Сънища, свързани с тялото

Сънища, свързани с тялото


Зъби, коса, очи, гърди, ръце, стомах, хълбок, крака, стъпала, гениталии, бременност и раждане

Вашето тяло е вашият храм. То е една удивително сложна машина, съставена от стотици и стотици подвижни и систематично свързани части, всички с различни функции, но перфектно работещи заедно и така структурирани, че да можете да живеете, да мислите, да общувате, да преживявате, да се движите и да работите.

Когато тялото ви е здраво и всичко работи както трябва, имате неограничен потенциал да направите всичко, което ви хрумне: да играете баскетбол, да тичате, да боядисате спалнята, да засеете градината и т.н. Но когато някакаква част от тялото е засегната, като например счупен крак или загуба на зрение, сте ограничени и способността ви да работите намалява. Тялото ви насън също олицетворява способността ви за работа, не толкова физическата, колкото ментална и емоционална, както и способността ви да съчувствате, да бъдете добър слушател, да сте непреклонен или да променяте мнението си и т.н. Различните части на сънуваното ви тяло показват различните ви ментални и емоционални страни. Сънуващото съзнание дава форма на менталните ви и емоционални способности, така че да разберете по-добре доколко успешно или неуспешно ги използвате. Затова когато сънувате, че някаква част от тялото ви е по някакъв начин засегната, съществува голяма вероятност да понасяте емоционални или психологически ограничения, или увреждания през деня.

Зъби

Най-честата злочестина, която сънуваме, че ни сполетява, е клатенето, счупването или падането на зъб. Ако имате такъв проблем в реалния живот, незабавно бихте отишли на зъболекар. Но когато зъбите са проблем в сънищата ви, най-добре ще е да потърсите специалист по общуване. За сънуващото съзнание зъбите, както и всяка част от устата, са символ на думите. Заострянето на вниманието ви върху тези сънища би ви помогнало да следите и да подобрите начина, по който общувате.

Посланията на сънищата за зъби: Сънуващото ви съзнание ви алармира за проблем с общуването. Объркали сте нещо или сте казали повече, отколкото е трябвало, или изобщо не сте казали нищо, когато знаете, че би трябвало. Загубата на зъб в реалния живот би ви накарала да се разтревожите за вида си; по същия начин лошата комуникация може да ви накара да се притеснявате как изглеждате пред другите. Точно както полирате зъбите си до перлен блясък по естетически причини, така и полирането на комуникационните ви умения ще ви накара да заблестите.

Коса

Блестяща, лъскава, силна, златна като лен, восъчнобледа. Тя може да бъде късо подстригана, изправена, сплъстена, разрошена, заплетена, мека, боядисана или дори да липсва. Косата е онази част от тялото, която можете лесно и постоянно да променяте. Същото може да бъде казано за вашите мисли, ето защо косата ви за вашето сънуващо съзнание е способността ви да променяте и да подобрявате мислите, идеите, плановете и мненията си.

Състоянието на косата в сънищата ви отразява настоящото състояние на мислите ви. Ако имате дълги, разкошни плитки, това сочи изобилие на идеи или просто мислите много за някого или за нещо. Сплъстената коса означава объркване. Ако нещо се е заплело в косата ви, значи не можете да извадите нещо от мисълта си. Придобиването на нова прическа е свързано с промяна на мнението. Окапването на косата пък е знак за липса на идеи, като например какво да направите за нещо или за някого, или може би липса на вяра. Но най-често сънищата, свързани с косата, се отнасят до подстригването й.

Подстригването на косата е често сънувано действие, защото дълбоко в себе си съзнанието ви не харесва да бъде напъхано в една мисловна конструкция, макар че си позволяваме да правим точно това прекалено често. Таим недоволство, мислим непрестанно за миналото, затваряме съзнанието си. Характерно за мислите е да текат и да се променят. Когато някоя негативна или нездравословна мисъл се задържи прекалено дълго, както в случая на Кели, сънуващото съзнание отрязва къдриците ни, за да ни накара да разберем: стига толкова!

Посланието на сънищата за коса: Време е внимателно да изследвате мислите, които изникват в главата ви. Стилът и състоянието на косата в съня ви са свързани с настоящите ви мисли, идеи и мнения. Полезни или вредни за вас са мислите ви? Открояват ли ви, както това би направил един нов стил, или отнемат от вас и качеството ви на живот? Както Уили Нелсън, певец на сантиментални песни, прочут с косата си, каза веднъж: „Когато замениш негативните мисли с позитивни, ще започнеш да получаваш позитивни резултати“.

Очи

Докато очите на физическото тяло ви дават способност да виждате, сънуваните насън очи олицетворяват способността ви да научавате, да разбирате: „Виждам какво имаш предвид“. Очите на физическото ви тяло ви позволяват физически да се фокусирате върху предмет, докато очите в съня представят способността ви за ментално „фокусиране“ върху някаква цел или работа. Очите на физическото ви тяло ви позволяват да виждате онова, което ви заобикаля, докато очите ви насън представят гледната ви точка, мнението ви и способността ви да го променяте.

Насън очите може да страдат от цяла поредица неразположения, защото в реалния живот ние всички имаме цял куп проблеми или поведения, които ни държат извън фокус, което разколебава мнението ни или ни пречи да отворим психическите си очи, за да видим какво наистина става. Най-честото страдание, което сполетяват очите ни насън, е замъглено, неясно зрение.

Посланието на сънищата за очи: Винаги е добре да имате ясни цели, ясен фокус, ясна гледна точка и да знаете точно какво се случва около вас. Ако очите ви не работят както трябва в съня ви, значи сте загубили фокус или си затваряте очите за реалността наяве. Не губете перспективата за себе си. Сънищата ви не искат да вървите през живота с наочници.

Гръден кош

Във физическото тяло гръдният кош има предназначението да предпазва най-жизненоважния и ценен орган, сърцето. Едно скъпоценно ковчеже или ракла със съкровища съхранява и пази онова, което е ценно и скъпо. Затова гръдният кош на вашето тяло олицетворява способността ви да защитавате чувствата си. Когато гръдният кош е наранен или предизвиква внимание в съня ви по някакъв начин, това е знак, че може да страдате от сърдечна мъка в реалния живот.

Посланията на сънищата за гръден кош: Гръдният ви кош е способността ви да защитавате чувствата си, както и способността ви да бъдете искрени. Когато гръдният кош предизвиква по някакъв начин вниманието ви насън, запитайте се дали емоционалната ви броня не е повредена. В опасност ли са чувствата ви? Или е настъпило време да бъдете болезнено искрени? Не забравяйте, искреността и честността са семенцето на емоционалното здраве!

Ръце

Ръцете ви позволяват да улавяте, да задържите и да манипулирате един предмет. Те са най-активната част от вашето тяло и без тях не бихте направили толкова, колкото можете да направите. Точно това са те и в тялото ви насън: вашата способност да правите, да „се справяте“ с многото неща, които животът ви поднася. Когато нещо не е наред с ръцете ви насън, най-вероятно е да имате затруднения с поведението „мога да го направя“ в реалния живот.

Посланието на сънищата за ръце: Вероятно точно сега са ви се струпали много неща на главата или се налага да разрешите трудна ситуация. Състоянието на ръцете в съня е пряко отражение на увереността в способностите ви в реалния живот да се справите с проблема. Подути или огромни ръце предполагат свръхжелание или свръхувереност. Кървящи ръце означават, че проявявате прекалена готовност да помагате на другите, но не получавате нищо в замяна. Дупка в ръката сочи, че можете наистина да се справите с проблема, но ви липсва увереност. Деформирани ръце могат да са послание, че вършите нещата напълно погрешно и те се объркват. Всякаква липса на ръце е недвусмислен знак, че не трябва да се занимавате с това. Ако слушате какво ви казват ръцете ви насън, ще можете да си подадете ръка в реалния живот.

Стомах

Стомахът разлага и смила храната, така че тя да може лесно да храни тялото. Ако стомахът поеме нещо, което не му понася, той незабавно се очиства от дразнещото вещество. По същия начин областта на стомаха в тялото насън символизира способността ви да смилате информация, да решите дали тя е здравословна, или не и дали можете да я понасяте, или не.

Посланието на сънищата за стомах: Напоследък сте били захранени с някаква информация. Онова, което става със стомаха ви, ви показва дали е здравословна, или вредна тази информация или това нещо за вас, както и способността ви да я/го приемете. Колкото по-тежко е неразположението на стомаха в съня ви, толкова по-вредна е информацията за вас в реалния живот. Точно както физическият ви стомах, способността ви да понасяте нещо или някого може да трае известно време, преди да настъпи очистването.

Седалище

Слава богу, за разлика от останалите части на тялото, които сънуваме, тук за значението играе роля не толкова функцията на седалището, колкото местоположението му. Задникът насън всъщност е способността ви да оставяте всякакви разногласия, недоволства, проблеми или етап на живота „зад“ себе си.

Посланието на сънищата за задник: Време е да продължите и да гледате напред, не назад. Както задника ви, и миналото ви е предвидено да бъде зад вас!

Крака

Независимо дали са дълги и мускулести, или къси и набити, те ви дават възможност да стоите прави и да се придвижвате. Същото важи и за краката насън. Те представят способността ви да отстоявате себе си, да се движите напред в живота или в определена ситуация и да се отдалечавате от миналото. Но когато краката насън не функционират или са тежки, или пък наранени по някакъв начин, тогава е налице сериозна липса на движение в някоя сфера на реалния ви живот.

Посланието на сънищата за крака: Не сте дошли на тази земя, за да стоите на едно място. Господ ви е дал крака, така че да можете да ги местите напред физически и психически и да се движите към целите си. Единственият, който може да накара тези крака да се движат, сте вие. Нека цитирам автора и аболициониста[2] Фредерик Дъглас: „Молих се двайсет години, но не получих отговор, докато не започнах да се моля с краката си“.

Ходила

За да ви отнесат краката там, където искате да отидете, ходилата първо трябва да направят стъпка. За да постигнете целите си, трябва първо да предприемете подходящите стъпки, една по една. Точно това олицетворяват ходилата в съня: способността ви да предприемате стъпки в правилната посока или да правите нещо малко по малко, какго и способността ви да отстоявате твърдо решенията и мненията си.

Посланието на сънищата за ходила: Сънуващото ви съзнание иска от вас или да стоите на своето, или да пристъпите към решение или цел. Състоянието на ходилата в съня ви е свързано с това дали напредвате добре, или зле. Но докато се движите към тези стремежи, не забравяйте да гледате в краката си, защото всяка стъпка, която направите, е урок, който трябва да научите.

Гениталии

Зигмунд Фройд е казал доста за нашата „долница“ в сънищата ни. Всъщност той е бил до такава степен обсебен от гениталиите, че е смятал, че всичко, което сънуваме – от един куфар до един пейзаж – е по някакъв начин свързано с вагината. Истината, за голямо разочарование на Фройд, е че дори когато наистина сънуваме гениталии, това всъщност изобщо не се отнася за тях.

В реалния свят пенисът е този, който прави физически един мъж – мъж, а вагината е тази, която определя физически жената като жена. Но в света на съновиденията вашето тяло може често да се премени с погрешното „оборудване“, което може да е доста шокиращо! Както сте разбрали до този момент, сънуването на определени части на тялото рядко се отнася до специално този орган или израстък, а по-скоро до емоционална или ментална способност, която тази точно част олицетворява. Независимо от пола ви в реалния живот, пенис насън символизира способността ви да се държите мъжки, да бъдете агресивни и да отстоявате себе си; той представя всичките качества, които се асоциират с мъжката енергия. Вагината например е способността ви да бъдете чувствителни, добри слушатели, да отглеждате и възпитавате, да бъдете съзидателни: тя представя всичките качества, които се асоциират с женската енергия.

Сънищата за гениталии не винаги са свързани с полови странности. Измежду другите неща, може да ни се присъни, че отстраняват гениталиите ни, което би било свързано със способността ви лесно да избирате коя енергия да използвате във всеки отделен случай. Те могат да бъдат също така свръхголеми, което символизира свръхизобилие на съответната енергия, т.е. че сте свръхчувствителни или прекомерно агресивни. Възможно е и гениталии да липсват напълно, което говори за липса на чувствителност или липса на самоувереност, например.

Посланията на сънищата за гениталии: Притежавате способността да играете грижовна кърмилница и амбициозен кариерист. Състоянието на гениталиите в съня ви, или това на кого са, ще ви позволи да разберете ролята на кой пол в момента играете. Ако това не ви помога при сегашните обстоятелства, може би е време да демонстрирате малко психологическа „смяна на половете“?

Бременност и раждане

Когато жената е бременна, тялото работи активно за изграждането на нов живот, който е ценен и пълен с възможности. Когато сънувате бременно тяло, то отразява способността ви да работите упорито, за да създадете нов живот за себе си. Това, разбира се, е валидно, ако сънувате, че вие сте бременни, при положение, че нито сте бременни, нито се опитвате да забременеете.

Посланието на сънищата за бременност и раждане: Била е зачената чудесна идея и сега сте в процес на раждането й. В зависимост от това на какъв стадий е бременността в съня, можете да прецените до къде сте стигнали с развитието на тази идея в реалния живот. Ако сте родили, вашият тежък труд е дал резултат, но това още не означава, че сте приключили. Това е само завършекът на една глава, така че да може да започне нова.

Човешкото тяло има толкова много части, че е невъзможно сънищата, свързани с тях, да бъдат обхванати в една глава, но се надявам, че сте схванали как да разбирате езика им. Не забравяйте, че каквото и да сънувате, то рядко се отнася до съответната част на тялото, а е по-скоро емоционалната или психологическа страна, която тази част олицетворява. Обърнете внимание на това каква е функцията на тази част или орган, след което се опитайте да свържете тази функция с вътрешна ментална способност. Коляното, например, ви дава физическа възможност да се навеждате и да бъдете гъвкави; затова ако сънувате коляно, то ше олицетворява менталната ви способност да сте гъвкави в графика си, да обръщате внимание на нуждите на другите, да не сте толкова неогъваеми или неохотни към евентуални промени.

Имате едно цяло друго тяло, което обитавате, когато сънувате, и от него наистина може да бъде изстискано много. Често не обръщаме голямо внимание на нещата, които ни се случва насън или ни измъчват емоционално. Но когато ни се случи физически, например пукнем ребро или счупим крак, майко мила, елате тогава и вижте какво става! Веднага отиваме на лекар и правим всичко възможно да го излекуваме час по-скоро. Ето защо често сънуваме неща, които се случват на физическото ни тяло, защото мъдрото подсъзнание е наясно, че ако видим емоционалното си тяло като физическо, ще разберем по-добре колко сериозни са емоционалните ни рани и страдания, и ще направим необходимото, за да ги оправим и излекуваме. Погледнете тялото си като рентген, това ще ви помогне да надникнете по-дълбоко в себе си, за да получите ясна нагледна картина доколко функционални или нефункционални, здрави или счупени са всички ваши емоционални или психологически части.


Ключ към тайните на съня – Лори Куин Лоуенбърг