Ролята на емоциите

Ролята на емоциите


Забелязали сте, че децата сякаш имат неизчерпаема енергия? Може би сте чували някой да казва: „Боже, това дете ме измори!“

Защо едно дете има толкова много енергия?

В повечето случаи децата изразяват емоциите си на мига, в който ги почувстват. Ако ги боли, те плачат или викат. Ако са разстроени, всички около тях разбират. Когато са щастливи, те се смеят.


Когато са изплашени, децата пищят, викат, плачат или дори се смеят. Дете, което не е било обект на ограничения и което е било окуражавано да изразява себе си, в бъдеще ще бъде носител на емоционална жизненост.


Емоционалната жизненост е здравословното развитие на това, което наричаме „емоционално тяло“ или „емоционална система“.

Тя се проявява в енергийната цялост на енергийното ви поле. Когато сте емоционално отворени, вие сте като градински маркуч. Енергията на живота протича напълно и свободно през тялото ви и го захранва постоянно.


Емоционалната жизненост може да бъде развита и възстановена независимо от възрастта и предишния опит.

Тя е важен фактор за справяне с признаците на състаряването, както и със стреса и болката.

Емоциите влияят и върху здравето ни. Когато ги задържаме вътре в себе си, т.е. отказваме да се ядосаме, да страдаме, да се разстроим и дори да се зарадваме, ние излагаме на сериозен риск здравето и нормалното функциониране на тялото си.

Емоциите са енергия и за това трябва да се движат, да текат нанякъде.
Ако насочите емоциите си навътре вместо навън, накрая нещо във вас ще прегори.

Потиснатите емоции се натрупват като негативна енергия в тялото, като застоели, гниещи чувства, които никога не са били освобождавани. Само си представете ефекта им върху физическото ви здраве и настроение. Ако позволите на тези емоции да се натрупат, тялото ви ще заприлича на задръстена магистрала в най-пиковите часове. Свързването с мъдростта на сърцето, при положение че всички тези емоции блокират пътя ви към нея, ще е почти невъзможно.

Ето защо, за да стигнете до мъдростта на сърцето си, трябва да разберете колко опасно е да потискате емоциите си и да се научите да се освобождавате от всякакви емоции, които са били потискани в миналото.


Първо нека да разгледаме по-детайлно природата на емоциите.

Емоциите са енергия в движение. Те са нито добри, нито лоши. Те са просто енергия и са част от саморегулираща се система в тялото ви.

Вътре в системата всяка емоция изпълнява важна функция за поддържане на добро здраве. Например гневът,
който е една от най-мощните и силни емоции, служи да заземи енергията в тялото и да поддържа чувството на сигурност и стабилност. Заземяването е важно, а разбирането за това как да останем заземени е могъщо.
При гнева, когато бива блокиран, ние леко полудяваме, което е излишък, т.е. в ума ни се създава допълнителна енергия. И ако се разтече из мозъка ни, се чувстваме не на себе си.

За да осигурим на енергията безпроблемно протичане, е важно да изразяваме всичко, да отблокираме цялата енергия!

Ако не сте били окуражавани да изживявате и показвате емоциите и енергията си като деца (и дори като възрастни), се е получило свиване на енергия, което се проявява като напрежение, негативни емоции или затваряне в себе си в определени ситуации. Когато сте затворени и таите напрежение в тялото си, вие мислите различно.
Много е трудно да обичаш и да си творчески настроен, ако си стресиран и напрегнат.
Толкова много от нас носят емоционален багаж като осемтонна баржа, прикрепена за гърбовете ни. Носим я навсякъде. Натрупали сме толкова много неща в нея, че вече не знаем какво е съдържанието й. Знаем единствено, че е тежка и ни пречи да вървим напред. А ако можехме да се освободим от всичко това и да бъдем завинаги свободни? Конвенционалната психотерапия ни предлага да се качим на борда на баржата, да разгледаме всяко парче на травма, тъга, разочарование и предателство и да говорим за тях. За да ги извадим на
светло, трябва да ги изследваме от всеки ъгъл и да разберем какви са, защ о болят и какво влияние имат върху живота ви.
При някои хора обаче тази баржа е така претъпкана, че говоренето за всички тези проблеми няма да отнеме години, а цял живот!
Ако питате мен, подобна работа дава малък резултат! Не бихме искали да се ровим в боклука цял живот, когато целта е да се наслаждаваме на всеки миг от него. Точно както освобождаването от напрежение в тялото, освобождаването на емоции е също въпрос на фокусиране на вниманието, решение да ги оставим и увереност, че мъдростта на сърцето ще ни води по пътя. Емоциите съществуват, за да ни напътстват, за да ни покажат спрямо какво се чувстваме добре и спрямо какво – не.
Когато се потопите в емоциите си в синхрон с мъдростта на сърцето, вие може да научите много за ситуации, хора, възмож ности и рискове, които се появяват в ж ивота ви. Ако пренебрегнете емоциите си и техните намеци, вие пренебрегвате ценна информация.


МЪДРОСТТА НА СЪРЦЕТО – Ръсел Фейнголд