Научете се да релаксирате

Научете се да релаксирате


Един от ключовите моменти е да се научите да постигате достатъчна релаксация на ума и тялото, за да позволите на вниманието си да излезе от главата ви и буквално да „се спусне“ по-дълбоко във вашето тяло там, където „пребивава“ интуицията.

Самото насочване на съзнанието към нея помага за отварянето на вратата.

В съвременния свят така сме привикнали към състоянието на стрес, че мнозина от нас дори не знаят как да отпускат умствено, физически и емоционално, освен докато спят (а някои и тогава не го постигат!).

Предлагам ви следното упражнение за релаксация, след което вероятно ще се почувствате по-спокойни и умиротворени:

Упражнение за релаксация

Целта на упражнението е да се постигне дълбока релаксация. Точно както при усвояването на всяко ново упражнение, като например каране на колело или бягане, и тука е необходимо известно време, за да приучите тялото cи да откликва по нов начин.

Упражнението ще ви помогне да постигнете балансирана и ефективна релаксация за възможно най-кратко време. След като няколко пъти направите пълното упражнение, ще откриете, че можете да навлизате в състояние на дълбока релаксация само за няколко секунди, просто като затворите очи и дишате дълбоко.

За начало си дайте пет-десет минути, в които да се отпуснете дълбоко, без да мислите за нищо друго.

Изберете си спокойно място и време от деня, когато това ще бъде възможно. Освободете се от стегнатите дрехи. Седнете с изправен гръб на удобен стол с подходяща облегалка, а ръцете отпуснете да лежат в скута с разтворени длани. Или пък легнете по гръб с малка възглавничка под врата и друга – под коленете, за по-голям комфорт.

Вдишайте дълбоко и издишайте бавно, като позволите на раменете си да се отпуснат. Отворете широко уста. Прозейте се или имитирайте, че се прозявате.

Отпуснете и мислено изгладете областта около очите и челото. Отпуснете и областта около носа и устата, разхлабете челюстта. Дишайте бавно и спокойно.

Ако в това време ви споходят някакви мисли или чувства, представете си, че те приличат на звънящ някъде надалеч телефон, може би в дома на съседа. Знаете, че някой звъни, но не се чувствате длъжен да отговорите.

Поeмете си бавно и дълбоко дъх, представяйки си, че въздухът навлиза през дясната ви ноздра.

Задръжте дъха си за миг, след което издишайте бавно и леко, сякаш въздухът излиза през лявата ви ноздра.

Отново си поемете дълбоко дъх, като този път си представяте, че въздухът навлиза през лявата ви ноздра и излиза през дясната.

Съсредоточете вниманието си върху чувството, което изпитвате, докато дишате, когато въздухът навлиза през ноздрите ви, ви разхлажда, може би лекичко разтваря гърдите ви и изпълва дробовете ви, после едва-едва затопля ноздрите ви, докато издишвате. Може да ви се прииска да визуализирате в красиви, ярки цветове въздуха, който навлиза в тялото ви и го напуска.

Продължавайте да дишате по този начин, докато не изпълните поне четири цикъла. Пълният цикъл представлява едно вдишване и едно издишване.

След това започнете при всеки цикъл да съсредоточавате вниманието си върху определена област от тялото си: Усетете как се отпускат ходилата ви.

Усетете как се отпускат краката ви.

Усетете как се отпуска ханшът ви.

Усетете как се отпуска коремът ви.

Усетете как се отпускат ръцете и дланите ви.

Усетете как се отпуска гърбът ви.

Усетете как се отпускат гърдите ви.

Усетете как се отпускат шията и раменете ви.

Усетете как се отпуска главата ви.

Сега оставете дишането ви да се върне към обичайното си състояние и се наслаждавайте на релаксацията.

Правеше това упражнение за релаксация няколко седмици подред, като използвате всяка възможност и го практикувайте винаги, когатоимате нужда да си починете и да се отпуснете – на работа, у дома или по време на почивка.

Ако ви е особено трудно да се отпуснете и това упражнение не ви помага, имам още някои предложения за вас:

1. Правете нещо приятно, което изисква физически усилия, докато се уморите (можете да се разходите, да потичате или да потанцувате). След това легнете и се отпуснете.

2. Пуснете си тиха, успокояващамузика, която харесвате, и легнете, позволявайки на музиката да потече през вас.

3. Изслушайте запис с насочена медитация.

4. Запишете се на курс по медитация, йога или овладяване на стреса.

С времето ще започнете да достигате състояние на релаксация с все по-малко усилия. Вероятно ще свикнете да се отпускате пълно само с няколко дълбоки вдишвания. Подобно на всяко ново умение, и тук в началото може да ви е по-трудно, но постепенно ще става по-лесно.Не бъдете строги към себе си. Не се напрягайте, защото така упражнението може да ви се стори повече стресиращо, отколкото релаксиращо.

Напомняйте си, че се подготвяте да чуете нещо, което отдавна знаете.


Гауейн, Шакти – „Развиване на интуицията“