Да визуализираме отговора НЕ

Да визуализираме отговора НЕ


Забавният начин да го практикувате без особен риск се състои в това мислено да се поставите в трудна ситуация и да изпробвате да визуализирате.

Може да го направите, когато сте спокоен или по време на релаксация.

Режисирайте собствения си спектакъл, декор, действащи лица, сценарий, диалози в пиесата „Как да се отърва от един досадник“.

Представете си, че сте седнали на спокойствие на слънчева тераса в кафене и четете увлекателна статия във вестника. Мъж предлага да ви черпи една чашка.

– Благодаря, но не, в момента чета и не искам нищо друго.

– Да пийнете една чашка няма да ви отнеме много време.

– Благодаря, но не, искам да си довърша статията.

– Не сте любезна.

– Възможно е.

– Не съм сваляч, а просто искам да поговорим.

– Тук има и други хора, с които можете да поговорите, аз не искам – моля да ме оставите на мира.

Представете си също негативните си мисли: „Този нещастен човек, не изглежда чак толкова лош, може би наистина има нужда да поговори, но аз не съм много общителна.“

Или пък: „Той ще ме сметне за много неприятна и глупава„, с тайната мисъл, че никога не трябва да бъдете егоистка, а е нужно да създавате винаги добро впечатление за себе си, което да не дава повод за критика.

Представете си алтернативни мисли: „Не мога да се грижа за всички, имам право да защитя спокойствието си, да бъда понякога неприятна и ако някой ме сметне за глупава, толкова по-зле за него.“

Визуализирането ви позволява да преживеете тревожни ситуации в спокойно състояние, следователно без особено вълнение.

Като си представяте с точност това, което се случва с вас и как ще кажете „не“ посредством опити и грешки, ще се коригирате и бързо и успешно ще се справите с „не“.

Играйте на роли с приятели, на които наистина имате доверие и които имат същите проблеми като вас. Представете си проблемни ситуации, в които ще сте последователно този, който казва „не“ и този, който не знае.

Ще разберете по-добре слабите си страни и ще укрепите силните.

Да влезете в кожата на човек, който умее да казва „не“, ще ви доближи до държанието му и неговия начин на водене на спор. Малко по малко ще добавите нови реакции и различни начини на мислене и оценка в критични моменти. Целта не е да овладеете всичко и да научите готови рецепти – събитията в реалния живот няма да се развият така, както сте предвиждали, а да се подготвите и отрепетирате сблъсък в плашещи ви ситуации. Изявете се Възможно е също да се упражнявате в началото в реални ситуации, които ви изглеждат по-лесно управляеми.

Подгответе се, преди да се сблъскате със събеседниците си: отпуснете се, дишайте дълбоко и определете ясно целите си.

Направете списък с плашещите ситуации и им поставете оценка от 1 до 10 в зависимост от степента на трудност.

Най-напред започнете със ситуация с най-ниска оценка и малко по малко преминете към по-трудните. За да е по-ефективна, изявата ви трябва да е постепенна. В началото предвиждайте да казвате „не“ веднъж седмично, след това преминете на три пъти, а накрая го казвайте всеки ден. Трябва да го правите редовно. И наистина, колкото повече се упражнявате, толкова повече тревогата ви намалява.

Това е добре познатия ефект на „привикването“.

Изявяването трябва да продължи дълго. Преди да преминете към друг етап, ситуацията трябва да е добре овладяна и тревожността да е намаляла.

С течение на времето ще си дадете сметка, че не е толкова трудно да кажете „не“, че нищо не потвърждава катастрофичните ви предвиждания. Така ще се научите да надмогвате страховете си, да коригирате негативните си мисли и оценъчната си система. И малко по малко ще намалее и силата на емоциите ви.

ОБОБЩЕНИЕ:

– Отпуснете се. Контролирайте тревожността си. Променете несъзнателните си мисли и вкоренените си убеждения.

– Утвърдете се.

– Упражнявайте се.

А сега, вие сте на ход!