Значението на болестта

Значението на болестта


Болестта отразява качеството на нашите мисли – именно те определят кои сме ние, как се развиваме, как се чувстваме и какво е общото ни благополучие. Всичко, което казваме или правим, начините, по които действаме и взаимодействаме с другите хора, всяка ситуация, събитие и преживяване, които привличаме, са отражение на начина, по който мислим.

Когато мислите ни са в противоречие с нуждите на душата и тялото, те стават причина за недоброто им функциониране и водят до болести. Стига се до противопоставяне на защитния режим на организма срещу режима на растеж. Когато се намираме в такова състояние, жизнената сила на душата и тялото намалява и физическият ни Аз изпада в хормонален стрес.

Като следствие се повишава кръвното налягане и киселинността на храносмилателната система, което може да доведе до дисфункция на жлезите с вътрешна секреция. От своя страна, умът изпада в свръх възбудено състояние, което води до психично изтощение вследствие на непрекъсната тревожност и безсъние.

Голяма част от мислите ни, определящи нашето поведение и влияещи избора ни в една или друга ситуация, отразяват повече чуждите представи и мнения, отколкото нашите собствени. Понякога е по-лесно да се придържаме към това, което вече ни е познато, изпитано и „вярно“, отколкото да се променяме. Това усилва дисхармонията и податливостта ни към болести.

Болестта е свързана с начина ни на живот, навиците и моделите на поведение. На сериозни заболявания са подложени хора, които поддържат следните поведенчески модели:

– имат неразрешени емоционални проблеми;

– нямат изработени механизми за справяне с емоционалния стрес;

– песимисти са; гледат негативно на живота;

– често се тревожат, че нещо лошо може да им се случи;

– не са способни да дават и получават любов;

– прекалено са властни и не пускат контрола;

– приемат живота твърде сериозно и рядко се смеят;

– гледат на предизвикателствата като на препятствия;

– липсва им гъвкавост на ума;

– не се вслушват във вътрешния си глас;

– неспособни са за се заявяват и да слагат здравословни граници;

– смятат, че животът няма смисъл;

– не пускат миналото;

– съпротивляват се на всяка промяна

и др.

С нездравословното си поведение ние губим ентусиазма си за живот и намаляваме целителната способност на душата си.Leave a Reply

Your email address will not be published.