Видове депресия.

Видове депресия.


Важни видове депресия:

1.Реактивна депресия.

Тази форма на депресия се отбелязва като психогенна депресия. Тя настъпва тогава, когато се случи загуба на партньора, работното място, пенсиониране, финансови проблеми, служебно разочарование и ни пречи да работим.. Не загубата и преживяването на раздялата е това, което предизвиква депресията, а методите и начините, които използваме при това. Тази форма на депресивно състояние е по-широко разпространена, затова повечето хора, които страдат от депресия, имат най-вероятно реактивна депресия.

2. Депресия при изтощение.

Тази форма настъпва често при дълго, продължително психично свръхнатоварване, при продължително напрежение в семейството или професията, при дълги конфликти.

3. Ендогенна депресия.

Това понятие се употребява за депресии, при които не могат да бъдат установени психични причини, т. е. при депресии, за които не се знае от къде точно идват. Като причина се назоват химични или хормонални фактори. Когато е спаднало нивото на серотонина. И ако на тези хора се повиши съдържанието на серотонина , то настроението им се подобрява.

Една особена форма на този вид депресия е маниакално депресивната форма. Настроението се сменя от лъчезарно въодушевление до съкрушеност до смърт и обратното. Редува се добро настроение дълго време с дълбока депресивна дупка. Това заболяване се нуждае от медикаментозно лечение.

Много жени, които са в критическата възраст, се оплакват от депресия. Тяхната депресия не е причинена от биологичната настройка на тялото, а от това, че те се чувстват непълноценни. Чувстват се излишни и безполезни, особено, когато децата им напускат семейното гнездо.

ПОМАГАТ ЛИ ЛЕКАРСТВАТА?

Медикаментите не могат да лекуват депресиите. Те могат да направят само симптомите по-поносими. Нужна е психотерапия.


Из Практическо ръководство (Немска психотерапевтична школа)

Leave a Reply

Your email address will not be published.