Практикувайте строга любов

Практикувайте строга любовЗлатната нишка на всеки много успешен и изпълнен със смисъл живот е самодисциплината. Тя ви позволява да правите всички онези неща, които дълбоко в сърцето си знаете, че трябва да правите, но все не ви се иска да започнете. Без самодисциплина няма да си поставяте ясни цели и няма да управлявате времето си ефективно, няма да се отнасяте добре към другите и да упорствате в трудни моменти, няма да се грижите за здравето си и да мислите позитивно.
Наричам навика на самодисциплината „строга любов“, защото да се отнасяте строго към себе си всъщност е проява на любов.
Ако сте по-строги към себе си, ще започнете да живеете по-съзнателно, по свои собствени правила, вместо просто да реагирате на живота така, както листото, понесено от потока, се люшка насам-натам според прищевките на течението.

Колкото по-строги сте със себе си, толкова по- лесен ще бъде животът ви.

Качеството на живота ви в крайна сметка се оформя от качеството на вашия личен избор и решения, като почнете от избора на кариера и стигнете до книгите, които четете, от часа, в който се будите всяка сутрин, до онова, което мислите всяка минута през деня.

Ако упражнявате последователно силата на волята си, за да направите този избор, който знаете, че е правилен (вместо да изберете по-лесния), вие си възвръщате контрола върху живота си.

Ефективните, осъществили се хора не използват времето си, за да правят онова, което е най-удобно и приятно. Те имат куража да се вслушат в сърцето си и да направят мъдрото нещо. Именно този навик ги прави велики.

„Успелият човек има навика да прави нещата, които провалилите се не обичат да правят“, отбелязва есеистът Е. М. Грей.

„При това успелите хора не винаги обичат да ги правят. Но те преодоляват това нежелание със силата на своята цел“.

До подобно заключение стига и Томас Хенри Хъксли, английски автор от 19 век:

„Може би най-ценният резултат от всяко образование е способността да се самопринудиш да направиш
онова, което трябва да направиш, независимо дали ти харесва или не“.

Аристотел също стига до този мъдър извод, макар и по друг начин:

„Научаваме се да правим всичко, когато действително го направим; например хората стават строители, като строят, и арфисти, като свирят на арфа. По същия начин, когато по- стъпваме справедливо, ставаме справедливи; когато упражняваме самоконтрол върху постъпките си, постигаме
самоконтрол, и когато вършим смели дела, ставаме смели“


РОБИН ШАРМА