Обичайте гнева си.

Обичайте гнева си.

Няма по-хубаво нещо от…. ГНЕВА! Носи ни толкова много ПОЛЗИ.

 1. Когато се гневим, ние сме СИЛНИ.

 Гневиш се, ставаш друг човек. Изпитваш ярост. Можеш да си позволиш да не обръщаш внимание на чувствата на другите. Може свободно да ги обиждаш, наскърбяваш, потискаш, сплашваш. Не си себе си – сякаш всичко ти е позволено. Нещо повече – би могъл да подрониш авторитета на някой “заслужил” това.  И все пак, имай едно наум – ако се радваш на силата си, предизвикана от гнева ти, това говори, че имаш ниско мнение за себе си.

 2. Когато се гневим, ние сме СПРАВЕДЛИВИ.

 Когато се гневиш, ти си правият! Иначе защо ще се гневиш? Другите грешат. И е добре да им го покажеш, да ги накажеш. Те го заслужават!
 И все пак, спомни си, че всеки човек може да сгреши. Ти също. Да си признаеш грешката, е проява на СИЛА, а не на слабост.

 3. Когато се гневим, ние сме ДУХОВНИ.

 Когато се гневиш, ти изявяваш себе си. Не се потискаш, не замиташ проблемите си “под килима”, открит си. Обичаш себе си и не позволяваш никой друг да те “мачка”.
 Е, до тук добре, но все пак попитай потърпевшите за обратна връзка. Или спомни си как ти се е отразило на теб самия гневните изблици на някой друг. Агресията не води до “обич към самия себе си”.

 4. Когато се гневим, другите ни УВАЖАВАТ.

 Когато се гневиш, никога не позволяваш да оставиш “магарето си в калта”.  И хората те уважават и почитат.
 Обърни внимание обаче, дали не контролираш другите през страха, а не през уважението и обичта.

 5. Когато се гневим, отстояваме СЕБЕ СИ.

 Когато отстояваш себе си, можеш да кажеш твърдо ДА или НЕ, без да изпитваш вина и съмнения в избора си. Можеш да поставиш ясни граници между себе си и другите.
 Има разлика между това да отстояваш себе си уверено и непоколебимо  и да се държиш агресивно. Не забравяй – силният и продължителен гняв води до високо кръвно налягане и до сърдечни проблеми…


 Така че …. обичайте гнева си УМЕРЕНО!


Поръчайте тук:
 КНИГА „Как да управляваме емоциите си“ – Светла Трифонова

 Медитация 18: За вътрешни ресурси.

 Медитация за мисията на моята душа.

Leave a Reply

Your email address will not be published.