Отворете се за хората, за да Ви обичат

Отворете се за хората, за да Ви обичат


Познавам твърде много хора които постоянно се оплакват за едно или друго, и аз винаги съм стигал до заключението че причината за нещастието им е в собственото им отношение. Те не са способни да бъдат по-отворени, да обикнат другите, да помогнат с окуражителна дума или утеха. Те не знаят как да дават и винаги очакват другите да направят първата стъпка. И когато хората са заети със собствените си грижи и не могат да им обърнат внимание, тези приятели горчиво се оплакват: “Никой не идва да ме види, никой не ме обича, никой не се интересува от мен ни най малко!”

Но откъде накъде те трябва да очакват другите да ги обичат и да ги е грижа за тях? Такива хора винаги ще бъдат нещастни докато не осъзнаят че няма закон който да задължава хората винаги да ги глезят и да ги поставят в центъра на вниманието си.

Например вижте какво става с децата: докато са малки, родителите им правят всичко за тях – мият ги, обличат ги и ги хранят, носят ги на ръце. Но по-късно, когато детето порасне, то трябва да ходи на собствените си два крака и само да се храни и облича.

Освободете се от личността си. Престанете да бъдете толкова егоцентрични и се научете да правите нещо и за другите.

Само любовта може да ви направи щастливи. Ако нито давате, нито получавате любов, не може да очаквате да бъдете щастливи.

Ако не искате да увехнете и изсъхнете, започнете да обичате!

Сега, разбира се че има много причини поради които хората се страхуват от другите, поддържат дистанция и резервираност. При някои това е вроден недостатък, при други е придобито отношение. Някои страдат от психологични проблеми, други от прекалена срамежливост… но основната причина винаги е егоцентричността, а тя е резултат от невежеството. Те просто не знаят че това отношение не е в техен интерес.

Ако сте нещастни, това значи че сте нарушили някои закони, че се сблъсквате с определени сили и същности и това е знак че трябва да направите нещо да промените ситуацията. Започнете да се срещате с повече хора. От вас зависи да направите първата стъпка. Не чакайте планината да дойде при вас – станете и вие отидете при нея! Всеки опит да преодолеете слабостите си ще ви направи по-силни и ще ви помогне да развиете смирението си.

Трябва да се научите да комуникирате с хората и да живеете с тях без да приемате грешките и посредствеността им. Трябва да можете да бъдете между тях и да им помагате без да губите собствените си качества и добродетели. Напротив, трябва да можете да им предадете някои малки частици от себе си, лъчи светлина от сърцето и душата си, и така ще се почувствате по-силни и по-щастливи, защото това ще бъде вашият малък принос за доброто на човечеството


Любов и сексуалност Михаил Иванов