Какво означава изневярата?

Какво означава изневярата?


Когато единият от вас изневери, той или ти ще намерите милион причини, с които ще се опитате да се оправдаете. Едни звучат по-логично от други („Бях пиян и направих глупост“ винаги е по-приемлив вариант, отколкото: „Подхлъзнах се и паднах върху нея“). За мъжете класацията от десетте най-често цитирани извинения се води от:

„Тя не означава нищо за мен, беше просто секс.“

Но както вече споменах, ако за мъжете сексът може да бъде „просто секс“, тази фраза изобщо не съществува в речника на повечето жени.

Жените рядко приемат секса като „просто секс“, защото те не могат да разграничат емоциите от физическия акт и му придават много голяма важност.

Ето защо, както може би вече се досещаш, най-често срещаното извинение при жените е: „Не можех нищо да направя. Просто се влюбих в него, това е. Той ме накара да се чувствам специална и аз не можах да устоя.“

Оказва се, че представителите на двата пола се опитват да оправдаят прегрешението си, като използват различията в отношението си към секса. По ирония на съдбата извиненията, които те дават, се оказват най-големите кошмари на партньорите им.

За мъжа физическото предателство на жената до него е далеч по-смазващо, докато жената се чувства много по-наранена от емоционалната изневяра на мъжа си.

Много често изневерите се явяват ключов момент в историята на една връзка – те или я заздравяват, или я прекратяват.

Ако разбереш какъв е смисълът на изневярата и какви уроци можеш да научиш от нея, това ще ти позволи да разбереш и причините, които са я предизвикали.

Тъй като обикновено изневярата е симптом за нездрава връзка, трябва да си изясниш защо изобщо сте я допуснали и предупреждение за какво е тя.

Когато изневеряваме на партньора си, обикновено това не е просто изневеряване, не е просто предателство спрямо него или нея. Изневярата е начин прикрито да предадем едно от няколко възможни съобщения. Според изследователи, които изучават процесите в отношенията между двамата партньори, изневярата може да носи едно от следните послания:

1. Ще те накарам да ми обръщаш повече внимание. Това послание обикновено се наблюдава при двойки, които не могат да говорят и да преодоляват различията помежду си. Те не дават израз на неудовлетворението си от връзката и общуването между тях е ограничено в опит да се избегне конфликта. Този тип изневяра обикновено е резултат от неудовлетвореност в комбинация от шанс за скрита любовна връзка. В този случай изневярата ще бъде по-скоро краткотрайна, а не стабилна връзка, защото в действителност крайната й цел е да привлече вниманието на официалния партньор. Подобно на някое непослушно дете, което пошляпва братчетата си, опитвайки се да привлече вниманието на майката, този вид изневяра е направена така, че да провокира.

2. Разчитам изцяло на теб и това ме кара да се чувствам некомфортно. Страхът от зависимост кара хората да се опитват да докажат, че техните нужди могат да бъдат задоволени на друго място. Този тип мислене често се наблюдава при двойки, които трудно достигат до близост помежду си. И двамата партньори се страхуват да свалят гарда, тъй като това ще ги направи емоционално уязвими. Ето защо те предпочитат да играят на сигурно, като пазят помежду си дистанция. Единствената емоционална връзка, която такива двойки могат да постигнат, е посредством конфликта. Изневярата прави този конфликт възможен и следователно позволява и на двамата партньори да стоят на разстояние от истинските си проблеми, като това е начин да се предпазят от обидата и разочарованието.

3. Искам да запълня празнината в душата си. Изневерите имат способността да заглушават чувството на емоционална празнота. Хората, които се впускат в изневери поради тази причина, много често го правят няколко пъти с различни сексуални партньори, завързвайки поредица от интимни връзки. Те търсят удовлетвореност и доказателство за това, че все още ги бива, тъй като не се чувстват едно цяло с човека до тях. Посланието, което това поведение изпраща, е: „Ти не си ми достатъчен. Тази връзка не ми е достатъчна. Имам нужда от повече“.

4. Любовта към партньора ми е задължение, но съм влюбена в друг. Това е отчаяният вопъл на хора, които продължават да са част от една връзка само поради чувство на дълг, в името на това „да правят така, както трябва“. Този тип изневяра често се наблюдава при хора, които дълго време са пренебрегвали собствените си емоционални нужди, или в семейства с деца. Често официалната връзка е вяла, празна, а общуването се изчерпва само с най-елементарните неща от ежедневието. Партньорът, който изневерява, гледа на новата си връзка като на нещо много сериозно и специално, което ще бъде адекватен отговор на всички негови емоционални нужди.

5. Помогни ми да напусна партньора си. Партньор, който планира да сложи край на настоящата си връзка, лесно може да кривне от правия път и да се озове в обятията на любовник/любовница. Той или тя гледа на изневярата като на тест, който ще покаже дали може да се справи без дългогодишния си партньор и дали противоположният пол продължава да проявява интерес към него/нея. На по-дълбоко ниво това послание демонстрира желание да се избегне отговорността, която трябва да понесе този, който прекратява връзката.

Различията между посланията, които партньорите изпращат чрез изневерите си, са важни, защото те могат да ни помогнат да предви­дим какво е бъдещето на семейството и има ли то изобщо бъдеще.

Съществуването на една връзка след акта на изневярата може да бъде възможна или невъзможна мисия в зависимост от това, каква точно е била целта й.

Бъдещето на връзката ти ще зависи и от това, каква ще бъде емоционалната ти реакция спрямо случилото се.


ЛИНДА  ПАПАДОПУЛОС – КАКВО КАЗВАТ МЪЖЕТЕ, КАКВО ЧУВАТ ЖЕНИТЕ
Leave a Reply

Your email address will not be published.