Защо подхождаме към секса по различен начин?

Защо подхождаме към секса по различен начин?


Сексуалността е неразривна част от нашата личност. Тя се определя от физиологията ни, тялото ни, хората, с които контактуваме, възпитанието ни. Някои фактори като това, какво ни възбужда и какво да бъде нашето сексуално поведение, се научават. Те са продукт на средата, в която живеем, и на уроците, които учим.

За да разберем как и защо жените и мъжете подхождат към секса по различен начин, трябва да разгледаме по-внимателно тази комбинация от биология и среда.

Мъжете и жените научават много неща за отношенията помежду си, докато са деца или тийнейджъри. В дома, в който сме израснали като деца, за първи път разбираме, какво е да си момиче или момче, как се държат двата пола, когато са големи хора, и по какъв начин полът ни определя мястото ни във всичко това.

Всъщност родителите оформят сексуалните ни възгледи, мнения и отношение много повече от съучениците, училището или медиите.

Ако родителите са правили нездравословни внушения за секса (например, че сексът е грях или нещо мръсно), децата са много по-склонни да се чувстват виновни дори когато говорят за секс. Младите мъже, които израстват в семейства, в които бащата е внимателен и се отнася с грижа към нуждите и желанията на майката не само по отношение на секса, но и в ежедневните задачи в домакинството, най-вероятно ще имат подобни щастливи и здрави сексуални връзки с жените.

Ценностите и убежденията, които развиваме в тийнейджърските години относно противоположния пол, почти не се променят, когато станем зрели хора.

В резултат на това много хора влизат в интимните си връзки с погрешни представи за сексуалността и ролята на секса в отношенията между двамата партньори. Макар и надживели незрялото отношение към секса, характерно за пубертета, дълго след това много мъже продължават да гледат на него като на физически акт и се страхуват от емоционалната обвързаност, до която той може да доведе. Те дори могат да потиснат чувствата си, страхувайки се, че те ги правят „по-малко мъже“. Жените, от друга страна, несъмнено подведени от няколко неуспешни първи опита, смятат, че сексът е единствената близост, която има значение за мъжете. Някои двойки така и не успяват да преодолеят тези погрешни представи.

Обществото е друг фактор, който влияе на интимните отношения.

Според широко разпространените стереотипи жените са по-наивни относно секса, докато мъжете са по-директни и напористи. Всяко отклонение от тези норми има различни последствия за представителите на двата пола. Така например мъжете, които не са сексуално агресивни или изглеждат леко женствени, често стават обект на подигравки. Критиките, отправени към жените, приемат друга форма. Жената, която подхожда „по мъжки“ към секса, няма нищо против свалките за една нощ или има повече от един интимен партньор, е често заклеймявана от обществото като „лека жена“ или дори „курва“.

Ето защо мъжете се радват на много по-голяма сексуална свобода, що се отнася до „бройката“. Жените много повече се фокусират върху качеството на връзката и свързват физическата интимност с емоционалната близост и привързаността до голяма степен поради наложените от обществото норми, че това трябва да бъде така. За жените решението кога ще „пусне“ на мъжа, какво той и обществото ще помислят, ако направи така, и как това ще повлияе на бъдещата им връзка означава, че преходът от платонични към интимни отношения е често пъти съпроводен от притеснения и опасения.

Нищо чудно, че мъжете гледат на секса много по-спокойно и имат възможността да го приемат като още едно много приятно хоби. Толкова различни са обществените очаквания, с които двата пола трябва да се съобразяват!

Предлагам ти няколко прости трика, които ще ти помогнат да повдигнеш онези секс въпроси, които те вълнуват, пред партньора си:

•   Намери подходящия момент! Да говориш за секс веднага след като сте правили секс, не е най-подходящото време, тъй като всичко казано ще бъде прието много емоционално и може лесно да се интерпретира по погрешен начин. Един разговор на чаша вино може да направи чудеса – и двамата ще бъдете достатъчно отпуснати, за да обсъждате тези деликатни въпроси.

•   Мисли и говори позитивно! Опитай се да представиш проблемите в положителна светлина. Ако искаш да се оплачеш от нещо, избягвай да критикуваш партньора си. Вместо да кажеш: „Не харесвам начина, по който галиш гърдите ми, когато се опитваш да ме възбудиш“, кажи: „Много силно се възбуждам, когато галиш тялото ми. Не е нужно да си играеш само с гърдите ми. Целувките по стомаха направо ме влудяват.“

•   Бъди ясна! Ако не обичаш партньорът ти да целува ушите ти, просто му го кажи.

•   Слушай внимателно това, което партньорът ти ще ти каже! Целта на този разговор е и двамата да получите възможно най-голямо удоволствие от лудориите в леглото.

•   Не се оправдавай! Ако той ти каже, че не харесва начина, по който забиваш ноктите си в гърба му, не се обиждай и не изтъквай като аргумент това, че предишният ти приятел го е обожавал. Всеки човек е различен и той просто се опитва да ти каже как се чувства. Освен това е много вероятно последният ти приятел да е бил на същото мнение, но да не ти е казал просто защото се е страхувал как ще реагираш. Интересен факт е, че способността на партньорите да споделят сексуалните си нужди и чувства много често им помага да бъдат по-открити, когато става въпрос и за други проблеми.

Това като цяло заздравява връзката.


ЛИНДА  ПАПАДОПУЛОС – КАКВО КАЗВАТ МЪЖЕТЕ, КАКВО ЧУВАТ ЖЕНИТЕLeave a Reply

Your email address will not be published.