Какво ни губи времето и енергията

Какво ни губи времето и енергията


Нещата, които изразходват времето и енергията ни:

 1. Клубът на отлагащите
 2. Шампионатите по кавги
 3. Липсата на ясни приоритети
 4. Безсмислените срещи
 5. Лошата организация
 6. Преяждането
 7. Безсмисленото гледане на телевизия, четене на вестници и т.н.
 8. Казвате “да”, когато всъщност предпочитате да кажете “не”
 9. Поемате всички задължения, без някой да ви помага
 10. Безпокойството и нерешителността
 11. Клубът на отлагащите„. Това са “приятели”, които се страхуват да се заемат със собствените си задачи, затова бързо се съгласяват да се размотават заедно с вас.
 12. Шампионати по кавги„. Конфликтите изяждат енергията, щастието и времето ви!
  Добрата новина е, че не е задължително те да бъдат част от живота ви. Въпреки че всички съпрузи,
  съквартиранти и колеги понякога влизат в спор, някои хора започват безсмислени препирни от скука или неувереност. Аз ги наричам “шампионати по кавги“. Срещат се в различни варианти: “Хайде де, скарайте се“ – когато колегите измислят проблем, за да се забавляват на работното място. “Не сме се карали от седмица; какво ни става?” когато съпрузите си създават навика да спорят заради самия спор. “Ако не беше ти, щях да осъществя целите си” – това е игра на обвинения, прикриваща страховете и склонността към отлагане.
  Можете да си спестите много време и неприятности, ако спрете за момент, вместо автоматично да се хвърляте в битката. Запитайте се: “Това наистина ли е важно за мен? Какви други
  възможности имам, освен да вляза в спора?”
 13. Безсмислени съвещания и срещи. Колко часа седмично прекарвате на съвещания, на които мъчително се въртите на стола, защото ви е скучно или си имате по-важна работа? Вероятно бихте могли да ги избегнете или да излезете по-рано, ако обясните на шефа си, че ви чакат по-неотложни задачи (като подчертаете, че фирмата не бива да закъснява със сроковете). Ще впечатлите работодателя си със своето усърдие и ще бъдете освободени от съвещания, на които само си губите времето!
 14. Лоша организация. В зависимост от организационните си навици, вие или пестите, или губите от три до пет часа дневно. Разхвърляните гардероби, чекмеджета и бюра ще ви костват излишно време, нерви и дори пари, докато се ровите да търсите някоя необходима вещ.
 15. Неорганизираното пазаруване е още един повод за загуба на време.
  .
 16. Преяждане. Друг начин да си прахосате времето е като изяждате две или три порции
  храна. Това ви създава илюзията, че вършите нещо важно – в края на краищата, всички трябва да
  ядем, нали така! – но не правите нищо.
 17. Безсмислено гледане на телевизия, четене на вестници и т.н.
 18. Казвате „да“, когато всъщност предпочитате да кажете „не“. Съседката се отбива на кафе и дълги приказки. Помнете: ще почувствате много по-голямо удовлетворение и самоуважение, ако използвате времето си за собствените си цели и приоритети.
 19. Поемате всички задължения, без някой да ви помага. Моята препоръка е да се правят редовни семейни съвети, на които да се обсъждат и разпределят домакинските задължения – това важи и за съпруга! Ако членовете на семейството не си вършат добре работата, не се колебайте да им го кажете. Някои жени смятат, че самооценката им се определя от ролята им на “супер съпруги и майки” в къщи; надявам се, че вие не
  се поддавате на тази илюзия.

Върчу, Дорийн – Щях да променя живота си, ако имах повече време