Смисълът на болестта

Смисълът на болестта


Болестта отразява случващото се в човешката душа – мислите, емоциите, нагласите, убежденията, представите и вкоренените мотиви, които влияят на това какво мислим или чувстваме по отношение на себе си, на мотивацията на действията ни, на усещането ни за реалността, на вярата, че можем да оздравеем.

Болестта разкрива историята на живота ни и начинът, по който условията са повлияли на представата за собствената ни личност.

Болестта насочва вниманието ни към факта, че ако искаме да възстановим здравето си, се налага да направим някои промени.

Болестта представлява много повече от видимото с просто око и подходът към процеса на оздравяване излиза извън физическите параметри на тялото, а именно – към ума.

Всяка болест отразява начина, по който си взаимодействат душата, ума и тялото, както и начина, по който реагират, настройват се и се приспособяват към вътрешните и външните влияния.

Болестта подсказва, че нещо в нашите мисли, думи, действия или начин на живот се разминава с истинската ни личност и причинява прекъсване в електрохимичната връзка между нейните съставни елементи. Тя е знак, че душата се бори да възстанови хармонията.

Ако искаме да сме здрави, трябва да предприемем промяна – да преобразуваме негативните мисли, които ни ограничават и изкривяват същността ни и създават вредни нагласи, водещи до вредно поведение. Или вероятно е необходимо да преоценим взаимоотношенията, които привличаме, като прекратим деструктивна връзка. Може да е индикация за това, че е време да започнем да изразяваме чувствата си, вместо да ги потискаме, защото така увреждаме имунитета си.

Целта на болестта е да засилим осъзнаването на физическите си нужди и да изострим вниманието ни върху връзката: тяло-ум.

Например сърцебиенето:

Тялото дава сигнал на ума малко да позабави темпото. Сякаш тялото подсказа на ума, че нещо не е както трябва и предизвиква реакция, за да го насърчи да се вгледа в него.

Когато сме потънали в грижи, често забравяме за физическия си Аз. Тогава тялото усилва сигнала, докато умът ни не разбере, че има проблем и трябва да се справи с него. Пулсът препуска, дишането е учестено и плитко, сърцето „прескача“. Умът се фокусира върху това и ни кара незабавно да потърсим лекар. Това са крайни мерки на тялото, за да го чуе ума, отнемат много енергия, довеждат до умора и изтощение на организма и разрушават защитата на имунната система.

А това води до сериозни здравословни проблеми.


Из „Изцелението е в твоите ръце“ (Каръл Ритбергер)

Leave a Reply

Your email address will not be published.