Падате ли лесно духом?

Падате ли лесно духом?


Някои хора са упорити и последователни.

Други хора падат лесно духом.

Вие от кои сте?

Типът реакция спрямо неблагоприятни стечения на обстоятелствата зависи както от самия човешки характер, както и от конкретното съдържание на събитията.

Има няколко причини да падаме духом:

ВРОДЕНАТА НЕУВЕРЕНОСТ.

Тя се дължи на възпитанието от най-ранно детство или от вродения темперамент. Самочувствието на децата може да пострада при наказанията, колкото и те да са справедливи.

Друга причина за неувереността е постоянното даване за пример на другите. Соченето кой е по-добър от теб, кой е по-послушен способства за развиване на неувереност, ниско самочувствие и оттам падане духом в зряла възраст.

ЛОШОТО ОТНОШЕНИЕ В ДЕТСТВОТО.

Несправедливи, жестоки наказания, насилие спрямо децата води до сериозни проблеми в по-нататъшното им развитие. Когато пораснат стават ЖЕРТВИ. Лесно падат духом, неуверени са и пред най-малките препятствия.

НЕГАТИВНОТО ОТНОШЕНИЕ В ЕКИПА.

Работата ни почти винаги е свързана с екип. Имаме колеги. Ако те се отнасят негативно към нас, в един момент може да паднем духом, защото се отразява на настроението и нагласите ни.

ЛОШИ ВЗАИМООТНОШЕНИЯ С ПАРТНЬОРА.

Изневери, обиди, системно пренебрежение от нашия партньор могат да ни превърнат в неуверени, неуважаващи себе си хора, независимо какви сме били преди и да паднем духом.


д-р Веселин ТеневLeave a Reply

Your email address will not be published.