Какво казват мъжете, какво чуват жените

Какво казват мъжете, какво чуват жените


За съжаление, в общуването между хората съществува пропаст и не винаги това, което казваме, е същото, което другите чуват. Важи е за всеки един разговор, но има особена сила при контактите ни с оне­зи, които обичаме и които очакваме да ни разбират най-добре. Точно в отношенията си с най-близките хора е нужно да положим най-много усилия, за да сме сигурни, че сме разбрани правилно. Трябва да при­знаем обаче, че начинът, по който приемаме това, което ни се казва, е основан по-скоро на собствените ни убеждения относно нас самите и света около нас, отколкото на намеренията на човека срещу нас.

Това че мъжът и жената говорят на различни езици не е нищо ново под слънцето.

Полът е ключов фактор в социалния живот и неизбежно оформя не само начина, по който реагираме на света около нас, но и начина, по който той се отнася спрямо нас.

Подобно на разнообразието от културни норми при хора от различни етноси, трябва да вземем предвид и културните различия, които се проявяват при общуването между двата пола. От начина, по който се шофира, до последните тенденции в модата или колко време може да престои китайската храна в хладилника, преди да стане опасна за здравето – това са все въпроси, по които ще открием малко допирни точки между средностатистическия мъж и жена. Като добавим към това всички перипетии и трепетни мигове, през които преминава всяка една романтична връзка, получаваме хиляди възможности за недоразумения.

Разбира се, тези различия могат да бъдат и много полезни, както би потвърдила всяка жена, флиртувала с полицай, за да избегне глоба за превишена скорост.

Ала често системата дава грешки.

Дори най-безобидният комплимент може да звучи като заплаха, ако този, който го получава, се чувства несигурен.

Вместо да приемат комплимента като такъв, което е и намерението на всички мъже, жените често добавят към него различни нюанси, когато го дешифрират.

Това затруднява общуването и променя смисъла на посланията.

Блажени в невежеството си, ние се опитваме да разрешим проблемите в интимните ни връзки но какви ли не начини, които често завършват с неуспех. Очакваме прекалено много, обещаваме прекалено много, купуваме цветя и опаковани в луксозна хартия бонбони, когато искаме да се извиним.

Тези стратегии са неуспешни, защото те не решават основния проблем, който ги е породил.

Не е възможно да кажеш на някого това, което той иска да чуе, ако преди това не си разбрал какво се опитва да ти каже самият той!

Трудно е да разбереш какво се случва във връзката, ако се основаваш само на собствената си женска логика, която е много различна от тази на мъжа.

За щастие, това не означава, че трябва да ходиш на курсове по психология. Нужно е просто да приемеш, че всеки ден ти се учиш, по един или друг начин, да говориш и разбираш като жена, а не като мъж. А в това отношение двата пола нямат много пресечни точки. Да разбереш, това е първата и най-важна стъпка към хармоничната връзка.

След като веднъж си приела неизбежната зависимост между пола и възпитанието ти и ефекта, който тези фактори имат в отношенията ти със света около теб, включително и с партньора ти, със сигурност ще чуваш това, което ти се казва, а не това, което искаш да чуеш.

Гледната точка е най-важният елемент в този процес.

За да имаш контрол върху всички онези нелогични, но много силни и често потискащи мисли, които се въртят в главата ти, е нужно да разбереш причината за своите страхове и да ги замениш с разумни доводи.

Понякога решението е много лесно. Просто трябва да приемеш, че оправданието

„Много съм зает тази вечер“ не означава

„Нямам желание да се занимавам с теб“

или че възклицанието

„Много добре изглеждаш със синята рокля“ означава, че

„Червената рокля не ти отива“.

В други случаи е нужно да замениш дълбоко вкоренени стереотипи и страхове с далеч по-реалистични разбирания за живота.

Започнеш ли веднъж да отговаряш на това, което той действително казва, а не на това, което очакваш да каже, той ще ти върне услугата, макар и несъзнателно.

Специалистите наричат този похват „моделиране на подходящо поведение“.

Накратко този термин означава, че ако мъжът види в теб уважение към неговото мнение и усилие да го разбереш правилно, много вероятно е той да ти отвърне със същото.

В резултат на това партньорът ти няма да приеме молбата ти за мръсното му бельо като опит: 1) да управляваш живота му и 2) да ограничиш свободата му с отегчителни домашни задачи. А ако имаш малко повече късмет, може и да разбере, че е най-добре да каже: „Не се притеснявай, ей сега ще го преместя“.

Понякога се случват чудеса, нали?

Най-голямата полза от това да признаем, че мъжете и жените говорят на различни езици, е възможността да се създаде форма на общуване, разбираема и за двата пола.

Този универсален език обаче може да стане факт само след като се научим да разбираме другия и да общуваме свободно.


Книгата „Какво казват мъжете, какво чуват жените“ ЛИНДА ПАПАДОПУЛОС

Leave a Reply

Your email address will not be published.