Научете се любезно да казвате „не“

Научете се любезно да казвате „не“


Ако приоритетите ви са неясни, лесно казвате „да“ всеки път, когато някой поиска да вземе от времето ви. Ако в дните си не се водите от богата и вдъхновяваща визия за бъдещето, от ясна картина за крайния резултат, която ще ви помогне да действате по-съзнателно, не е трудно действията ви да бъдат продиктувани от плановете на околните.

Ако не сте определили в графика си кои са приоритетите ви, там ще попаднат приоритетите на други хора.

За да избегнете това, трябва да сте наясно с висшите рели в живота си, а после да се научите любезно да казвате „не“.

Китайският мъдрец Чуанг-дзъ разказва историята за майстора на саби и махараджата. Дори на деветдесетгодишна възраст той вършел работата си изключително прецизно и изкусно. Колкото и да бил затрупан с поръчки, никога не допускал и най-дребната грешка.

Един ден махараджата попитал стария майстор: „Това природен талант ли е или имаш някаква специална техника, с която постигаш такива забележителни резултати?“

„Това е умението да се съсредоточиш върху най-важното – отговорил майсторът на саби. – Започнах да кова саби, когато бях на двайсет и една. Нищо друго не ме интересуваше. Ако нещо не беше сабя, не го поглеждах и не му обръщах никакво внимание. Изработването на саби стана моя страст и моя цел. Взех цялата енергия, без да я насочвам другаде, и я вложих в моето изкуство. Това е тайната на моя талант“.

Най-ефективните хора се съсредоточават върху своите „области на съвършенство“, с други думи, върху нейната, които правят най-добре – върху онези най-резултатни дейности, които допринасят за постигането на най-важното в живота им. Погълнати до такава степен от тези важни неща, за тях е лесно да кажат „не“ на маловажните неща, които биха отклонили вниманието им.

Майкъл Джордан, най-добрият играч в историята на баскетбола, не се занимава с условията на договорите си, с дизайна на униформата на отбора, нито с графика на пътуванията си. Той насочва времето и енергията си върху онова, което прави най-добре – да играе баскетбол – и възлага всичко останало на помощниците си.

Великият джаз музикант Луи Армстронг не е прекарвал времето си да продава’ билети за концертите си, нито да подрежда столовете на публиката. Той се е съсредоточил върху онова, в което е блестящ – да свири на тромпет. Ако се научите да казвате „не“ на маловажното, ще спечелите повече време и ще го посветите на нейната, които имат свойството наистина да подобрят начина ви на живот, за да създадеше наследството, което – както дълбоко в сърцето си знаете – ви е предопределено да оставите.

Робин Шарма – „Кой ще заплаче, когато умреш“