Да споделяме за преживяванията си.

Да споделяме за преживяванията си.


Мълчанието за нещо, което ни измъчва, води до смърт – тази на душата.

Мълчанието подсилва тежката изолация, породена от някое наше преживяване.

Способността да кажем на глас пред друго, близко на нас, човешко същество: Бях пребита от съпруга си. Или: Бях изнасилена. Или: Родителите ме тормозеха…, е знак, че излекуването на душата може да започне.

Може да си мислим, че сме в състояние да контролираме скръбта, срама, болката, отчаянието си, като мълчим, но можем да контролираме тези емоции като им дадем име.

Например, ако сме били бити или наранени, имаме нужда да признаем това и да дадем име на случилото се. Когато се чувстваме чути и разбрани, това променя физиологията ни. Когато сме в състояние да артикулираме дадено сложно чувство и то да бъде признато, това кара лимбичната ни система да се задейства и създава усещане за яснота.


Когато не усещаме разбиране и ни посрещат с мълчание, това убива духа ни. Защото: „Това, което не може да бъде споделено с майката (или с другия), не може да бъде споделено и със самите себе си.“

Можем да се люлеем между потиснатост (напрежение) и реактивност (експлозивност), без да знаем защо. А най-вероятно това е от решението, което сме взели да не губим контрол, избягвайки всеки и всичко, което напомня дори бегло за тревожността ни.

Докато пазим тайни и потискаме информация, ние сме във фундаментална война със себе си.

Криенето на вътрешните чувства изисква огромно количество енергия, изсмуква мотивацията ни да преследваме смислени цели и ни прави отегчени и затворени. Междувременно стресовите хормони продължават да заливат тялото ни, водейки до главоболия, мускулни болки, сексуални проблеми, както и до ирационално поведение.


Основно е да си позволим да знаем това, което знаем. Да можем да споделяме за случилото се или случващото се с нас. За това е нужен огромен кураж.

Човешко е – все пак сме представители на човешката раса.


Поръчайте тук:  КНИГА „Как да управляваме емоциите си“  Светла ТрифоноваОще по темата на