Кои навици засилват ефективността ни

Кои навици засилват ефективността ни


Ето списък с 66 навика, които могат да ти помогнат да засилиш личната си ефективност. Разгледай ги и виж кой от тях се отнася за теб. После използвай 30-дневни опити и/или „стълбиците“, за да направиш промените, които желаеш.

1. Ежедневни цели. Поставяй си цели за всеки ден предварително. Решавай какво ще правиш; после го прави. Без ясна цел твърде лесно се разсейваш.

2. Първо най-лошото. За да победиш отлагането, научи се първо да изпълняваш най-неприятната си задача, вместо да я отлагаш за по-късно. Тази малка победа ще сложи началото на един доста продуктивен ден.

3. Пикови часове. Разбери кога са пиковите ти моменти на продуктивност и планирай най-важните си задачи за това време. Работи по-маловажните задачи през непиковите часове.

4. Некомуникативни зони. Задели си непрекъсна­ти периоди от време за самостоятелна работа, за която трябва да се съсредоточиш. Планирай леки, прекъсваеми задачи за периодите на отворена комуникация, а по-предизвикателни­те – за по-самотните периоди.

5. На къси етапи. Като се захванеш с дадена задача, определи целта, която трябва да достигнеш, преди да можеш да спреш да работиш. Например ако пишеш книга, може да решиш да не ставаш, преди да си написал поне 1000 думи. Достигни тази цел на всяка цена.

6. Време, а не обем. Дай си определен период от време – 30 минути ще свършат работа, за част от дадена задача. Не се притеснявай колко далеч ще стигнеш. Просто работи точно толкова време.

7. Групи. Групирай подобните задачи заедно, като например телефонните разговори, и ги изпълни наведнъж.

8. Ранно пиле. Ставай рано сутринта, примерно към 5, и се захващай с най-важната си задача. Често преди 8 ще си свършил повече, отколкото повечето хора бършат за цял ден.

9. Пирамида. Прекарвай от 15 до 30 минути в леки задачи, за да загрееш. После се захващай с най-трудния проект за няколко часа. Накрая завърши с 15 до 30 минути леки задачи, за да излезеш от работния режим.

10. Темпо. Предумишлено избирай темпото и се опитвай да се движиш малко по-бързо от нормалното. Ходи по-бързо. Чети по-бързо. Пиши по-бързо… Прибери се по-рано.

11. Бъди подреден. Намали стреса, като премахнеш безредието 6 дома и офиса си.

12. Бележки. Прави ясни писмени бележки за участниците в срещите си. Това категорично подобрява целенасочеността и продуктивността им. Ползвай бележки също и за телефонните си разговори.

13. Принцип на Парето. Това е правилото 80 към 20, според което 80% от резултата на дадена задача идва от 20% от усилието, фокусирай енергията си върху тези критични 20% и не хвърляй прекалено много усилия за не толкова важните 80%.

14. „Пали бързо“. Намали забавянето, като предпри­емаш действия веднага след като си поставиш целта, дори и да не са добре планирани. Винаги можеш да коригираш посоката си в движение.

15. Човек на минутата. Веднага щом получиш информацията, която ти е необходима, дай си точно 60 секунди, за да вземеш точното решение. Дай си цяла минута, за да се колебаеш и двоумиш колкото си искаш, но излез с ясен избор после. Веднъж щом е взето решението, започни да действаш, за да го задвижиш.

16. Краен срок. Постави си краен срок за завършване на работата и го ползвай като ключов момент, за да си вършиш работата.

17. Обещание. Казвай на другите за ангажиментите си, така че те да те държат отговорен за тях.

18. Точност. Винаги подранявай за срещи. Точността подсилва властта и авторитета.

19. Междинно четене. Чети книги или статии, докато чакаш за среща или си на опашка.

20. Резонанс. Представяй си целта като постигната. Постави се в положение все едно си там. Направи го реално в мисълта си и скоро ще го видиш реално.

21. Награди. Давай си често награди за постижени­ята си. Гледай филм, поръчай си масаж или прекарай един ден в увеселителен парк.

22. Приоритет. Разделяй истински важните задачи от по-маловажните. Заделяй интервали от време, за да работиш по сериозните задачи – тези, които са важни, но не спешни, като физически упражнения, писане на книга, или намиране на партньор за връзка.

23. Рамка. В края на работния ден, фиксирай първата задача, с която ще се заемеш на другия ден и предварително си приготви материалите. На следващата сутрин веднага започни работа по тази задача.

24. Разпределяй на порции. Разпределяй сложните проекти на по-малки, добре дефинирани задачи. След това се концентрирай върху изпълнението само на една от тях.

25. Самостоятелно изпълнение. Като се захванеш със задача, придържай се към нея, докато не завърши. Не променяй задачите по средата. Когато се появят разсейващи неща, записвай ги, за да се занимаеш с тях по-късно.

26. Случаен подбор. Избирай съвсем случайна част от големите проекти и я завършвай. Плати случайна сметка. Обади се един път по телефона. След това избери друга случайна част и направи същото.

27. Недопустимо лош. Разбивай перфекционизма, като умишлено изпълниш задачата си по отвратителен начин. Напиши мнение в някой блог за вкуса на солта, направи ужасно неизползваем уебсайт или състави бизнесплан, който да гарантира едногодишен фалит.

С такъв ужасен пръв опит няма накъде да се движиш, освен нагоре…

28. Упълномощаване. Убеди някой друг да изпълни някоя твоя задача. Предложи в замяна нещо равносилно или честно заплащане.

29. „Кръстосано опрашване“. Учи нови умения, които не са свързани с работата ти. Тренирай бойни изкуства, учи чужд език, или се научи да играеш шах. Често ще видиш идеи в една област, които могат много да ти помогнат в друга.

30. Интуиция. Движи се с вътрешния си инстинкт. Той вероятно е верен.

31. Оптимизация. Очертай процесите, които използваш най-често, и си ги записвай стъпка по стъпка. Преработвай ги на хартия за по-голяма ефективност, след това ги прилагай и ги тествай подобрени. Понякога не виждаме какво е по-добре за нас, ако не го разгледаме под микроскоп.

32. Много бавно. Отдавай се на работа по особено неприятен проект точно веднъж на седмица, за точно 15 минути. Подреди едно малко рафтче. Изхвърли десетина дрехи, които не ти трябват. Напиши няколко параграфа. След това спри и изчакай още една седмица.

33. Ежедневие. Задели си точно време от всеки ден, за да работиш по определена задача или навик. Един час на ден може след година да ти донесе по-здраво тяло, завършена книга или доходоносен уебсайт.

34. Допълнения (Add-ons). Изгради си нов навик, като прикрепиш дадена задача към някой от съществуващите ти навици. Поливай цветята, след като обядваш. Изпращай благодарности, след като си провериш имейла.

35. „Вмъкни“ (Plug-ins). Вкарай дадена задача по средата на друга. Чети, докато обядваш. Връщай телефонни обаждания, докато си плащаш смет­ките. Слушай аудиопрограми, докато пазаруваш.

36. Благодарност. Когато някой ти помогне с нещо, изпрати му благодарствена картичка. Става въпрос за истинска картичка, а не по интернет. Това е рядко и запомнящо се, а хората, на които благодариш, ще се стараят да ти предлагат повече.

37. Тренировка. Тренирай уменията си в различни продуктивни навици. Увеличи скоростта си на писане поне на 60 думи в минута.

Научи се да четеш бързо. Усъвършенствай комуникативните си умения.

38. Отказ. Просто казвай „не“ на маловажните молби, които „ти изяждат“ времето. Ако хора­та ти се ядосат, остави ги да си го правят.

39. „Улови“ времето. Използвай времето, което другите губят. Визуализирай целите си по време на глупави речи. Прави списък за покупките си по време на безполезни събрания.

40. Квалифициран ум. Обяснявай най-предизвика­телните си проблеми на други хора и приеми всеки съвет, отзив и конструктивен критицизъм, с който можеш да се справиш.

41. Двайсет. Запиши на лист хартия 20 конструктивни идеи, за да усъвършенстваш ефективността си.

42. Предизвикателност. Умишлено усложнявай задачата си, понеже сложните задачи са по-приятни и мотивиращи. Върши домакинска работа, като например подреждане или чистене, с по-слабата си ръка. Пиши поетични имейли, за да си разчистиш входящата кутия.

43. Убежище. Изпълни скучна задача по необикновен или налудничав начин, за да ти е приятно и интересно. Разговаряй рутинно по телефона, като използваш чужди акценти. Записвай бележките си с пастел.

44. Музика. Експериментирай, за да разбереш как музиката може да засили ефективността ти. Опитай с транс или рок музика за имейл, класическа или new age музика за проектите и пълна тишина за креативна работа, изискваща силна концентрация.

45. Чудеса в работата. Преценявай колко време ще ти отнеме дадена задача. После се напъни да я завършиш за половината време.

46. „Предай нататък“. Когато ти се даде нежелана задача, прехвърли я на някой друг.

47. Реконтра. Когато ти поставят привидно безсмислена задача, върни я на този, който ти я е дал и поскай да ти разясни нейната необходимост.

48. Оттегляне. Откажи се от клубове, проекти и абонаменти, които ти отнемат повече време, отколкото заслужават.

49. Декофеинизиране. Кажи „не“ на кофеина, изстрадай периода на отказването му и позволи на твоята природно креативна личност да изплува отново.

50. Съзнателно отлагане. Забавяй неналежащите задачи колкото можеш. Много от тях ще отпаднат от само себе си и няма да се налага въобще да ги вършиш.

51. Без телевизия. Изключи телевизора, особено новините, и ще си върнеш много полезни часове.

52. Хронометър. Определяй време и следи всичките си задачи за цял ден, за предпочитане за цялата седмица. Простият факт, че следиш оползотво­ряването на времето си може много силно да усили ефективността ти.

53. Храброст. Отдели тази задача, която те плаши най-много. Събери целия кураж, който имаш, и се заеми с нея моментално.

54. Нонконформист. Изпълнявай поръчки в ненатоварени часове, за да избегнеш тълпите. Пазарувай точно преди да затворят магазини­те и малко след като отворят. Възползвай се от денонощните магазини.

55. Агорафобия (страх от открито простран­ство). Пазарувай чрез интернет винаги, когато е възможно. Прави най-добрия избор, чети коментарите и направи покупката за минута.

56. Подсещане. Настройвай календара си да ти напомня за рождени дни и празници месец или два предварително. Купувай подаръци тогава, а не в последния момент.

57. Действай сега! Повтаряй си тази фраза отново u отново, докато толкова ти омръзне, че да отстъпиш и се захванеш за работа.

58. Инструктор. Наеми си личен инструктор, за да останеш мотивиран, концентриран и отговорен.

59. Вдъхновение. Чети книги и статии, слушай аудиопрограми и ходи на семинари, за да поглъщаш свежи идеи и вдъхновение.

60. Гимнастик. Тренирай ежедневно. Засилвай метаболизма, концентрацията и бистрия си ум по 30 минути всеки ден.

61. Лов на тролове. Пропъди лошите „тролове“ от живота си; свържи се с позитивни, щастливи хора. Нагласата е заразна. Бъди верен на исти­ната, любовта и силата, а не на оплакването.

62. Зъл поглед. Тренирай най-злия си поглед пред огледалото и го отправяй към всеки, който влезе при теб и се опита да те прекъсне в най-важните ти задачи.

63. Политик. Пилей пари по проблемите си, докато не отстъпят. Колко от проблемите могат да бъдат решени по-лесно, ако гледаш на тях от финансова гледна точка?

Можеш ли да оправдаеш цената за наемането на асистент, детегледачка или чистачка?

64. Моделиране. Намери хора, които вече получават резултатите, към които се стремиш; разпитвай ги; приемай техните отношения, убеждения и поведение.

65. Инициативност. Дори и другите да не са съгласни с теб, действай въпреки това и се оправяй с последствията след това. По-лес­но е да поискаш прошка, отколкото позволение.

66. Реален живот. Остави онлайн дейностите (като играене, четене на блогове или писане по форуми) настрани и инвестирай времето в личния си живот, който, ако си геймър, вероятно се задушава под купища мъртви, миризливи орки.

Навиците не са равностойни, така че отделете вре­ме да формирате важните, които наистина ще внесат разлика във вашия и в живота на другите. Например на­викът да си водите дневник помага да решавате пробле­мите си и да вникнете по-дълбоко в нещата, а навикът да пишете в блога си позволява да споделяте това, кое­то сте научили, с други хора. И в двата случая аз пиша на компютъра си, но писането в блога е навик с по-голя­мо въздействие. Често най-лесният начин да си изгради­те по-важен и смислен навик, е да намерите начин да го споделите с другите.


“ Личностно усъвършенстване за интелигентни хора“ Стив Павлина