Заболявания на кожата

Заболявания на кожата


КОЖА

Тя защитава нашата индивидуалност. Освен това, тя представлява огромен по площ и възможности орган на възприятието.

Заболявания на кожата

Кожни заболявания изобщо не съществуват. Това са външните прояви на вътрешните болести. Затова е абсурдно и дори вредно да се използват мазила. Замазвайки външните прояви, ние вкарваме болестта по-дълбоко в организма си. Като използваме външни средства, ние не се лекуваме, а потискаме болестта.

Всяка болест е сигнал, че човек извършва в живота си пагубни действия или допуска в душата си негативни мисли и емоции. Това е още по-очевидно при кожните заболявания.

Кожните болести представляват стара, дълбоко скрита мътилка, мръсотия, нещо отвратително, което се стреми да излезе на повърхността. В този случай кожата действа като предпазен клапан, през който всичко излиза на повърхността.

Кожните прояви на болестта – това са дълбоко потиснати емоции, които омърсяват душата, от които организмът се стреми да се освободи.

Това може да са тревога, страх, усещане за постоянна опасност.

Или раздразнение по адрес на някой. Отвращение и нетърпение.

А също така злоба, омраза, обида и чувство за вина.

Друга възможна причина може да бъде чувството ви за беззащитност. Нали кожата изпълнява защитна функция? Значи имате проблеми със здравословното си състояние и спокойното възприятие на заобикалящия ви свят.

Ето някои фрази, които ще ви помогнат да намерите причината:

Нещо ме дразни;

Ръцете ме сърбят да го направя;

Имам алергия към тази работа;

Омърсих се.

Алергия, копривна треска

Това заболяване е знак за липсата на емоционален самоконтрол. По този начин подсъзнанието ви извежда на светло чувствата и емоциите, които потискате (буквално – които замърсяват душата ви). Например: раздразнение, обида, жалост, яд.

Ако имате алергия, това означава, че не приемате, отхвърляте някого или нещо в живота си. Продуктите или веществата, които провокират алергичната реакция, не са причина за алергията.

Причината е вътре, а не отвън.

Това заболяване сочи, че изпитвате нетърпимост по отношение на нещо на този свят.

Ако имате алергия, значи криете, потискате в себе си някаква агресия.

Всички тези чувства искат да излязат на повърхността.

За да се излекувате, трябва да се обърнете към вътрешното си „аз“, честно и смело да анализирате какво се опитвате да избегнете. Преразгледайте отношението си. Не трябва да правите света си стерилен. Не трябва да се плашите от живота. Приемайте всичките му прояви. Помнете златното правило: „Всяка ситуация на този свят можем да използваме за собствено благо.“

Обриви, сърбежи

Обрив – това е всяко раздразнение, което се проявява по кожата. Нещо не ви устройва и потискате чувствата си. Но всичко скрито става явно – вашата кожа издава емоциите ви.

Това също така може да бъде чувство за вина. С някакви свои действия сте се „опетнили“.

Сърбежите могат да бъдат провокирани от потиснати желания. Нали знаете израза: „Ръцете ме сърбят да го направя.“ Или имате желания, които не са ви по вкуса, противоречат на моралните ви убеждения.

Неудовлетворението от живота може да доведе до появата на сърбежи и зачервяване на кожата. Сърбежът е подсъзнателен аналог на либидото, а чесането на кожата заменя символично акта на удовлетворяване. Тоест, искате да получите удовлетворение, но това противоречи на моралните ви убеждения.

Раздразнената кожа ви подава сигнал, че в живота ви липсват спокойствие и ласки, внимание и нежност. Обърнете си внимание. Заемете се с нуждите на тялото си.

Екзема, невродермит

Тези заболявания говорят за краен антагонизъм, отхвърляне. Има някой или нещо в живота ви, когото/което вие отричате или не приемате.

По правило екземата и невродермитът са провокирани от психически сривове, тоест от силен стрес. В такива моменти от живота наяве излиза колосална агресия.

Псориазис

Силното чувство за вина и желанието за самонаказание може да стане причина за появата на псориазис.

Псориазисът възниква след стресови ситуации. По време на такива извънредни психически натоварвания хората буквално умъртвяват някакви свои чувства, например чувството за доверие, любов или безопасност.

При тази болест неестествено се усилва вроговяването на кожата. Тя става груба в поразените места. Вроговяването свидетелства за това, че човек иска да се защити от заобикалящия го свят.

За болния от псориазис е важно да разбере, че живее в чист, хармоничен и безопасен свят. И че не просто живее, а го създава сам.

Витилиго

Това заболяване говори за пълната отчужденост на човека от всичко или от много неща на този свят. За самоизолация. Сякаш не сте на мястото си, не се чувствате пълноправен член на обществото.

Пъпки, акне

Неудовлетворението от самия себе си, от външността си – това е главната причина за появата на акнето. Акнето по правило се появява в периода на половото съзряване, точно когато младежите и девойките се замислят сериозно за външността и привлекателността си. Тогава неприемането на самия себе си, на собствената външност веднага се отразява върху състоянието на кожата на лицето.

Колко много усилия полагат младите хора, за да прикрият „недостатъците“ и да подобрят поне малко външния си вид. С помощта на тази болест те минават урок по любов към себе си и се учат да приемат себе си и своята сексуалност такива, каквито са. Новата, неизпитана до този момент енергия започва да управлява живота на младия човек. Тя трябва да излезе навън. И в същото време младежът я сдържа, скрива я навътре в себе си под влиянието на моралните норми. В този период е изключително важна подкрепата на възрастните. В много племена и досега се е запазила традицията да се изпълняват специални ритуали на посвещение.

В периода на половото съзряване мастните жлези започват да функционират активно. Защо? За да смажат тялото, да подобрят контакта. При появата на акне, в жлезите се натрупва секрет, те се запушват и се възпаляват. Затова е много важно прочистването на съзнанието от „мръсни“ и „възпалени“ мисли по отношение на противоположния пол и на секса. Трябва да се отворите за новото в живота си. Да се успокоите. Да възприемете сексуалността като естествена сила на този свят. Всяко нещо с времето си.

Циреи

Те са проява на гнева, който иска да излезе наяве. Постоянно кипене отвътре.

НОКТИ

Те олицетворяват защитата.

Заболявания на ноктите

Изпитвате чувство за беззащитност и постоянна опасност. Имате усещането, че някой или нещо постоянно ви заплашва. Погрижете се за сигурността си.

Синелников, Валерий – Възлюби своята болест