Енергиен вампиризъм

Енергиен вампиризъм


На пръв поглед енергийният вампиризъм е нещо напълно безобидно. Нека да го определим като най-лекият вид инфекция. Може да се каже, че този вид вампиризъм е нещо житейско, но той е твърде чувствителен и лесно се предизвиква и, ако пак си послужим с медицинската терминология, може по аналогия да го наречем вампирски грип или енергококи.

Истина е, че за разлика от непосредствения контакт с инфекциите при енергийния вампиризъм заразяването може да става от доста голямо разстояние, тъй като между хората тече непрекъснат обмен на енергии. Не се страхувайте, това е нормално, естествено и така трябва да бъде. Ненормално и неестествено е, когато обменът не се извършва на взаимноизгодна, двустранна и равнозначна основа. Тоест някой, който контактува с вас, пие вашата „кръв“ с литри и не ви я връща…

Как става това? Да вземем един пример от живота. И. непрекъснато се чувствала изморена, разбита и раздразнителна след общуване с приятелката си от училище в. А тази в. е кротка и мила, приятна във всяко отношение, даже внимателна и ласкава (винаги ще те погали по ръката, такъв й е маниерът), говори тихо, никога не се кара. Но всичко в живота й върви някак си зле, тя направо е склад на безизходни ситуации, започвайки от гардероба и завършвайки с личния й живот. Каквото и да я посъветваш, тя винаги ще отговори, че няма да стане, защото съществуват непреодолими препятствия за това: „Лесно ти е да говориш с тази чудесна фигура, а на мен нищо не ми отива“. И така дълго-дълго, бавно и скучно, до безкрай и най-важното – по повод на всичко, за което стане дума. Накрая тя все пак си тръгва, изстискала от И. всичките й живителни сокове. При толкова редовно „кръводаряване“ И. може да се изчерпи напълно. Съвсем сериозно – такъв вид вампиризъм може да ви разболее тежко. Това си е чиста кражба, макар и на енергийно ниво. И ако се случи в по-големи размери, може да доведе първо до психически, а впоследствие и до физически срив. А какво се случва с нашата в. след срещата с приятелката й? Чувства се прекрасно – изпълнена е с енергия, радост и оптимизъм! Струва ли ви се позната тази ситуация? Със сигурност – да!

Откъде се появяват такива вампири-крадци? Колкото и странно да ни се струва това на пръв поглед, трябва да търсим техните корени в детството.

За малкото дете майката е всичко. За да заслужи вниманието на уморената от работа (а може би и не напълно здрава жена) или заета с постоянното урежда-не на личния си живот майка, детето буквално е готово на всичко – дори да предизвиква негодуването или гнева й, само и само тя да му обърне повече внимание. За по-голяма яснота и тук ще разкажем една житейска история. Малкият Н. бил изпратен за ваканцията във вилата на чужда леличка, приятелка на семейството. След повече от месец момченцето най-после видяло своята любима мама. Но тя, незнайно защо, вместо да си поиграе и поговори с него, седнала на масата с възрастните и не поискала да видят заедно колко е пораснала в градината неговата любима тиква. Малчуганът я помолил много пъти само да погледнат тиквата за миг, но увлечена в разговора с големите, майката все отлагала. И тогава Н. решава, че „щом Мохамед не отива при планината, планината ще дойде при него“. Раздразнен от това невнимание на майка си, малкият човек с озлобление откъснал невинната тиква и я донесъл вкъщи. Майката естествено се ядосала, скарала се на досадния си син, но на него точно това му и трябвало. Той постигнал желаното си – най-после получил драгоценното внимание.

И отсега нататък ще се придържа към този начин на действие. Защото ще може да черпи чуждата енергия, само когато е ядосан – чакайки по опашки, блъскайки се: трамвая, тъпчейки се в човешката навалица.

Забелязали сте, че навсякъде, където се скупчват повече хора, се намира поне един, който шумно ще изрази недоволството си: „Сега ли намериха да се съберат всички?“ „Откъде се взе толкова народ, тия хора не ходят ли на работа?“, „Какво правят ония зад гишетата, по ушите ли се пипат?“ За да не се заразите и да не станете жертва на такъв агресивен вампир, по никакъв начин влизайте в контакт с него! Особено много се пазете от провокация да започнете препирня, дръжте се на дистанция! Наистина на човек му се иска да сложи на мястото такъв екземпляр, да му преподаде урок по прилично поведение на обществено място, но на всяка цена възпирайте това свое желание още в зародиш. Освен доброволно даряване на енергийна „кръв“, няма да постигнете нищо друго. За вас това е загуба, а за вампирището още една възможност да се насмуче.

В приятелството такива хора са като айсберг в океана – мрачни, затворени, дори раздразнителни докато не получат чуждата „кръв“. Те обожават да нагнетяват обстановката, особено когато са сред повече хора. Да, ще постигат своето ловко и чрез манипулация. Всички наоколо са се скарали, разделят се изтощени и разбити, и само един човек е щастлив – агресивният вампир!

За вампира приятелите са източник на енергийни постъпления, затова той ги разглежда като материал или като публика за своите спектакли. За него вие сте огледало – виждайки се в него, той се чувства досущ както онзи юноша, който съзрял образа си в реката и се влюбил в него. Отражението било толкова прекрасно, че вече не можел да свали очи от него и така си и умрял, очарован от себе си. Върху мястото на толкова печалното самолюбуване израснало, както е известно, цвете, наречено нарцис. Ние също ще наречем даден вид вампири нарциси. За тях вие сте само зрителна зала, в която вампирът нарцис говори за своите успехи: в службата е просто незаменим, не може да се отърве от жени, апартаментът му е направо шедьовър (макар че никой от приятелите му не го е посещавал), колата му е най-хубавата и тъй нататък. И разговорът винаги е насочен към неговата личност. „Какво общо има това с неудачниците – справедливо ще попитате вие – та на човека всичко му е наред, даже толкова добре му върви, че тръби навсякъде за това!“

В действителност тук нещо не е вярно или по-право – е точно обратното. На него му е необходимо да докаже на околните с гръмогласни самоутвърждавания, че не е неудачник, а супергерой и на вас страхотно ви е провървяло, че можете да общувате с такъв човек. Обикновено хората се отнасят с търпение или ирония към такива енергийно зависими вампири-нарциси. Да допуснем, че приятел от детските години случайно попада в компанията ви и вие започвате да му съчувствате.

Или какво да правите, когато приятелката ви за ен-ти път ви е въвлякла в разказа си за това колко много й върви в живота, с мъжете, с децата, как има всичко най-хубаво и тн., и т.н.? Дайте й да разбере, че това не ви интересува особено, че сте заети в момента или че нямате време да я изслушате. Не се страхувайте, че не проявявате вежливост. Вие само се спасявате от ненаказуем грабеж на енергия!

Съществуват и други мълчаливо-трагични вампири-приятели. Разговорът с тях е изпълнен с драматизъм, те непрекъснато са в депресия, а вашият оптимистичен тон веднага угасва, светът се изпълва с мрачни краски и след такова общуване ви се иска да скочите от балкона. Ето и един типичен пример. Мъжът ви със застинало лице се отдалечава от телефона след кратък разговор със свой приятел и бивш бизнес-партньор – вампир-трагик. В общи линии събеседникът от другата страна на жицата не е казал почти нищо, но на съпругата й е напълно ясно, че любимата му не се е върнала при него, бизнесът му запада, не му разрешават да се вижда с детето…

Това вече е най-тежката форма на енергийна зависимост. Вечно депресираните вампири могат само с вида си напълно да унищожат вашия ентусиазъм, да ви отнемат радостта и да убият надеждата за добро бъдеще. Но какво може да се направи? Ами изобщо не се заемайте несвойствената за вас задача да облекчите болката на другия, дори и да сте лекар по професия. Тук е необходима продължителна работа от страна на психолог, а не вашите безплодни усилия. Не заприличвайте на онзи, който се опитва да развесели с кастанети отиващ си от този свят човек. Това е смешно! „Добре, но какво да правим в – такива случаи? – ще попитате. – Да измиваме ли старателно ръцете си със сапун след подобно общуване?“

Всъщност тук няма никакво място за хумор. По-добре е да се предприемат незабавни действия:

• Задължително след общуване с подобни типове си вземете душ. Най-обикновен душ като непременно обливате и главата си. Това помага да отмиете полепналата по вас отрицателна енергия.

• В случай, че сте принудени да общувате, дръжте ръцете си преплетени, най-добре пръстите ви да са скръстени, закрийте своя слънчев сплит и пазете гръбначния си стълб (например можете да подпрете гърба си на някоя стена).

• Често разговорът с вампир протича като под хипноза – невъзможно е да се откъснете от него. Тогава се старайте да не го гледате в очите, защото именно очите са най-силният проводник на енергия.

• Не реагирайте на провокативното поведение на вампира. Възможно е, когато той забележи, че не се поддавате на манипулациите му, да изпадне в различни форми на истерия. Прекратете я колкото ви е възможно по-скоро.

Какво значи това? Ще си позволя още един пример – този път от служебната ми практика. Всеки ден една приятна във всяко отношение дама се оплакваше в асансьора: „Днес изглеждам толкова зле!“ всички започваха да я утешават и задължително се възхищаваха от вида й. Веднъж тя се возеше само с мен, но пак пусна плочата. Без да се притеснявам от това, че ще съм неучтива, приех присърце оплакването й и казах съвсем искрено: „Да, наистина днес не изглеждате много добре, бледа сте и имате тъмни кръгове под очите. Сигурно сте спала лошо или сте имала някакви неприятности вкъщи. А може би, не дай боже, се разболявате? Добре би било да отидете на лекар. Работата няма да избяга…“ В резултат дамата слезе от асансьора по-рано от необходимото и никога повече не заговори с някого за външността си.

Безусловно, най-добре е напълно да изключим от кръга си подобни хора. Да не реагираме на провокациите им и да не правим опити да им помагаме, даже и да сме близки роднини на майка Тереза. Ако те не са в състояние сами да си помогнат, значи вие ще се превърнете само в материал за подхранване на самосъжалението им. Винаги помнете това!


АЛИСИЯ  ДЖОНСЪН – ПАЗИ  СЕ  —  НЕУДАЧНИК (Джобен помощник за справяне с живота)