Сънища за пътуване и средства за придвижване

Сънища за пътуване и средства за придвижване


Автомобил, самолет, камион, кораби и лодки, автобус, мотоциклет, велосипед, космическа ракета

Животът е пътуване. За нас това твърдение изглежда естествено. Помислете само за всички онези внушени от пътувания метафори, които използваме, когато говорим за живота си. „Когато моментът настъпи, всички ще минем оттатък“, „В момента наистина съм на кръстопът“, „Отношенията ни в момента са в задънена улица“, „Готов съм да насоча живота си в друга посока“ – това са само няколко от тях. При тази обща за всички ни представа за пътуване през живота не е никак чудно, че нашите сънища ни „поставят“ в безброй, свързани с пътуване, приключения.

В истинския свят съществуват много физически пътеки, по които да се придвижваме, като шосе, море, въздух и железопътна линия. В света на символите има много жизнени пътеки, които да бъдат извървяни: например тази на кариерата, на любовната връзка, духовният път. И този свят на сънищата, в който можете да се окажете на всеки тип пътека, да се окажете във всеки вид превозно средство, е свързан не само с различните ви жизнени пътеки, но също така ви позволява да видите доколко успешно или безуспешно се движите по тези пътеки. С други думи, пътят, независимо дали е шосе, въздух или вода, е точно определената пътека, която сте избрали; превозното средство е способността ви да се придвижвате по тази пътека.

Автомобил

Без съмнение автомобилът е най-често сънуваното превозно средство, тъй като той е най-често използван. Поради това значението му е много по-широко, отколкото да речем това на кораба или на самолета. Сънят за кола може да е коментар на това как маневрирате през определена жизнена пътека, като например кариерата, но най-често той е за посоката на живота ви като цяло. Възможно е също така да отразява вашия „импулс“ или мотивация да продължите да се движите по определен път. Винаги е важно да обръщате внимание на това дали вие сте човекът зад волана, или не, тъй като това сочи кой – или коя част от вас – контролира посоката, по която се движи животът ви.

Особеностите на съня, като например вида или състоянието на автомобила, както и състоянието на пътя и добре ли се движите по него, ще ви помогнат да определите с коя жизнена пътека е свързан той.

Катастрофата е най-общият елемент в сънищата за коли, който открих в изследванията си. Тя често означава, че някоя от посоките в живота ви ще доведе до внезапно, рязко спиране.

Сън, че колата ви е открадната и не можете да я намерите, е друг много разпространен сън и той показва неспособност да се върви напред по пътя, който сте избрали, най-често дължаща се на непредвидени и неконтролируеми обстоятелства, или липса на „импулс“ да се продължи.

Има едва доловими, но показателни разлики между сънищата за катастрофи с коли и откраднати коли. И двата са свързани с неспособност да се продължи по избрания от сънуващия път в реалния живот, но сънят за катастрофа е свързан с внезапни, гибелни или объркани завършеци, от които сънуващият трябва да се отърве, точно както би „се отървал“ от една разрушена кола (като в съня на Джейми). Съответно сънят за открадната кола обикновено е свързан с път, който е завършил поради това, че сънуващият възприема обстоятелствата като нечестни или непредвидени (като в съня на Джейми), но този път би могъл да бъде продължен отново, тъй като откраднатата кола в някакъв момент може да бъде намерена.

Пенсионерите и възрастните хора често сънуват сънища за откраднати коли. Прекарали сме по-голямата част от съзнателния си живот с мисълта да ставаме сутрин, да ходим на работа всеки ден с надеждата да продължим по пътя на професионалната си кариера. Но когато този път свърши, се оказваме объркани, незнаещи къде да ходим през останалата част от живота си. Когато вече няма хъс да се направи нещо определено, сънуващото съзнание се разстройва, чувства се ограбено и ни изпраща съня за открадната кола, за да ни покаже какво сме допуснали да се случи в живота ни.

Причината да се случват толкова много неща на колата ни по време на сън е, защото има много неща, които могат да ни изкарат от релси в реалния живот. Когато спирачките на колата ни откажат насън, съществува вероятност да сте позволили нещо да излезе извън контрол и е нужно да намалите темпото и да направите прегрупиране в реалния живот. Когато колата ви отказва да тръгне, това означава, че сигурно сте загубили мотивацията да продължите напред, или сънят ви ви казва, че тази пътека няма да ви донесе успех. Понякога насън може да ви се случи да шофирате от задната седалка, както на мен често ми се случва да сънувам. Това означава, че някаква цел, която сте оставили на заден план, е необходимо да бъде сложена отпред, така че да можете да завършите това пътуване. А пътуването назад насън означава, че или трябва да излезете от определена ситуация, или правите нещата по начин, който ви връща назад по пътя ви, вместо да ви придвижва напред.

Посланията на сънищата за автомобили: Посоката на живота ви може да е в критичната точка. На правилния път ли сте? Налице ли е движеща сила? Или сте паркирани, останали без гориво, нещо се е счупило? Сънищата ви за коли са вашият GPS, който ви сочи накъде да отидете или ви казва кога да спрете. Ако следвате пътните знаци в сънищата си за коли, никога няма да се изгубите.

Самолет

Пътят на самолета е високо нагоре в небето, заради това самолетите често символизират пътуване, за което имате големи надежди. Изследванията ми показват, че самолетите са най-често свързани с пътя на кариерата, защото като самолет, кариерата ви е нещо, което се надявате, че ще излети, ще достигне нови нива и ще ви изведе на нови места.

Както колите в сънищата ни, ние искаме самолетите ни насън също да се движат гладко. Както колите насън катастрофират, така катастрофират и самолети. Това е силен израз на разбити надежди, и се отнася най-често до свързани с кариерата очаквания, или пък с големи надежди за нещо друго. Разликата между това да гледаш самолетна катастрофа и да си на катастрофиращ самолет отразява как и до каква степен сте замесени в ситуацията наяве. Оказвате се на катастрофиращ самолет най-често, когато вече сте активно въвлечени и кариерата ви или другите проблеми са в движение, но завършват с провал наяве. Гледате самолетна катастрофа, когато нещо, за което сте се надявали, но все още не е започнало, пропада; когато още не сте пряко свързани с него, когато то е още далечна надежда и не можете да го докоснете.

Посланията на сънищата за самолет: Има изключително голям потенциал за пътя, който сте си избрали. Сега е време да проявите активност и да прецените къде е в момента кариерата ви (или надеждата, която имате) и накъде върви. Не позволявайте и на най-малката турбуленция да ви изкара от равновесие. Човек оцелява дори и в катастрофа. Няма граници за сънуващото съзнание. Продължавайте да се целите нависоко!

Камион

Предназначението на камиона е да пренесе тежък товар от едно място на друго. Заради това камион насън предполага, че напоследък пътувате през живота, носейки тежко бреме, което ви притиска надолу, и което сте длъжни да разтоварите в някакъв момент.

Посланието на сънищата за камион: Настоящото пътуване на живота ви е обременено от тежък товар. Колкото по-голям е камионът в съня, толкова по-голям е товарът наяве. Защо продължавате да се измъчвате? Никой товар не се носи вечно.

Влак

Пътуването с влак по релси следва предварително разписание. Ето защо влаковете насън често показват планиран маршрут, който имате за себе си в живота.

Съзнанието насън обича да си играе с думите, за да предаде послание, а влаковете са наистина натоварени с фигури на речта, които трябва да вземете предвид, когато анализирате подобни сънища: на правилния коловоз, цял вагон мисли, да хванеш последния влак, спорят кой да кара влака, да извозиш някого и т.н. Казвала съм го преди, ще го кажа и сега: откриете ли фигурата на речта, скрита в съня ви, значи сте открили посланието!

Посланията на сънищата за влакове: Движите ли се по разписание по маршрута, който сте планирали за себе си? Или нещо е дерайлирало пътуването ви? Дали плановете ви са блокирани, дали са излезли от релсите, или са по разписание, не забравяйте ритмичната мантра на малкия локомотив:

„Аз мисля, че мога,

аз мисля, че мога,

аз мисля, че мога…“

Кораби и лодки

Корабите и лодките пътуват по вода, а водата за сънуващото съзнание е свързана с емоциите ни. Както водата, емоциите са непостоянни, вечно променящи се и често дълбоки и непроходими. Така че ако се озовете на лодка или кораб насън, то е защото предприемате емоционално пътуване наяве.

Най-често корабите и лодките се свързват с пътя на емоционалните взаимоотношения. Ако погледнете фигурите на речта, които обикновено включват тези плавателни съдове, ще видите защо: корабът на любовта, разминават се като два кораба в нощта, той е на кораба на мечтите и т.н.

Независимо дали корабът или лодката в съня ви са свързани с такива взаимоотношения, можете да сте сто процента сигурни, че винаги са свързани с емоциите ви.

Хващате се за корабчето точно така, както го правите в реалния живот… хващате се за себе си и инстинктите си, за вашата увереност, преодолявате това бурно време и знаете, че дори да трябва да оставите онова, което сте изградили (градът бива разрушен), вие оцелявате и това не е краят. С други думи, ако не се освободите от онова, което изглежда истинска гибел, със сигурност ще потънете.

Посланията за сънища с кораби и лодки: Тръгнали сте на емоционално пътешествие, независимо дали става дума за връзка, бизнес авантюра или нещо друго, също толкова значимо. Не забравяйте, че състоянието на водата, състоянието на водния съд, както и начинът, по който пътувате, ще ви даде знак дали да стоите на борда, или да напуснете кораба.

Автобус

Автобусът е едно от най-бавните средства за масов транспорт, така че ако се окажете на автобус в съня си, има голяма вероятност пътят, който сте избрали наяве, да се разгръща пред вас или много по-бавно от очакваното, или да зависите от помощта на другите, за да продължите пътуването.

Какъвто и да е случаят, посоката, в която напоследък е поел животът ви, ви дава много уроци и в повечето случаи свидетелства, че на това пътуване с вас има много други хора.

Посланието на сънищата за автобус: Вие сте на пътека, която не е единствено ваша. И може да не достигате целта си толкова бързо, колкото ви се иска. Време е да се запитате дали сте готови да застанете зад волана на собствената си кола, или ще продължите нататък пътуването на живота си като пасажер.

Мотоциклет

Мотоциклетът е на срещуположния край в спектъра от значения, сравнен с автобуса. На първо място той е предвиден за един човек; поради това често представя необходимост да се върви „соло“ по избрана пътека. Друг елемент по отношение на мотоциклета е, че няма никакви стени, които те затварят, и никакви колани, които да те държат, което създава чувство за свобода у мотоциклетиста. Така че, когато сте в процес на освобождаване от някакви предишни ограничаващи отношения и ситуации наяве, може да се окажете на гърба на ревящо страшилище през нощта.

Онова, което ви се казва насън – без значение кой го казва – идва от собствената ви интуиция, онзи глас дълбоко в главата ви, който ви говори през деня, но който може би игнорирате. Вероятно наяве сте в ситуация, която е под достойнството ви (казва ви се, че печелите прекалено много пари). Може би всъщност сте достатъчно добър да се справите сам, без другите да „размиват“ способностите ви. Погледнете първо кариерата си, ако проблемът не е там, обърнете се към връзката си и т.н. Каквото и да е, интуицията ви смята, че е по-добре да сте „соло“ и да продължите, вместо да възстановявате и ремонтирате.

Мотоциклетите в сънищата също така могат да бъдат асоциирани с грубата (обикновено мъжка) сексуална енергия! О, да. Този мощен, боботещ двигател между краката ви, може да ви причини проблеми, ако не сте в състояние да го контролирате. Така че ако някога сънувате, че губите контрол над мотоциклета си, или нагазвате с него във вода, замислете се над сексуалната си енергия; възможно е сънят ви да ви показва дали се справяте с нея добре, или не.

Посланията на сънищата за мотоциклети: По всяка вероятност се чувствате свободни да вървите по всеки път, който избирате. В добавка: в момента май не ви интересуват особено пътници, които евентуално биха се присъединили към вас в това пътуване. Подобно двигателя на чопър, това е мощна и безстрашна умствена нагласа. Дръжте на фокус пътя пред вас и не обръщайте внимание на проблемите.

Велосипед

За да се качите на велосипед, трябва първо да можете да пазите равновесие на двете му колела, по тази причина способността ви да балансирате или да обръщате еднакво внимание на две жизнени пътеки – като например кариера и семейство – е най-общото значение на подобни сънища. Но трябва да огледате също така и всички други елементи в живота си, които се нуждаят от баланс: емоционален и психологически баланс, балансирани финансови сметки и т.н. Всички те могат да играят роля в значението, които стои зад образа на велосипеда.

Посланието на сънищата за велосипеди: Както при велосипеда, животът е акт на запазване на равновесие. Дали е кариера, семейство, интимна връзка, финанси или дори вашите емоции или решения, внимавайте да не прекалявате с едното нещо, защото това ще ви накара да пренебрегнете другото. Когато се получи дисбаланс, ще изгубите силата си и ще паднете. Начинът, по който карате колелото си насън, ще ви покаже колко балансирано или дисбалансирано е пътуването ви напоследък.


Ключ към тайните на съня – Лори Куин Лоуенбърг