Научете се да мълчите

Научете се да мълчите


Кога за последен път сте намерили време да помълчите и да не правите нищо?

Кога за последен път сте откраднали няколко минути, за да се насладите на способността на усамотението да възстановява, пренасочва и съживява съзнанието, тялото и духа?

Всички велики философски традиции в света стигат до едно и също заключение: за да се свържете с истинската си същност като личност и да познаете красотата, която се крие във вас, трябва редовно да прекарвате известно време в мълчание.

Знам, че сте Заети. Но както казва Торо: „Не е достатъчно да сте заети, заети са и мравките. Въпросът е с какво сте толкова заети?“

Това ми напомня историята за един стар пазач на фар. Човекът имал ограничен запас от гориво, колкото да поддържа фара и да осветява пътя на преминаващите кораби, за да не се разбият в скалистия бряг. Една вечер неговият съсед го помолил за малко от скъпоценната течност, за да има светлина в дома му и пазачът на фара му услужил. Следващата вечер случаен пътник му поискал малко масло, за да Запали фенера си и да продължи по пътя си. Пазачът изпълнил и неговата молба и му дал колкото поискал. На следващата вечер пазачът се събудил от тропане на вратата. Една майка го помолила за малко масло, за да е светло в дома й и да нахрани семейството си. Той изпълнил и нейната молба. Скоро горивото свършило и фарът угаснал. Много кораби се разбили в скалите и много хора загинали, защото пазачът на фара забравил кое е най-важно за него. Пренебрегнал основния си дълг и платил висока цена.

Ако се усамотявате, дори само за няколко минути на ден, ще успеете да се съсредоточите върху най- важните приоритети в живота си и да избегнете небрежността, която е характерна за толкова много от нас. А да твърдите, че сте много заети за редовни периоди на усамотение, е все едно да кажете, че сте прекалено заети с шофиране и нямате време да спрете на бензиностанция – накрая все пак ще ви се наложи.


РОБИН ШАРМА