Лечебната сила на думите.

Лечебната сила на думите.


Думите са като огън, буен и изпепеляващ.

Думите са и за продан – как и колко ти решаваш.

С думи можеш да наказваш. С думи можеш да раняваш.

С думи можеш да разказваш, можеш и да възхваляваш.”

Още Езоп е обърнал внимание на необичайните качества на човешкия език – той може да лекува, но може и да разболява. Думите могат да са източник както на низкото и мерзкото, така и на най-прекрасното и вдъхновяващото. Когато думите отразяват единството на нашите мисли и чувства, те действително притежават чудотворна сила.

Методите на внушение в хипнотерапията и психотерапията – сугестия в будно състояние, въздействат върху психиката на човека, а оттам и на целия организъм с цел да бъде променено отношението към самия себе си, към другите и околния свят, да бъдат излекувани болестни състояния.

Внушението в хипнотично състояние се използва при лечение на много болести на нервната система, при психични разстройства; при хирургични операции, изваждане на зъби; при изучаване на чужди езици; за отслабване

Внушението в хипнотично състояние не само възстановява здравето, но и повишава творческите възможности и работоспособността на човек.

Хипнозата представлява преход между съня и будното състояние. Хипнотерапевтът внушава усещане за натежаване на тялото, за приятно състояние на покой и релакс и човек потъва в хипнотичен сън. Думите, които се произнасят и лекуват, са насочени към освобождаване на нуждаещия се от тревогата, страховете, безпокойството. Това са думи, които внушават увереност, здраве, вяра и оптимизъм.

Доказано е, че дълбочината на хипнотичния сън е без значение за ефективността на лечебните въздействия.

Отпусни главата, ръцете, краката и останалите части на това тяло. Най-вероятно няма да се движиш, няма да говориш, а когато станеш от този диван (стол, кресло) и излезеш от тази врата, на главата ще ти е приятно, ще чувстваш себе си чудесно. Главата ти е ясна, сърцето бие ритмично, спокойно, в своя естествен ритъм. Приятна топла вълна се разлива по целия ти организъм, като предизвиква сладостно усещане на покой и приятна почивка. Спокойно и приятно ти е. Чувстваш лекота….”


Из книгата „Как да управляваме емоциите си“

за поръчки тук:

КНИГА „Как да управляваме емоциите си“ – Светла Трифонова