Имунитет

Имунитет


Имунитетът – това са нашите защитни функции за борба с патогени и чужди вещества, нахлули в организма. Може да го наречете „устойчивост срещу болести“.

С други думи, колкото по-силен е имунитетът, толкова по-малка е вероятността от разболяване.


Една от стратегическите опори на имунитета е в червата.
Около 60-70% от имунните ни клетки са открити в пайеровите плаки в тънкото черво.

Тънкото черво е органът, който абсорбира нутриентите от изядената храна. Функцията по абсорбирането се изпълнява от чревната повърхност, покрита с множество власинки с подобна на езичета форма, наречени вили. Между тези власинки има безброй местенца за струпвания от имунни клетки, известни като пайерови плаки. Когато червата са замърсени, тези имунни клетки не могат да функционират според предназначението си. С други думи, храна, замърсяваща червата, води до влошаване на имунната защита.
Ето защо прекомерната консумация на месо, мляко и други млечни продукти, рафинирани зърнени храни, останали без повечето си нутриенти, вредни мазнини или рафинирана захар е главната причина да сме уязвими от заразни болести като настинка и грип.
Освен това в популациите, където тези храни са обичайна част от менюто, случаите на деменция и Алцхаймер се увели­чават, защото организмът натрупва увредени протеини. Все още мнозина вярват, че разработването на по-добра ваксина би предотвратила появата на нови типове грип или грипът ще се излекува с антибиотици. Тези хора нямат представа от истинската природа на човешкото тяло.

За да подсилим имунитета, е нужно да живеем здравословно и основна част от тази практика е здравословната храна, която не замърсява червата и редовното прилагане на методи за детоксикация.


Ако сте от хората, които настиват лесно, имат алергия като сенна хрема или атопичен дерматит, или хронични физически заболявания, моля осъзнайте, че тези състояния почти със сигурност са резултат от понижения ви имунитет, настъпил от поредицата неправилни избори в живота. Повечето болести могат да бъдат излекувани, без да се прибягва до лекарства и ваксинации.

Всички живи същества са преминали през различни еволютивни етапи, за да се превърнат в това, което са днес,
напълно оборудвани с различни органи и части със специфични, сложни функции. Функцията на първоначалната самотна клетка обаче не се е изгубила със специализирането на клетките. Може би естествено присъщата на всяка клетка имунна сила е основата на силата или нивото на здраве и жизненост.
Може би хората, които са устойчиви на болести и които са „държеливи“, просто са надарени с клетки-отличници в делото на тази изначална автоимунна мощ.

С напредъка в науките за живота, наблюдаван през последните десетилетия, се водят дебати по тези въпроси. Изглежда наближаваме ерата, когато познанията ни за имунологията ще бъдат преразгледани из основи. Отдавна знаем за имунитета на храносмилателната система, благодарение на която сме в състояние да преработваме растения и животни в тялото си, да извличаме от тях точно молекулите, нужни ни за поддържане
на живота, и някак си да изхвърляме и унищожаваме микробите, които биха ни навредили. Тази система действа във всяка клетка на стомашно-чревния тракт и е добър пример за вроден имунитет.


g-p Xupoми Шиния – „ПОДМЛАДЯВАЩИЯТ ЕНЗИМ“