Вслушай се в разбитото си сърце.

Вслушай се в разбитото си сърце.

Когато човек говори за разбитото си сърце, изолацията от външния свят намалява и се стига до осъзнаването защо човек страда по начина, по който страда. Така по-лесно се стига до диагноза, по-лесно се стига до пътя как човек да се справи с проблеми като безсъние, гняв, кошмари, вцепенение.. Историите мога да предоставят конкретна мишена, която човек да обвинява.

Обвинението е универсална човешка черта, която помага на хората да се чувстват добре, когато се чувстват зле, или както казва Елвин Семрад: „Омразата върти света“.

Историите прикриват един по-важен проблем, а именно – разбитото сърце радикално променя човек – човек на практика вече не е себе си.

Мъчително трудно е да се изрази с думи това усещане, че вече не си себе си. Езикът е еволюирал предимно за споделяне на „неща, които са някъде навън“, а не за да споделяме вътрешните си чувства, вътрешния си свят. (Освен това езиковият център на мозъка е отдалечен от центъра за преживяване на себе си колкото е пространствено възможно. )

Много хора са добри в описването на другите, отколкото на себе си.

Как да се научим да описваме и оттам – наблюдаваме себе си?

Първо – чрез тялото си. Да наблюдаваме дишането, колко са отпуснати частите ни на тялото, имаме ли връзка с всички части на тялото си? Къде има напрежение в тялото?

Чрез тона на гласа, интонация, височина, тембър…

Усещанията вътре в нас – основа на емоционалната ни осъзнатост.

Когато активираме усещанията си в тялото и наблюдаваме какво се случва в стомаха, гърлото, гърдите; когато се вслушаме в гласа на разбитото си сърце – когато скочим дълбоко, дълбоко навътре в себе си – точно тогава нещата започват да се променят…

Поръчайте тук:  КНИГА „Как да управляваме емоциите си“  Светла Трифонова