ПУШЕНЕ

ПУШЕНЕ


Не пийте вино, не огорчавайте сърцето си с тютюн – и ще живеете толкова, колкото е живял Тициан.

И. П. Павлов

Повечето пушачи са започнали да пушат още на младини. И не може да се каже, че цигарите са приятни на вкус или че някой се чувства по-добре благодарение на тях. Първите реакции, предизвикани от пушенето, са гадене, виене на свят, кашлица. По-късно пушачът получава награда – дрезгав глас, болни бели дробове, лош дъх, задъхване, жълти петна по зъбите и по пръстите, освен това парични разходи, появата на призрака на рака на белите дробове и болести на сърцето. Всеки пушач знае до какви странични последици може да доведе пушенето. Но какво го кара отново и отново да пали цигара?

Хората не пушат за удоволствие, а заради асоциациите, който предизвиква у тях пушенето.

Например, тийнейджърите пропушват, за да докажат, че са независими от родителския авторитет, за да бъдат приети в компанията на връстниците си, ако те пушат, да се почувстват част от групата, за да ги уважават и за да са търсени. Девойките често асоциират пушенето с усещането за независимост и изтънченост.

С възрастта тези критерии се заменят с други. Възрастните асоциират процеса на пушене със способността за контрол върху чувствата, с благополучието, комфорта и спокойствието. Необходимо е само едно просто действие – запалването на цигара – и човек предизвиква в себе си високо оценявани чувства.

Следват някои асоциации, които правят хората в процеса на пушене:

– чувство за независимост и преход към света на възрастните;

– чувство за приобщаване към компанията, към процеса на общуване, усещаме се като част от групата;

– чувство за благополучие, комфорт и спокойствие, усещане за вътрепша мекота;

– усещане за емоционален самоконтрол, отпускане;

– придобиване на усещане за целенасоченост на мисълта, за съсредоточеност, подреденост на мисловния процес, размислите;

– чувство за изтънченост, уникалност;

– усещане за мъжественост – щом пушиш, значи си мъж; припомнете си рекламата на цигарите „Марлборо“ – красивият каубой на кон, силен и непобедим;

– подобряване на работоспособността;

– чувство за завършеност на някаква работа;

– начин за убиване на времето, занимавка; кратка почивка, разпускане, разтоварване;

– „поставяне началото на новия ден“, влизане в ритъм;

– демонстриране на благополучие, добро материално положение („Пуша скъпи цигари“).

Вие с какви асоциации свързвате пушенето?

Първото, което трябва да направите, за да се откажете от цигарите, е вие самите да се откъснете от процеса „пушене“. Тоест, да осъзнаете следното: „Аз съм човек, който е използвал процеса на пушене за постигането на определени, важни за мен самия асоциации.“

Сега помислете дали си струва винаги да използвате такъв вреден и разрушителен за здравето начин? Или може би трябва да създадете някакъв друг начин?

Направете своя избор!

Ако сте решили да се придържате към здравословен начин на живот, съставете си позитивно намерение (дори може би трябва да го запишете на листче с лявата ръка и да го повтаряте всеки ден): „Аз се отказвам лесно от цигарите; водя здравословен начин на живот; белите ми дробове са чисти и дъхът ми е приятен. Създавам нови начини на поведение, нови мисли, благодарение на които се отказвам с лекота от цигарите.“

Например, имате следната асоциация: пушене = да бъдеш мъж. Помислете си по какъв друг начин бихте могли да се почувствате мъж? Има много признаци за мъжественост: сила на волята, способност за поемане на отговорност, поемане и изпълнение на задължения по отношение на другите, умение за самостоятелно вземане на решения. Можете да започнете да развивате в себе си всеки ден един от тези нови критерии за мъжественост. По такъв начин подсъзнателният ви разум ще получи възможност за избор и ще го направи в полза на най-ефективния и безопасен начин.

Ако пушенето ви е помагало да придобиете усещане за благополучие, комфорт и спокойствие, трябва да си изясните кои сфери от живота предизвикват у вас неудовлетворение, дискомфорт и раздразнение. След като решите личните си проблеми, необходимостта от пушене ще отпадне от само себе си, тъй като ще се научите да получавате удовлетворение и спокойствие по друг начин.

Сега, когато чувствате, че имате възможност за избор на поведение за достъп до определени усещания, започнете процеса на освобождаване от цигарите. Благодарете и освобождавайте всяка изпушена цигара. Казвайте: „Благодаря ти за това, че ми помогна да осъществя намеренията си; освобождавам се от зависимостта, благославям те с любов и те освобождавам от живота си завинаги.“ Ако наистина сте решили да се откажете от цигарите, няма да ви бъде трудно.

Понякога пушенето на скъпи цигари или пури се асоциира с имиджа на богат и преуспяващ човек. Спомням си едно интервю във вестник с един от най-богатите хора на планетата. Бяха му задали въпроса: „Какви цигари пушите?“ А милионерът беше отговорил следното: „Аз съм много богат и много обичам себе си и живота, затова нямам нужда от допинг. Според мен, пушат само хората, които имат много проблеми. Лично за мен пушенето и умението да се изкарват „големи“ пари са несъвместими.“ Може би думите на милиардера ще ви помогнат да си изградите нов образ: на здрав, красив, богат човек, който умее да решава деловите въпроси без цигари и да се наслаждава на живота, да вдишва чист, свеж въздух.

Има още един много важен момент, който обединява всички пушачи. Пушещите в една или друга степен отричат живота. Те не обичат себе си и самия жизнен процес, като разрушават организма си с цигари. Започнете да обичате себе си в този живот и самия жизнен процес. Тогава ще назрее мигът, когато степента на вашата любов към себе си ще достигне такова ниво, при което лесно ще се откажете от цигарите.

Синелников, Валерий – Възлюби своята болест