Ваксината „Антинеудачник“

Ваксината „Антинеудачник“


„Често ме питат, как съумявам да изглеждам толкова добре за годините си. Отговорът е прост – не общувам с хора, които са ми неприятни“.

Шарън Стоун

За да не влезем някой ден в „отбора“ на неудачниците, такива като нашия приятел-несретник (а рано или късно това задължително ще се случи, даже и да имате железен имунитет и не се заразите от неговата страшна болест на самоотрицанието и отхвърлянето на всичко, което му се случва, заобикаля и докосва), непременно трябва да приемем необходимата доза ваксина на успеха. В състава й влизат няколко необременяващи правила:

• Да стоим далече и да се пазим като от чума от вечно недоволни от всичко и всички хора, които винаги са в лошо настроение и най-важното, не правят нищо друго освен да критикуват близките си и действителността вместо да използват енергията си за извършване на градивни действия и стремеж към постигане на успех. НИКОГА и при никакви обстоятелства не трябва да общуваме с такъв тип хора, камо ли да ги допускаме близо до себе си. На такива хора по правило веднага обявяваме КАРАНТИНА.

• Да разпознаваме сред обкръжението си хората на успеха, чийто оптимизъм и жизнерадастност ни зареждат с вяра в собствените ни сили. Чийто пример е заразяващ и ни действа като основа за стремеж към съзидание и високи постижения. Чието поведение пробужда творческия ни потенциал, а не склонност към деструктивност. Заедно с именно с такива хора на ентусиазма да строим и надстрояваме високата кула на своя успех и благополучие, вместо да пребиваваме в руините на депресията и безперспективността заедно с неудачника-темерут. Да сложим край на ровенето в стария, вмирисан боклук, да го изхвърлим от живота си – него и мрачния си вечно неуспял приятел. НЯМАМЕ ПРАВО ДА ИЗПИТВАМЕ НИКАКВО ЖАЛОСТ към такива хора! Защото съжалим ли ги и се опитаме да им помогнем или да ги променим, ефектът ще е обратен – те ще изцедят енергията ни и ще ни завлекат в своето блато, а после хладнокръвно и по особено болезнен начин ще ни оплюят, ще ни нарекат слаби и безпомощни и ще ни удавят в презрението си без никога да разберат и оценят нашето съчувствието и усилията ни да им съдействаме.

Точно така, както се е случило в легендата за ореха и кулата, разказана от Леонардо да Винчи. Орехът се търкулна под кулата и я помолил да не позволява на берачите да приберат и него. Грамадната кула се смилила над мъничкия неудачник и решила да му стори добро, но минало време, израснало голямо орехово дърво, корените му подкопали основите на кулата и тя рухнала.

Народът пък го е казал съвсем простичко и цветущо: „Не стъпвай в рядко лайно (или кална локва), че ще те опръска.“

• Действайте точно в ОБРАТНАТА ПОСОКА от тази на неудачника:

1. Вярвайте, че светът е положително и миролюбиво настроен към вас. Обичайте всичко, което ви заобикаля и разбира се, всички околни с изключение на един – неудачника. Той не е достоен нито да го забелязвате, нито да мислите за него.

2. Правете всичко възможно за да постигнете желания успех. Мечтайте, планирайте и най-главното действайте – реализирайте плановете и мечтите си!

Не се влияйте от мърморенето на тези, които нищо не са направили сами и се оглеждайте в хората, постигнали нещо. Само с тях си струва да се сравнявате и да им подражавате.

3. Не се спирайте и не зацикляйте във възможните неуспехи и грешки. Помнете, че без тях няма истински успех.

4. Не мислете, че постигнете ли успех, той ще е окончателен и вечен. Това просто е поредното стъпало във вашия щастлив живот. Не се задържайте дълго върху него, празнувайки победата. Щурмувайте нови върхове.

5. Неуспехът е само мъдра подсказка за това, върху какво трябва да съсредоточим вниманието си, какво трябва да поправим и в каква посока да се променим. Не забравяйте, че този, който не е способен да се променя, не е способен и да успява.

6. Работете върху себе си, възпитавайте се и се калявайте през цялото време. Никога не си позволявайте да губите контрол върху поведението и думите си. Изграждайте и укрепвайте непоклатим (не в смисъл тежък и безкомпромисен) характер и воля. Борете се постоянно и неуморно със страховете си. Не изпитвайте неудобство или слабост, когато отстоявате интересите си, дори в името на алтруистични подбуди или под натиска на желанието винаги да ви харесват. Бъдете добри и справедливи хора, но нека човещината ви да не се превръща в благодатна почва за манипулации. Научете се да казвате „не“, без да изпитвате угризения на съвестта.

7. Говорете – и най-важното – мислете само за хубави неща. Не обвинявайте и не осъждайте никого. Само вие сте причината и следствието на сегашното си положение или възникналата внезапно ситуация. Единствено вие носите отговорност за себе си и своите действия.


АЛИСИЯ ДЖОНСЪН – „ПАЗИ СЕ — НЕУДАЧНИК“ (Джобен помощник за справяне с живота)