Стереотипи във взаимоотношенията с мъжете

Стереотипи във взаимоотношенията с мъжете


Шестте най-често срещани грешки във взаимоотношенията с мъжете: 1. Всичко или нищо. Мислите ти се мятат от една крайност в друга – „Трябва да ми каже, че ме обича, иначе нашата връзка е обречена“ или „Ако не ме покани на втора среща до вторник, няма да си вдигам телефона, когато ми звъни.“ Подобни условия могат да ти се струват много логични и справедливи, но мъжът, за когото става дума, няма копие от твоята книжка с правила, в резултат на което няма и идея, че ти искаш точно това. Кой казва, че това е най-добрият критерий, според който да съдим за дадена връзка? Откъде си научила тези правила? Подобно на теб той също не може да чете мислите ти, сто защо, когато те се лутат от една крайност в друга, водят само до един резултат – нереално високи очаквания, които никой не може да покрие. Обикновено има само един човек, който страда от създалата се ситуация, и това си ти.

2. Черногледство. Виждаш само лошата страна на нещата. Ами ако той е любовта на живота ти, освен това е красив, любезен и човек, на когото винаги можеш да разчиташ? Е, и в този случай ще намериш недостатък като това, че се е държал дръпнато с майка ти миналата седмица или че е отказал да дойде на празника по случай рождения ден на сестрата на баба ти. В крайна сметка ще дойде момент, в който на него ще му писне и ще спре да те обича. Истината е, че ако имаш склонност да виждаш само негативната страна на хората, много вероятно е да се фокусираш върху един техен недостатък, като в същото време игнорираш всичко останало, което може да ти даде по-реалистичен поглед върху ситуацията.

3. Всичко се върти около теб. Чувстваш се отговорна за неща, които нямат нищо общо с теб. „Той е в лошо настроение, сигурно аз съм виновна. Явно е загубил интерес и се опитва да ме отблъсне, така че по-добре да се отдръпна и да си тръгна сама.“ Може би е загубил интерес, защото има проблеми в работата и ще трябва да прекара целия уикенд в офиса, вместо да бъде с теб. Или може би е уморен и не се чувства добре. Каквато и да е причината, важно е да разбереш, че неговият свят, неговите мисли и дори чувства не винаги се въртят около теб. Макар че се потискаш, когато той не е в настроение, най-доброто, което може да направиш, е да поговориш с него, когато той има желание, и да се опиташ да се успокоиш сама, като си спомниш, че неговият живот е изпълнен с милион и едно неща, които могат да го направят щастлив или тъжен. Ти си едно от тези неща, но в никакъв случай единственото.

4. Погрешни заключения. Правиш прибързани изводи на базата на оскъдни или подвеждащи наблюдения. „Иска да ходим на фитнес, значи вече не съм му много интересна. Мисли, че съм напълняла, и иска да ме зареже. Въпрос на време е кога ще скъсаме.“ Мъжете са много по-открити, отколкото жените. Ако мисли, че си напълняла, той най-вероятно ще ти го каже в прав текст. Защо иска да ходите на фитнес? Просто защото му харесва. Вероятно смята, че това е забавен начин да поддържате добрата си форма, а и да прекарвате повече време заедно. Ако прибързваш в заключенията си, никога няма да си наясно какво всъщност се случва във връзката ти. А ако решиш да възприемеш ролята на детектив, това много скоро ще отблъсне партньора ти. Никой не иска да бъде с човек, който постоянно се опитва да изрови тайните му доводи.

5. Краят на света. Всичко, което правиш, ти се струва пълна катастрофа, а последствията – фатални. „Изгорих пилето за романтичната вечеря, която исках да приготвя. Оплесках всичко и вечерта ще бъде пълен провал. Освен това не харесвам роклята, която си купих за тази вечер, а и най-вероятно той изобщо не иска да ме вижда.“ Осъзнай се! Спри въображаемото си падение и погледни фактите. Единственото последствие от това, което си направила, е че кожичката на пилето ще бъде прекалено хрупкава. Но пък какъв десерт си приготвила само! Освен това много харесваш прическата си, а и той идва да види теб, не храната. Всичко с въпрос на гледна точка. Колкото по-притеснена се чувстваш, толкова по-нереалистична представа имаш относно дадена ситуация. Отдели една минута да погледнеш нещата отстрани и да отблъснеш лошите мисли.

6. Приемаш за правило лошите страни на човек или ситуация. Преувеличаваш спомена от някакво неприятно преживяване и го пренасяш в сегашния си живот, макар между двете да няма никаква връзка. Небрежно подхвърлен коментар от бившия ти приятел за това, че не си пада много по блондинки, в главата ти се превръща в чудовищна заплаха. „Косата ми изглежда зле и ако той мисли така, значи всички мъже мислят така. Ще си умра като една стара и самотна жена, която така и не е срещнала любовта!“ Със сигурност си наясно, че тези мисли не са нито резонни, нито логични. Самото изказване е доста просташко, а от това, че бившият ти приятел не си е падал по блондинки, губи само той. Около теб има милиони други мъже, които харесват много различни неща у жените. Престани да превръщаш малките и жалки коментари в големи и страшни заключения. Най-вероятно той дори не си спомня, че е казал това!

Разбра ли сега как тези малки на пръв поглед грешки влияят на поведението ти и начина, по който се развива връзката ти? Има жени, които са готови да легнат с всеки мъж, който ги покани на питие, просто защото имат погрешната представа, че сексът е единственият път към сърцето му.

Други пък ще се подложат на зверска диета една седмица преди срещата, защото някой някога им е казал, че имат „заоблено тяло“.

Някои жени дори съзнателно решават никога през живота си да не търсят интимен партньор, убедени, че не заслужават да бъдат обичани. Тези форми на поведение звучат нелепо, но е факт, че всяка една от нас е правила подобни грешки. С няколко леки корекции в начина, по който интерпретираме това, което чуваме, можем радикално да променим живота си към по-добро.

Погрешните стереотипи, на които често ставаме жертва, не се появяват изведнъж. Те се изграждат в нас в продължение на години и обикновено нищо не застрашава спокойното им съществуване. Веднъж пуснали корени в съзнанието ни, те стават автоматични. Дори нямаш представа колко много вредиш на щастието си по този начин! Ако искаш да се пребориш със закоравелите стереотипи в твоето съзнание, на първо място трябва да се научиш как да заменяш автоматичните негативни мисли с далеч по-конструктивни.

•   Открий ги. Мислите създават емоциите. Как се чувствам в момента? Защо се чувствам по този начин? Кои от мислите ми ме карат да се чувствам така? Какво бих казала на самата себе си?

•   Подложи ги на съмнение. Има ли друг начин, по който да погледна на тази ситуация? Не мисля ли предубедено? Въз основа на какви доказателства съм стигнала до този извод?

•   Намери алтернатива. Има ли друго, по-логично обяснение? Мога ли да превърна автоматичната ми негативна мисъл в позитивна? Колко реалистично ми се струва другото обяснение?

•   Замени негативните мисли. По-добре ли се чувствам сега, когато гледам на ситуацията от напълно различна гледна точка? Доколко реалистична е тя?

•   Освободи се от негативните мисли. Готова ли съм да повярвам на позитивните и рационални мисли? Готова ли съм да заменя отрицателните мисли с тях?


ЛИНДА  ПАПАДОПУЛОС – „КАКВО КАЗВАТ МЪЖЕТЕ, КАКВО ЧУВАТ ЖЕНИТЕ
Leave a Reply

Your email address will not be published.