Защо той не иска да се обвърже?

Защо той не иска да се обвърже?


Неспособността на мъжа да се обвърже може да произтича от редица фактори.

Очевидно има такива, които просто не искат да водят по-уседнал начин на живот. Те обичат да знаят, че все още имат правото на избор, и независимо колко добре върви връзката им, не са готови да се врекат само на един партньор. Разбира се, към проблема може да се подходи от гледна точка на психологията.

Много по-често страхът от обвързване е свързан със страха да се разкриеш напълно пред партньора.

Хората, които избягват сериозните връзки, се страхуват да не бъдат наранени.

Лошото в случая е, че това, от което се страхуват, е именно онова, за което мечтаят – любовта и вниманието, което една сериозна връзка може да им даде. Все пак не се отчайвай! Да пробиеш през опасенията и съмненията му, не е невъзможно.

Ако мислиш, че приятелят ти се страхува от обвързване, трябва да знаеш, че те чака нелек път. Да опитваш да се доближиш до някой, който се страхува да се отвори към теб, може да бъде ужасно разочароващо и често пъти болезнено преживяване.

Обикновено колкото повече се опитваш да проникнеш в по-дълбоките пластове на душата на човек, който изпитва страх от близката връзка с жена, толкова по-вече той ще се затваря в себе си и ще се съпротивлява.

Хора, които в миналото систематично са имали трудности да поддържат близки емоционални контакти, често пренасят това в отношението си към сегашните си партньори. Те могат да бъдат студени, презрителни и дори жестоки.

Изграждането на интимна връзка с партньор може да предизвика страх от рисковете и неизвестността.

За мъжа е трудно да изрази на глас истинските си мисли и убеждения, защото се опасява да не предизвика някоя от тези трудно овладяеми емоции.

Ето защо на него му се струва много по-лесно да се отдръпне и да потисне чувствата си, преди да „изгуби контрол“.

За хората, които се чувстват по този начин, отдаването на друг човек прилича на влизане в непозната и потенциално опасна територия.

Те си мислят, че не могат и не бива да отиват там, но не се чувстват комфортно да дадат воля или да обяснят тези си страхове.

Всъщност хората, които не могат да изградят емоционална връз­ка с друг, биха направили всичко по силите си, за да не кажат нещо, което дори малко би издало техните емоции, Тези притеснения или страхът от близостта може да се категоризират в три основни групи:

1. Хората, които разкриват чувствата си, са слаби.

Този тип предразсъдъци са честа причина мъжете да не говорят за това, как се чувстват. Те потискат емоциите си, защото разбират погрешно какво означава да си емоционален. Обикновено за тях това е слаб и уязвим мъж, който точно защото преживява и споделя емоциите си, не изглежда достатъчно мъжествен. А това сериозно застрашава представата му за самия него като силен и самодостатъчен човек.

2. Ако покажа какво чувствам, ще бъда отблъснат.

3. Не съм сигурен какво чувствам.

Много мъже трудно определят чувствата си. Неспособността да опишеш това, което чувстваш, и да разбереш неговото значение често води до объркване и несигурност и може да провокира реакции от широк спектър. Мъжът може да се чувства много превъзбуден или да усеща, че нещо липсва в живота му, без да има и най-малката представа защо това е така. Той може да избягва да споделя емоциите си просто защото не знае как да ги опише.

Неспособността да се артикулира емоцията много често се проявява, когато човек е изцяло фокусиран върху разрешението на проблема – като това да спечели любовта на някого или да се отърве от някого – и няма време просто да спре за миг и да изживее съзнателно чувствата си. Това по-скоро е характерно за мъжете, тъй като при тях склонността към решаване на проблеми е генетично кодирана. Те искат логично обяснение за всичко – включително и за любовта!


ЛИНДА  ПАПАДОПУЛОС – КАКВО КАЗВАТ МЪЖЕТЕ, КАКВО ЧУВАТ ЖЕНИТЕ
Leave a Reply

Your email address will not be published.