Кой изпада в депресия?

Кой изпада в депресия?


Депресиите се срещат при мъже и при жени, при стари и млади, при бедни и богати. От трима депресирани двама са жени, т.е. от депресия страдат много повече жени, отколкото мъже. Депресиите спадат към най-честите психически нарушения.

КАК СЕ ИЗРАЗЯВАТ ДЕПРЕСИИТЕ?

1.НА МИСЛЕНЕТО

Най-очевидният признак на всички депресивни състояния е отрицателното и песимистичното мислене. Мислите, почти винаги отрицателни, кръжат около собствената личност, околните и бъдещето. Депресираните хора се измъчват със самоупрекване и чувство за вина. Те имат много отрицателна представа за собствената си личност. Виждат живота си безсмислен и смятат, че никога вече не могат да бъдат щастливи или здрави. Резултат на тези отрицателни мисли са силните отрицателни чувства. Концентрацията е нарушена депресираният човек среща затруднения да запомни нещо. Той не може да взема решения и прекарва много време в дълбоки размишления. Мислите често се въртят отново и отново около една и съща тема, като че всичко е безсмислено и той е некадърник.

2. НА ЧУВСТВАТА

Депресираните хора изпитват мъка, но най-вече униние, което може да продължи много дълго време, дори да се засилва. Чувствата стават все по-потискащи, все по-парализиращи. Към това се прибавят и много силни чувства на вина и малоценност. Липсата на желание става все по-голяма. Чувствата на радост и задоволство линеят и на тяхно място се появяват силни чувства на безсмисленост. Могат да се появят и чувства на страх – от бъдещето, че ще бъдат отхвърлени и изоставени и др. Депресираният човек се чувства възбуден и неспокоен.

3. НА ПОВЕДЕНИЕТО

На депресираните хора всичко им се отдава много трудно. Те имат нужда от повече време за своята работа и отлагат задачите. Те се отказват от предишни хобита и интереси, защото вече не намират удоволствие в тях. Свеждат до минимум контактите си с околния свят.

4. НА ФИЗИЧЕСКОТО СЪСТОЯНИЕ

Тези хора се чувстват отпуснати и без енергия. Те или спят лошо или имат нужда от много сън. Или ядат прекалено, или страдат от липса на апетит. Губят желание за секс. Могат да се появяват редица телесни симптоми – главоболие, болки в стомаха и гърба, болки в сърдечната област.

Представете си, че вашата депресия е като купчина камъни. КАТО МАХАТЕ КАМЪК ПО КАМЪК, КУПЧИНАТА НАМАЛЯВА. ТАКА ЧЕ ПОДХОЖДАЙТЕ КЪМ ПРОБЛЕМИТЕ ЕДИН ПО ЕДИН И ТАКА ЩЕ ПОБЕДИТЕ ВАШАТА ДЕПРЕСИЯ.

СИЛАТА ДА ПОБЕДИТЕ ВАШАТА ДЕПРЕСИЯ Е ВЪВ ВАС, ДОРИ И В МОМЕНТА ДА СЕ ЧУВСТВАТЕ СЛАБИ.


Из Практическо ръководство (Немска психотерапевтична школа)


Поръчайте книга „Как да управляваме емоциите си“, автор Светла Трифонова, тук:

Leave a Reply

Your email address will not be published.