Какви последствия има изневярата?

Какви последствия има изневярата?


Мъжете и жените преживяват и изразяват по различен начин емоциите си.

Разбира се, има и прилики.

Най-смазващото последствие от изневярата е, че тя разтърсва из основи вътрешния ни свят и ни кара да поставим под въпрос всички наши очаквания.

Докато връзката е поне на пръв поглед щастлива и стабилна, имаме определени очаквания спрямо качествата и поведението на нашия партньор. Искаме той да бъде честен човек, на който може да разчитаме и който да ни уважава. Изневярата разрушава тези основни и важни очаквания. Това важи както за мъжете, така и за жените.

Но все пак има редици аспекти на изневярата, с които мъжете и жените се справят по различен начин.

Когато открием, че нашият партньор ни е изневерил, първото нещо, което със сигурност всички ще направим, е да сравним себе си с новия му обект на сексуален интерес.

Обикновено основаваме тези сравнения на това, което обществото смята за ценно в една жена или мъж. За жените, разбира се, това са младостта и красотата, ето защо най-често задаваният въпрос е: „По-млада ли е от мен?“ или „По-красива ли е от мен?“.

За мъжете важни са парите и социалният статус.

Мъжете са много по-склонни да ревнуват, ако техният съперник стои по-високо в йерархичната стълбица на обществото и ако е по-голям мъжкар от тях.

Все пак сравненията могат да бъдат и по-лични, основани на същите фактори, които използваме като основа за нашето собствено самочувствие. Ако мислим, че голяма част от нашето очарование като партньор произлиза от интелигентността ни, въпросът, който първо ще си зададем, ще бъде: „По-умна ли е от мен?“ По същият начин, ако някой счита, че чувството му за хумор е една от най-привлекателните му черти, най-вероятно ще се запита: „Кара ли те той да се смееш, както само аз умея?“

Разбира се, фактът, че мъжете и жените разбират и подхождат към изневярата по два толкова различни начина, прави още по-трудно продължаването на връзката след нея. Когато той казва: „Но това беше просто разходка в парка!“, тя чува: „Нямам време и енергия, за да се разхождам с теб в парка или да полагам усилия, за да си бъдем по-близки, но с тази жена се чувствам толкова добре, че времето, прекарано насаме с нея, е прекрасно!“. Мъжът всъщност действително иска да каже, че това „просто“ е било разходка в парка, но, както вече видяхме, за жената никога нещата не са „просто“. По същия начин, ако тя се прибере от работа и каже: „Имаме страхотен колега в отдел Човешки ресурси. Много е забавен, шегите му карат всички да се превиват от смях.“, той може да чуе: „Новият колега е много популярен и забавен. Обожавам компанията му. Той е толкова впечатляващ мъж, много по-добър от теб“. Тези недоразумения се случват всеки ден и за да се справиш с тях, е нужно да приемеш, че начинът, по който интерпретираш дадена ситуация, не винаги е най-правилният. Много често ти виждаш ситуацията през филтър, който пречупва всичко през твоята призма, твоето субективно мислене.

Никога не пропускай да се запиташ дали чуваш това, което той казва. Колкото по-добре се научиш да гледаш на ситуацията обективно, толкова по-лесно ще ти бъде да общуваш с партньора си и да го накараш да разбере и твоята гледна точка.

А сега накъде?

По кой път трябва да поемем след изневярата?

Трябва ли да бъдем привърженици на онези, които твърдят, че „вълкът нрава си не мени“, и категорично да сложим край на връзката?

Или е по-добре да смятаме, че всеки заслужава втори шанс и поне се опитаме да простим и да забравим?

Дискусиите относно изневярата със сигурност винаги ще провокират поредица от мнения.

Всички познаваме мъже, които са безкомпромисни към приятелките си и дори са ги предупредили, че ако направят една крачка встрани, с връзката е свършено. Има и такива жени – обикновено много силни и стабилни – които няма да подкрепят партньора си. На другата крайност са т.нар. „мъченици„, които в името на нещо, и те не знаят точно на какво, прощават постоянните изневери на партньора си. Истината е, че всички ние гледаме на изневярата по различен начин.

Някои хора смятат, че изневярата по дефиниция е непростим грях.

Други пък се уповават на това, че има изход от всяка ситуация, и твърдят, че изневярата много често не е нищо повече от колосално тъпа грешка и връзката може да оцелее и след нея, ако и двамата партньори са мотивирани да се справят със ситуацията.

В известен смисъл и двете теории са верни. В крайна сметка обаче нито една от тях няма никакво значение.

Да отговориш на въпроса; „А сега накъде?“, зависи от това, с какво си готова да живееш всеки ден. Какво би те направило щастлива? Как искаш да продължиш – искаш ли отново да бъдеш с този човек, или предпочиташ да останеш сама за известно време? Отговорът за повечето хора е много лесен. За да продължиш, трябва да оставиш миналото зад гърба си, да го надмогнеш и да построиш мост към настоящето.

С една дума, трябва да отвориш нова страница.

Ако решиш, че връзката си струва да бъде спасена, и двамата партньори трябва да намерят начин да си простят и да продължат напред. Отварянето на нова страница означава, че като двойка вие сте се изправили очи в очи с това, което се е случило, оценили сте какво ви е причинило то, справили сте се с травмата и сте се научили как отново да си вярвате.

Това най-вероятно ще бъде много труден и дълъг процес. Доверието между двама партньори е много важно и веднъж изгубено, трудно се гради отново.

Ако решиш, че искаш връзката ти да продължи, трябва да се изправиш лице в лице с истинските проблеми, които са предизвикали изневярата, и да намериш начин да продължиш напред.

Предлагам ти няколко стъпки, които ще ти помогнат да спасиш връзката си и да възвърнеш доверието в партньора си.

Стъпка 1: Приеми, че между вас се е появила сянката на изневярата, и се запитай дали и ти нямаш вина за това.

Няма нищо по-трудно от това да се опитваш да простиш на някого, който не иска напълно да приеме вината си. По същия начин, ако ти и партньорът ти сте прекарали месеци наред в кавги и постепенното влошаване на вашите отношения е довело до изневярата, тогава най-вероятно трябва да се погледнеш отстрани и да прецениш дали си била права. Никой не твърди, че няколко спречквания оправдават предателството, но ако приемеш, че и ти имаш вина за създалата се ситуация, ще я разбереш много по-лесно. Може би партньорът ти се е чувствал изоставен и изолиран от теб. Това не означава, че е имал право да ти изневери, но осъзнаването на този факт може да държи ключа към възстановяването на доверието помежду ви. Признай това, приеми своята роля в процеса и бъди честна както със себе си, така и с партньора си.

След като и двамата сте оценили реалистично поведението си, ще ви бъде много по-лесно да видите какво трябва да направите, за да продължите напред, какви са промените, които е възможно да настъпят, и да си дадете сметка как те ще повлияят на връзката ви. Колкото и разочароващи и болезнени да ти се струват съветите ми, уверявам те, че това е много по-реалистичен начин да се справиш със ситуацията поне до момента, в който ще намериш сили да започнеш да изграждаш наново всички важни за една връзка компоненти.

Стъпка 2: Дай си сметка какво можеш да понесеш и какво – не.

Независимо от това, кой е прав и кой е крив, едно нещо със сигурност е ясно – ти и партньорът ти заслужавате да бъдете щастливи и ако това е невъзможно в настоящата ви връзка, нека бъде така. Не се опитвай да съживиш нещо, което вече е умряло. Ако знаеш, че никога няма да се възстановиш от травмата, която предателството ти е нанесло, сложи край на тази връзка.

Стъпка 3: Довери се отново, отдай се отново

Да си кажеш, че си в състояние да простиш и забравиш всичко, е относително лесно. След това обаче идва трудната част и истинската работа. Ако решиш, че искаш да спасиш връзката си от руините, които оставя след себе си изневярата, и да я изградиш отново, трябва да знаеш, че си се захванала с дълга, на моменти болезнена и много изнервяща задача. Думите „Хайде да продължим напред“ нямат силата да възвърнат здравината на връзката ти с магическа пръчка. Съвсем не. За да се получи това, двамата партньори трябва да се отдадат с всички сили на задачата да възвърнат доверието си и отново да се отдадат един на друг. А това ще отнеме известно време.

На първо място, и двамата се нуждаете от реалистични представи и очаквания за пътя, който ви предстои.

За да може наистина да възвърнете доверието си един в друг, е нужно да общувате открито и честно.

Възвръщането на доверието може да се случи само когато се фокусираш върху реалната ситуация, а не илюзиите и фантазиите, които си имала за връзката ви. И това няма да стане бързо.

Щом веднъж двамата сте решили да преодолеете травмата от изневярата, не се страхувай от конфликти.

Ако все пак решиш, че не можеш да живееш с болката от предателството и че за да продължиш напред, трябва да сложиш край на тази връзка, просто го направи.

Но не позволявай на изневярата да те промени.


ЛИНДА  ПАПАДОПУЛОС – КАКВО КАЗВАТ МЪЖЕТЕ, КАКВО ЧУВАТ ЖЕНИТЕ