Потребност от общуване

Потребност от общуване


Рационалното хранене трябва да включва пълноценен набор от хранителни вещества, витамини, микроелементи и т.н. Дефицитът на едно от тях предизвиква съответния вид глад. Така и общуването може да бъде пълноценно само в този случай, когато са задоволени всички наши потребности, т.е. ако в него са налице всички необходими инградиенти.

Съществуват няколко вида глад за общуване.

Глад за стимулиране се развива при отсъствие на дразнители, необходими за общуването, т.е. в състояние на пълно усамотяване. При децата, лишени от необходимия контакт с хора в условията на детските домове, настъпват необратими изменения в психиката, които впоследствие пречат на човека да се приспособи към социален живот. Възрастният човек, който няма специална подготовка, в условията на самота загива на 5-10-тия ден.

Удовлетворяването само на глада за стимулиране не може да направи общуването пълноценно. Така, попадайки при командировка в многолюден курорт, ние можем да усетим остро чувство на самота, ако не успеем да удовлетворим още един вид комуникативен глад – гладът за опознаване. Ето защо, на непознато място се стремим  да се сдобием с нови познати и приятели, за да можем после да ги опознаваме! По същата причина с радост срещаме в непознат град човека, с който по местожителство не сме поддържали особени отношения! Но и това все още не е достатъчно.

Необходимо е да ликвидираме още и глада за удовлетворение на потребностите в общуването. Той се развива тогава, когато човек е принуден да общува с хора, които не го интересуват особено, а общуването носи само формален характер.

Затова е нужно да се задоволи глада за събития. Даже, ако наоколо са само много симпатични хора, но не се случва нещо ново, едни и същи събития се повтарят в една и съща последователност, се развива скука. Така на нас ни омръзва музиката, която до неотдавна сме слушали с голямо удоволствие. Ето защо хората с голямо удоволствие клюкарстват, когато стане известна някаква скандална история с техни познати. Това веднага освежава общуването.

Съществува още и глад за достижения. Необходимо е да се достигне до някакъв резултат, към който сме се стремили, да овладеем някакви нови умения. Човек се радва, когато изведнъж при него започва да се получава това, към което се стреми.

Но и това е недостатъчно. Необходимо е да се удовлетвори и гладът за признание. Така, спортсменът отива на състезания, въпреки че на тренировките е показал рекордни резултати, писателят се стреми да публикува написаната книга, а ученият – да защити вече подготвената дисертация. И тук работата не е само в материалното възнаграждение.

Ние не просто ядем продуктите, а приготвяме от тях някакви блюда и можем да останем неудовлетворени, ако отдавна не сме яли борш или не сме пили компот. Обособява се още и структурен глад. Обменяме си приветствия (ритуали), работим (процедури), водим разговори в почивките (развлечения), любим, спорим. Отсъствието на някои форми на общуване може да доведе до структурен глад. Например , ако човек само работи и не се развлича.

И ако се пишат толкова много книги за здравословно хранене, то защо отделяме толкова малко внимание на гастрономията в общуването? Нали заради това вместо вкусното меню на радостния и продуктивен контакт на нас ни се поднасят на масата от същите изходни продукти загорели, засъхнали, а често и вмирисани, отровни блюда от интриги, конфликти и раздори!


Литвак, М. Е. – Психологическо айкидо