението на другите около нас, можем да разберем дали напоследък сме се държали правилно в определена ситуация и дали поведението на някой, когото познаваме, е „здравословно“ за нас или ни вреди.

Кучета

Кучетата са най-често сънуваните животни, както показват изследванията ми, заради качествата им и заради това, че тези качества са от фундаментална необходимост за човека.

Говоря за верността и приятелството. Кучетата са известни със своята преданост към стопанина си, а също така като най-добрият приятел на човека. Те имат инстинкт да се сприятеляват с хората и отношенията между човек и куче в историята са доказали, че това е от полза и за двете страни. По тази причина кучетата в сънищата се появяват, за да изобразят нашата собствена инстинктивна вярност към някого, както и верността на някого към нас. Когато сънувате сън с куче, най-добре е да огледате първо отношенията си, както и поведението, което вие и другият човек демонстрирате в тази връзка. Направете го и ще установите, че състоянието и поведението на кучето (кучетата) в съня е странно подобно на състоянието и поведението на хората във връзката.

Дори ако става въпрос за собственото ви куче, не е задължително сънят да се отнася за него, а за приятелството и общуването ви с някой друг, когото вашето куче олицетворява.

Посланията на сънищата за куче: Време е да огледате отношенията си и поведението си. Кои от отношенията ви напомнят за поведението на кучето в съня ви? Може би вие, или някой друг около вас е верен като лабрадор, или зъл като питбул? Сънищата ви за кучета ще ви дадат обяснение за това доколко лоялни сте вие или тези около вас, както и дали е нужна някаква тренировка за подчинение, или пък трябва да поотпуснете каишката.

Котки

Котките са вторите най-често сънувани животни не само защото са популярни домашни любимци, но също като кучетата, заради качествата, които притежават. Котките са известни със своята надменност и независимост, с това, че не се нуждаят от постоянно внимание и одобрение, нещо, което кучетата изискват. Освен това те се прокрадват безшумно и мъркат, определено имат някакъв сексапил в себе си, ето защо когато ги сънувате, те символизират собственото ви независимо поведение или женската ви сексуалност. Помислете за това, дами, когато се чувствате особено секси, или когато обръщате флирта в нещо по-сериозно, как инстинктивно се прокрадвате и дебнете, и въздействате като котка… може би дори в гласа ви се долавя леко мъркане? А вие, мъже, как инстинктивно сте привлечени от това „котешко“ поведение. Между другото, когато мъж сънува котка, тя може да олицетворява сексуалната енергия или „котешко“ поведение на жената до него.

Посланието на сънищата за котки: Предпазливото ви котешко поведение се нуждае от вашето внимание. Възможно ли е вие, или някой човек около вас, да е бил любопитен, високомерен, проявявайки независимост и лукавство? Или става дума за сексуална енергия, която трябва да бъде галена и глезена, или пък усмирявана докато си прибере ноктите? Състоянието и поведението на котката в съня ви ще ви помогне по-добре да разберете и да управлявате собственото си котешко умение да мъркате.

Змии

Когато за пръв път започнах да изследвам сънища се изненадах колко често змиите се плъзгат в колективните пейзажи на съня. Толкова години по-късно не спира да ме удивлява за колко много сънища със змии ми съобщават дневно и как повечето от тях са по-скоро плашещи… и то има за какво. Змиите будят страх у повечето от нас, дори до степен на фобия! Те имат остри зъби, демонично раздвоен език. Могат да те нападнат с невероятна скорост и да ти впръскат отровата си. Тръпки ме побиват.

Заради тези силно плашещи характеристики сънуващото съзнание често използва змия, за да представи опасното ви, отровно поведение, или по-често това на някой от обкръжението ви, обикновено мъж. Да, фалическата форма на змията играе голяма роля в значението й.

Интересно е, че змията в съня може също така да показва начало на емоционално или физическо оздравяване. Връзката може да се открие в жезъла, символ за медицина, който представлява две змии, увити около крилат жезъл. Свикнали сме да виждаме този символ отстрани на линейките, върху аптеките и в болниците, и затова е запечатано в подсъзнанието ни, че змията лекува. Показаният по-долу сън на Шели е чудесен пример за тази двойственост на символа на змията.

Вярвате или не, въпреки елемента на страх змийското ухапване е добър знак, че лечението, емоционално или физическо, действа. Мислете за ухапването на змията насън като за впръскване на лековит серум. Само че лечението на Шели още не е започнало, защото поведението на съпруга й само влошава болестта й, а нейната болест само раздразва съпруга й. Шели се намира в порочен, отровен кръг и мъдрото й подсъзнание ще продължи да я измъчва със сънища за змии, докато тя не направи нещо, за да спре всичко това по един или друг начин.

Посланията на сънищата за змии: Внимавайте и следете за собственото си – или това на някой друг – отровно и коварно поведение. За да подобрите ситуацията си, може би ще е добре да поработите над собствените си „очарователни“ змийски умения. С други думи, може би е настъпил моментът да промените жлъчното си поведение или начина, по който реагирате на жлъчното поведение на някой друг към вас. Не можете да промените околните, само себе си. Другата възможност е чрез съня да си казвате, че е време да излекувате някаква емоционална рана или физическо неразположение. Ако змията хапе, значи лечението е започнало.

Коне

Когато погледнете един кон не може да не признаете, че това е силно и благородно животно. А когато яздите кон, е трудно да не се почувствате някак могъщ и „високо на коня си“, докато контролирате мускулестата стихия под себе си само с едно дръпване на поводите или смушкване отстрани. Якост, надеждност, сила и благородство; тези характеристики изникват в съня в образа на кон, когато обстоятелствата ни призовават да се държим по този начин в реалния живот.

Мечки

Мечките притежават интересна двойственост в много отношения. Има я както идеята за съобразителния, приятен за гушкане Мечо Пух, така и реалността за опасната, ядосана Мама Мецана; господ да ви е на помощ, ако застанете между нея и малките й мечета. Освен това животът на мечките също е двойствен, една част от него прекарват активно, в търсене на ягоди и сьомга, а другата, скрити в хралупа, спят зимен сън. Двойственост има и в значението на мечката в съня. Както при всички животни, които сънуваме, и нейното значение най-често е свързано с основните й качества. И пак както при останалите животни, значението може да води началото си от игра на думи. Сънят на Кийли по-долу ни показва двойствеността на значението в един сън за мечка.

Птици

Птиците се отличават със способността си да летят, да се извисяват високо в небето и да не се подчиняват на гравитацията. Ето защо са толкова често сънувани; те представляват нашата вътрешна свободна воля, нуждата ни да вземаме самостоятелни решения, да живеем живота си по начина, по който сме избрали и да не се подчиняваме на онова, което ни дърпа надолу. Когато изпитваме необходимост да проявим свободата си и да се държим по начина, по който желаем – а не по начина, по който другите желаят от нас, -тогава в съня ни навестяват птици.

Буболечки и паяци

Няма нищо по-досадно и дразнещо от пълзяща по пода хлебарка, от армия мравки, нападнали килера с провизии или от рояк комари, които хапят всички наред на барбекюто навън.

Ето защо когато сме раздразнени на някаква ситуация или на някакви хора, които ни вадят душата и нападат менталното ни пространство, ние казваме, че някой или нещо „ни бъгва“[1]. Същото е и когато тези малки досадници пропълзят в сънищата ни.


Ключ към тайните на съня – Лори Куин Лоуенбърг