Как се държат нарцистичните личности

Как се държат нарцистичните личности


Ако смятате, че можете да накарате отношенията с нарцисист да проработят, ще платите огромна цена в емоционално, психическо, дори физическо отноешение.

Именно това е основното им влияние върху нас – те ни изтощават.

Хората, които общуват с нарцистични личности, с времето стават покорни и инертни. Стават малки, незначителни, нисши и биват възпрепятствани да живеят добре и да разгърнат потенциала си.

В началото на една връзка с нарцисист, всички са увлечени от чара, от интелигентността, вниманието и щедрите му жестове – дори омагьосани. Всички сме податливи на харизмата на нарцисиста.

Но веднъж щом човек им се посвети, чарът бързо избледнява и оставя в невъзможност да припознаем очарователната личност, която сме познавали, в равнодушния, манипулативен партньор, който виждаме в момента.

Критики, пренебрежение са типични за нарцисиста.

Те подценяват усилията ви, не зачитат добрата ви воля, не се интересуват от вас. И това е болезнено.

Като родител нарцисистът няма емоционален капацитет да бъде истински щедър към децата си. Може да очаква перфектност от децата си, притискайки ги да бъдат най-добрите, дори е неща, които може да не им харесват.

Този родител не може да обича така, както детето копнее да бъде обичано.

Когато пораснат, децата осъзнават колко малко им е било давано, на каква цена и при какви условия. Всички техни проблеми са били посрещани с безразличие или „Това не е нищо, в сравнение с преживяното от мен.“

Нарциситичните родители не познават никакви граници и отглеждат дете, което също няма граници. То може да бъде научено от родителите си на безразличие и пораства, без да изпитва състрадание или уважение към околните.

Нарцисизмът не е свързан само с чувство за собственост – той може да ескалира и в насилие. Такива често се срещат на работното място – може да хвърлят неща, да ви сграбчват за рамото, да крещят и да унизяват.

Нарцистичната личност ще ви смачка и в крайна сметка ще пострадате емоционално, психически, финансово, физически.

Дистанцията е най-доброто средство при тези индивиди.

Опитайте се да се дистанцирате максимално от тях.

Понякога не е лесно, особено ако са ни в семейството, но в такъв случай опитайте да установите твърди граници какво е допустимо или приемливо, но не се изненадвайте, ако те въпреки че бъдат игнорирани, агресивното поведение продължава.

Тези хора не се променят!


Източник: Джо Наваро (Профайлър от ФБР)Leave a Reply

Your email address will not be published.