Упражнение за осъзнаване

Упражнение за осъзнаване


Ако смятате, че може би ви осеняват интуитивни чувства, които сте свикнали да пренебрегвате или отхвърляте, опитайте да правите следното упражнение всяка вечер в продължение на около една седмица.

Изберете си място, на което няма да ви безпокоят, и седнете или легнете в удобна поза. Може би ще бъде приятно да го правите в топлата вана, но и всяко тихо, спокойно място би свършило работа.

Дишайте бавно и дълбоко и позволете на тялото и на ума си да се отпуснат.

Върнете се мислено назад към момента си на събуждане тази сутрин.

Как се чувствахте? За какво си мислехте? Какво направихте, след като отворихте очи?

След това бавно „превъртете“ деня си, припомняйки си всички по-съществени неща, които са се случили, и чувствата, които те са предизвикали у вас. Опитайте се да не се впускате в разсъждения за тях, а само мислено ги „прегледайте“ като на филм.

И същото време обърнете внимание дали през деня сте изпитали някакво интуитивно чувство – импулс да направите нещо по различен начин от обикновено, предчувствие, че нещо е правилноили погрешно, или пък ви се е сторило, че знаете нещо, без да ви е ясно защо, или че сте усетили ентусиазъм за дадено действие, или пък напротив, че напълно ви липсва мотивация за друго. Ако се сетите за момент от деня си, когато сте изпитали нещо такова, припомнете си също и как сте постъпили след това.

Обърнахте ли му внимание? Вникнахте ли в него? Или просто го отхвърлихте?

Как се почувствахте след това?

Най-общо казано, когато следваме интуицията си, нещата обикновено се получават добре(макар понякога и по доста неочакван или изненадващ начин), а ние се чувстваме жизнени и енергични, в „потока“ на живота.

Когато не обръщаме внимание на интуицията си, често се чувстваме потиснати, ощетени или блокирани, усещаме се някак възпрепятствани, затруднени, сякаш ни се налага насила да „бутаме“ нещата да вървят и че най-общо казано, сме изхвърлени извън „потока“.

На този етап може би ще ви бъде трудно да различавате интуитивните си чувства от многото други вътрешни гласове и чувства. Постепенно ще се научите да различавате интуицията си от другите усещания. Засега просто се старайте да забелязвате дали е възможно да сте имали интуитивно чувство и да си спомняте как сте постъпили с него. Ако не сте сигурни дали изобщо ви се случва да получавате интуитивни вътрешни послания, не се притеснявайте.

Щом приключите с „прегледа“ на деня и реакцията си към всички евентуални интуитивни чувства,които са ви споходили, просто се отпуснете. Помнете, че става дума за преживяване на осъзнаването.

Целта е да осъзнаете по-добре връзката си със своята интуиция, за да можете в бъдеще да я развивате.

Затова, моля ви, не се корете и не се критикувайте, ако установите, че нямате навик да обръщате внимание на интуицията си. Напротив, сега е най-подходящият момент да оцените по достойнство желанието и волята си да се учите и да израствате!

Ако си водите дневник, добре би било да отбелязвате накратко онова, което научавате и преживявате по време на това упражнение. За някои от вас описаната практика на „преглеждане“ на деня и черпене на поука от него ще се окаже полезна и те ще продължат да я развиват и занапред.


Гауейн, Шакти – „Развиване на интуицията“