Страхът за пари

Страхът за пари


Това е една от главните причини за проблемите с парите.

Страхът бива три вида:

Първи вид – безпокойство по повод недостига на пари;

Втори вид – страх от загуба на пари;

Трети вид — страх от големите пари.

Да започнем от безпокойството. То се появява всеки път, когато човек започне да мисли за пари, по-точно, за това, че не стигат или че ги няма.

Нека да разгледаме механизма на това чувство, как се появява то. Какво протича на нивото на нашето подсъзнание?

Всяко чувство, всяка емоция има свое позитивно намерение.

Позитивното намерение на страха е защита и самосъхранение. Страхът — това е сигнал за опасност, който ни дава нашият подсъзнателен разум.

Но каква опасност крият в себе си парите? Всъщност – никаква! Та нали парите не са жив предмет! Какво тогава толкова плаши човека и какво всява смут в душата му?

Ако понякога ви навестяват по-долу написаните мисли, вие наистина сте обожествили парите, от което следва, че сте станали техни роби.

Ето тези мисли (и подобни на тях):

Всичко опира до парите.

Важни са не парите, а тяхното количество.

Най-главното нещо в живота са парите.

Парите не са важни, но как може да се живее без тях?

Само че това не е всичко. Съществуват още по-тънка зависимост от парите.

Например, ваш длъжник не ви връща парите. Вие се обиждате и му се ядосвате. Преставате да се доверявате на хората.

Осъждате правителството за това, че краде от народа си. Дразните се и ругаете, когато видите по телевизията някого от олигарсите или политиците.

Съжалявате нещастната бабичка пенсионерка, бедните. Говорите за това, колко несправедлив е този свят. Осъждате крадците, мошениците и шмекерите.

Най-общо казано, това са всички разрушителни емоции, свързани с парите. А разрушителните емоции са пожелание за смърт към себе си и към околния свят.

Стоп!

виждаме пари —» чуваме унил или плашещ вътрешен глас, че те не ни достигат -—» и изпитваме неприятни чувства някъде в гърдите, в стомаха или напрежение в цялото тяло.

В зависимост от яркостта на картината и силата на вътрешния глас варира и силата на чувствата ни.

При което е интересно да се отбележи, че структурата на безпокойство по повод на парите при всички хора е еднаква. Различни са само картинките и плашещите мисли.

Позитивното намерение на това състояние е очевидно — материалното благополучие.

Тоест, нашето подсъзнание се грижи за нас. Но точно този начин на загриженост не е най-удачният.

Страхът, тревогата и безпокойството – това са производните на стария модел на съзнанието.

Много е важно да се изгради нов модел на взаимоотношения не само с парите, но и с целия материален свят.

Страх от загуба на пари

За да се справим с всеки страх, е необходимо да осъзнаем, как го създаваме. Важно е да се разбере структурата на страха, тогава той лесно ще бъде преодолян.

Където е мисълта ти — там е енергията ти, където е енергията – там е и кръвта ти. А кръвта е физическата част на душата.

Излиза, че като мислим постоянно за пари и като се притесняваме за тях, ние доброволно отдаваме жизнената си енергия на образа на парите и по този начин поробваме Душата си.

И тук Вселената и нашият подсъзнателен разум включват механизмите на хармонизация.

„След като той така се притеснява заради парите – си мисли подсъзнанието – този странен неодушевен предмет, тогава този предмет трябва непременно да се махне от неговия живот. Иначе ще го разруши“.

И тогава възникват такива ситуации, в които ние се лишаваме от пари.

Натискът на собствените ни мисли по отношение на парите поражда безпокойството.

Когато човек превключи и престане да мисли на първо място за пари, а започне да мисли за живота като цяло, като за единен организъм, започва да се грижи за себе си и за хората, за околния свят, тогава безпокойството изчезва.

Когато човек смята, че качеството на живота може да бъде свързано с количеството на парите, той предварително е загубил. Но това не е всичко — и животът му е в опасност.

Обикновено губиш това, на което много държиш, към което си се „прилепил“.

За да се избавим от този страх, трябва да покажем позитивно отношение към загубата на пари. За това си задайте следните въпроси:

Защо трябва да губя пари?

Каква полза ще имам от това?

На какво съм длъжен да се науча в тази ситуация?

Какъв позитивен урок мога да получа?

Какво ще представлявам аз, ако нямам пари?

Ще се разклатят ли основите на живота ми от това?

На какви основи се крепи животът ми?

Загубата на пари – това е несъзнателно предаване на вашите пари на околния свят. Вашето подсъзнание създава тази ситуация, за да помогнете на някого в този свят. Сигурно и преди е имало някакви знаци, но вие не сте им обърнали внимание.

Страх от големите пари

Какъв доход бихте искали да имате за седмица, за месец, за година?

Няма нужда от гръмки фрази от типа на: „Колкото повече, толкова по-добре“. Обикновено, когато човек заявява така, той или не знае, колко пари са му нужни, или те изобщо не са му нужни. Затова ги и няма.

Постарайте се да предвидите всичко. Представете си, че вие действително сте решили да живеете в този свят, да живеете дълго. И ви е просто необходимо да имате парите като средство.

От всичко казано дотук логично можем да изведем следната формула за парите:

Човек винаги има точно толкова пари, колкото е готов да има и колкото са му необходими в дадения момент. По-малко е лошо, повече – пак лошо.

У пари = У готовност и необходимост

Човек съзнателно и несъзнателно създава своя свят. И нашият подсъзнателен разум, като верен страж, се грижи за нас. Затова подава парите в живота ни в такова количество и на такива порции, които са безопасни за нас.

Ако се появи страх от големите пари—това е сигнал, че животът ви е в опасност. И тук не става въпрос даже за парите.

Парите са само средство. Средство за реализиране на нашите желания и намерения в живота. И ако тези желания и намерения могат да доведат човека до смърт, да нанесат гибел или непоправима вреда на околния свят, то подсъзнанието, като верен страж, ще го предпазва от парите.

Синелников, Валерий – Пътят към богатството