Ревност

Ревност


Ревността е причина за множество недоразумения и тревоги и прави живота на хората мизерен. Те се страхуват да не изгубят любимия си, и в същото време с каква само наслада и упоритост мъчат другия! “ Изтезавам те защото те обичам, скъпи!…” Каква логика!

Често съпругата е нещастна и недоволна, ако мъжът й не я ревнува.

Тя може да вижда, че той я обича, не я лишава от нищо, дава и пълна свобода, но вместо да бъде щастлива, тя се тревожи и го подозира, че има любовница.

Значи за да я направи щастлива, той трябва да я държи в окови и да се държи като дракон?

Човешката природа няма никога да бъде задоволена. Ако той и даде свобода, тя ще плаче: “ Защо не се безпокои за мен?” Сигурно си има друга.” А ако той е тиранин и деспот, тя тръгва да си търси някой, който да я освободи.

   Ревността се появява тогава, когато се страхуваме да не загубим нещо, искаме да го задържим само за себе си, да не го даваме на никой друг.

Но къде е казано че вашата жена или мъж ви принадлежат? Вие ги познавате от две или десет години, но те са били създадени дълго преди това. Те си имат родители, имат Създател и вече са съществували хиляди години. Те не ви принадлежат. Съпругът може да каже: “Тя ми е жена. Ако искам, мога да я убия.” Да, тя ти е жена, но докога ще бъде? Бог знае. Вие сте свързани, това е всичко. Ако искаш да избегнеш сериозни недоразумения и дори нещастия, мисли за вас като за другари – доброволни или не, кой знае?

   Страхът да не загубим притежанията си е причина за всички наши недоразумения. Страх ви е да не загубите някой, когото обичате и си мислите че той е ваша собственост, но всъщност той не ви принадлежи. Вие използвате всяко възможно средство, за да го задържите, тормозите го и го тероризирате, опитвате се да му наложите волята си, но всичко, което постигате е безпорядък. И какво всъщност постигате като се държите по този начин?

Да речем че имате красива жена. Можете ли да спрете погледите на другите мъже, тяхното възхищение и дори тяхното ухажване? Възможности съществуват навсякъде, на улицата, в театъра, измежду приятели, в обществото, навсякъде. Целият свят ще се взира във вашата жена и ако не сте разумен, ще пострадате. Вие сте като градинар, който има красиви уханни цветя в градината си: Той не може да спре хората да не вдишват парфюма им и да им се наслаждават. Всъщност, това което вие толкова ревниво пазите, е само обвивката, черупката, тялото на вашата любима … Това което съставлява истинското, реално богатство на човешкото същество, неговата есенция, тоест неговите мисли и чувства никога не може да бъде приковано. Огромна илюзия е да си мислим, че някой може да окове човешката душа. Това е като да се опитаме да вържем пясъка или вятъра. Не можете да командвате душата. Може и да успеете да контролирате физическото тяло, но не и мистериозното същество, което живее в тялото.

   Имало е хора, които са успявали да задържат мъж или жена с магия, което е възможно. Има всякакви видове формули и магически процеси, проклятия и какво ли не, но аз не съветвам никого да се възползва от тях. Защо? Да кажем че с помощта на магията бъдете способни да накарате жена да ви обича. Тя дори би могла да се влюби във вас до полуда, всичко под слънцето е възможно. Но когато тази жена ви целува и ви дава това, което искате, вие не знаете какво още тя би могла да ви даде. Вие не знаете какво още има вътре в нея, не знаете какви сили и същности сте провокирали. Трябва да знаете, че посредством вашите формули вие сте призовали духове, които са се заселили в нея. Не е тя тази, която ви обича, но ниските същности, които, ако можехте да видите, щяха да ви се изправят косите и бихте се молили на Небето да ви освободи. Използването на магия върху хората не е добър способ. разбира се, вие може и да сте способни да придобиете каквото искате, но докато си мислите че пиете Любов от нейните устни, вие всъщност пиете отрова, която ще ви унищожи. Вие можете да призовете духове от низшия астрал и да ги накарате да вършат каквото искате, но Духът е свободен и никога не може да бъде вързан и задържан.

Много е трудно да бъде победена ревността и това не може да бъде постигнато само чрез усилие.

Единственото, което може да победи ревността, е интелигентността, тъй като ключът към всичко лежи в начина на мислене.

   Някой може да възрази: “Да, но ако не си ревнив и не я държиш изкъсо, тя ще затъне в прегрешения.” Не го вярвайте. Точно когато я следиш прекалено внимателно, когато я ревнуваш постоянно, тя ще направи най-много грешки. Можете ли да кажете какво става в сърцето и главата й? Жената е толкова умела в лъжите, че може да надхитри и самия Господ Бог, а някакъв идиот съпруг мисли, че може да я задържи! Ако има нещо, което не вярвам, то е, че какъвто и да е мъжът, не може да задържи жена против волята й. Тя може да контролира самата себе си, но съпругът й не може да я спре.

Ревността означава липса на интелигентност.

Ние пазим толкова строго нашият партньор, тъй като не виждаме, че освен тяло, което така ревнуваме, той има още има душа и Дух, които са абсолютно свободни. Ако видим, че има нещо по-тънко и фино в хората, които обичаме, тогава ще израснем и отношението ни към хората, които обичаме, ще стане по-интелигентно и чувствително.

Ревността е ужасно чувство, което помрачава Духа. Ревността влачи хората надолу към ниските области на чувствеността.

Един от най-ефикасните начини за освобождаване от ревността е издигане на Любовта до по-високо равнище.

Да, ако обичате някого чисто физически, ако искате той да бъде само ваш, ревността не е далече. И колкото по-духовна е вашата Любов, толкова по себеотречена е тя.

Любов и сексуалност Михаил Иванов